Австрія звинуватила німецьку розвідку у шпигунстві на її території. Що найбільше цікавило BND

Австрія звинуватила німецьку розвідку у шпигунстві на її території. Що найбільше цікавило BND
Президент Австрії Александер Ван дер Беллен повідомив, що очікує від німецького уряду пояснень
Відень вимагає пояснень від Берліна за шпигунство на території Австрії німецькою розвідкою. Про це заявили президент Австрії Александер Ван дер Беллен і канцлер Себастіан Курц, повідомляє Deutsche Welle. Президент Австрії наголосив: Берлін повинен надати інформацію, чи відповідають повідомлення про шпигунство дійсності. 
“Шпигунство за дружніми країнами є не лише нетиповим і небажаним, але й неприйнятним. Ми очікуємо від німецького уряду пояснень. Такі дії, якщо вони ведуться, мають негайно припинятися. Наші країни - члени ЄС. І ми не хочемо, щоб співпраця була підірвана”, - зазначив Беллен.
Поки офіційних підтверджень зафіксованої шпигунської діяльності з боку Федеральної розвідувальної служби Німеччини немає.

Як обговорюють тему в австрійських ЗМІ

Австрійські видання - журнал Профіль і газета Держстандарт - раніше оприлюднили інформацію про те, що BND займалося шпигунством на території Австрії. Нібито стеження велося як за австрійськими установами та фірмами, так і за міжнародними організаціями і посольствами, розташованими у Відні.
За даними видань, з 1999 по 2006 рік усього в полі зору німецької спецслужби перебували майже 2 тис. стаціонарних телефонних номерів, факсів, номерів мобільного зв'язку, адрес електронної пошти на території Австрії.
Серед міжнародних організацій, діяльність яких цікавила BND, були, зокрема, ОБСЄ, ОПЕК і МАГАТЕ, штаб-квартири яких розташовані у Відні.
Серед об'єктів, за якими також стежили, були підрозділи ООН, 75 посольств, а також низка підозрювані у тероризмі особи та торговці зброєю.
Прагнення стежити за міжнародними урядовими організаціями доволі зрозуміле, зазначив заступник директора Інституту світової політики Микола Бєлєсков. Але такі звинувачення завжди заперечуються, тим паче, що у Австрії, ймовірно, немає прямих доказів.
"Ця інформація, яку вони гіпотетично отримали, відслідковуючи переговори ОБСЄ, МАГАТЕ, це просто щоб знати наперед більше, ніж їхні візаві та інші держави, отримати конкурентну перевагу", - сказав Бєлєсков.
Кілька років тому німецькі ЗМІ вже повідомляли, що німецька розвідка до 2013 року шпигувала за посольствами й інституціями країн ЄС, а також інших дружніх держав. Зокрема, BND критикували через допомогу американській спецслужбі NSA у зборі розвідінформації в Європі.

Related

Події у світі 4375377559456605310

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item