Марсохід-рекордсмен. Opportunity гине в бурі

Марсохід-рекордсмен. Opportunity гине в бурі
Марсохід Opportunity вивчає планету з 2004 року

Апарат уже в 55 разів перевищив запланований термін своєї роботи. Його місія стала найтривалішою серед апаратів, які працювали на поверхні Червоної планети.

Американський марсохід Opportunity, який провів на Марсі вже 15 років, відключився через найпотужнішу пилову бурю в Долині Наполегливості.

Марсохід недавно успішно пережив найважчі місяці марсіанської "зими". Але шторм вирує на Марсі вже два тижні, і вчені не впевнені, чи переживе Opportunity цей катаклізм. ЗМІ розповідають про марсохід.

Буря охопила весь Марс

Одна з головних характерних особливостей і загадок Марса полягає в тому, що вчені не знають, чому такі шторму виникають заледве не кожен сезон і чому вони іноді покривають майже всю планету.

"Ми вже 20 років спостерігаємо за Марсом і ще не бачили такого: пересічний регіональний шторм виріс до розмірів планетарної бурі, зачепивши не тільки Opportunity, а й Curiosity на іншому кінці планети", - розповів керівник місії Ричард Зурек.

Глобальна карта пилового шторму на Марсі // Фото: NASA

Марсохід зараз знаходиться в Долині Наполегливості, пилова буря розпочалася там 1 червня. Вона перешкоджає проникненню сонячних променів крізь атмосферу, залишаючи ровер без джерела живлення.

Curiosity як джерело енергії використовує не сонячні батареї, а радіоізотопний термоелектричний генератор, тому пилова буря йому не така страшна.

Протягом декількох днів ураган охопив чверть Марса, рівну території Північної Америки і Південної Америки разом узятих - близько 35 мільйонів квадратних кілометрів.

Зараз небо на Червоній планеті нагадує небо Землі під час смогу.

Зліва небо Марса у звичайний день, праворуч - у піщану бурю // Фото: NASA

6 червня в NASA зареєстрували помітний спад рівня енергії ровера і перевели його в режим збереження роботи. Всі наукові операції, що виконуються Opportunity, були припинені.

У сплячому режимі марсохід відключає більшість зі своїх функцій, робочим залишається тільки внутрішній годинник, який змушує час від часу бортовий комп'ютер завантажуватися і перевіряти рівень заряду батарей.

Останні дані показують, що температура марсохода впала до -29 градусів Цельсія. Мінімальна робоча температура апарату становить -40 градусів, тому зараз його системи працюють на підтримку тепла в батареях.

NASA зберігає надію, оскільки на Марсі нещодавно розпочалася весна і температура не опускатиметься до найнижчих позначок.

Друга небезпека полягає в розряді акумуляторів нижче за рівень, необхідний для харчування внутрішнього годинника. Така ситуація потребує більш складного відновлення, проте можлива.

Щось схоже сталося з близнюком Opportunity - марсоходом Spirit, що застряг на одному зі схилів кратера Гусєва.

Відважний марсохід Opportunity

Opportunity прибув на Марс у 2004 році, його місія була розрахована на 90 днів. Однак апарат гідно витримав усі випробування і продовжує працювати, незважаючи на те, що пошкодив "руку" і може рухатися тільки у зворотному напрямку.

У 2007 році марсохід уже пережив велику пилову бурю, проте вона була у два рази менш інтенсивною. Нинішня піщана буря обернула день на ніч в екваторіальній зоні Opportunity.

Перше селфі Opportunity зробив у 2018 році // Фото: NASA

12 червня 2018 року інженери NASA спробували зв'язатися з марсоходом, але це зробити не вдалося. Так мало енергії у марсохода не було ніколи - вчені припускають, що напруга в його бортовій мережі впала нижче 24 вольт.

"Це був чудовий марсохід. Завдяки своїй довговічності він зробив безліч відкриттів. Цей малюк виявився безцінним капіталовкладенням і значно розширив наші можливості з дослідження Червоної планети", - сказав директор програми досліджень Марса в NASA Джим Ватзин.

Opportunity проїхав по Марсу більше за інші марсоходи - близько 45 кілометрів.

Він знайшов докази наявності рідкої води на Червоній планеті. Ці спостереження дозволили вченим зробити припущення, наскільки Марс придатний до життя.

До того, як шторм змусив Opportunity перейти в автономний режим, він досліджував Долину Наполегливості біля кратера Індевор.

Робот намагався встановити, чи була долина утворена вітровою ерозією чи водними джерелами, або, можливо, обома.

Related

Цікаво 1852037488100238165

Post a Comment

emo-but-icon

Ми у соцмережах

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item