Українського музиканта та його друга засудили на 180 років за перевезення мігрантів у Греції - і вони не перші. Всі подробиці

Українського музиканта та його друга засудили на 180 років за перевезення мігрантів у Греції - і вони не перші. Всі подробиці
Через величезний потік мігрантів Греція карає за перевезення біженців максимально жорстко (ілюстративне фото)
20 липня суд грецького міста Пірей засудив до 180 років в'язниці двох українців - музиканта івано-франківського гурту Перкалаба Сергія Шваюка та його друга Петра Литвинчука.
Їх звинувачують у незаконному перевезенні мігрантів, у той час як самі українці запевняють, що стали жертвою обставин і порушили законодавство ненавмисно.
Подібний випадок далеко не перший: у червні МЗС України повідомляло, що за аналогічними звинуваченнями в Греції затримані або засуджені понад 150 українців.
НВ розповідає про масштаби проблеми та про те, чому українці отримують такі великі терміни ув'язнення.

Яхта-пастка: як двоє українців опинилися під судом

Фронтмен відомого українського гурту Перкалаба Сергій Шваюк та його друг, івано-фраківський коваль і музикант Петро Литвинчук чекали початку суду в грецькій в'язниці більше 8 місяців, перш ніж почули вирок.
Подробиці їх історії були озвучені 21 липня в ефірі програми Закрита зона на телеканалі Прямий. У коментарі авторам передачі (по телефону з Греції) Литвинчук розповів, що вони зі Шваюком погодилися на пропозицію роботи на яхті, яка повинна була возити туристів уздовж узбережжя Туреччини. За словами матері Литвинчука, українцям пропонували бути помічниками капітана на прогулянковому судні. Таку ідею підзаробити запропонував їм "випадковий знайомий".
"Це був музикант з Грузії, якось він з'явився в Івано-Франківську і влився в нашу неформальну музичну компанію, подружився з нами, - розповів сам Литвинчук. - Запропонував такий вид заробітку: возити туристів на узбережжі в Туреччині".
Петро Литвинчук та Сергій Шваюк / Фото: slidstvo.info
Офіційний контракт з українцями обіцяли підписати вже в Туреччині. Їм оплатили переліт та проживання в місцевому готелі. Потім показали яхту, на якій належало працювати, і пояснили, як нею управляти. Як повідомляє Закрита зона, Литвинчук і Шваюк лише на місці з'ясували, що їм належить бути єдиними членами екіпажу судна.
Трагічним для них виявилося вже перше "завдання" від "роботодавців" - українцям вказали GPS-координати в морі, де нібито належало забрати туристів з поламаної яхти. Точка на карті виявилася іншою яхтою, переповненою біженцями з Близького сходу. З цього моменту, за словами українців, вони перестали бути господарями обставин і фактично перетворилися на заручників ситуації.
"Пришвартувалися до нашої яхти - походу, це були озброєні турки - розбудили нас, погасили ліхтарі нашої яхти, і з їхньої на нашу яхту почали перевантажуватися пакистанці, 63 особи. Це катастрофа" - згадує Литвинчук.
За його словами, нелегальні мігранти "позабивалися до трюму", у той час як турки, що керували операцією, відібрали в українців мобільні телефони та заблокували їм доступ до інших засобів зв'язку. Мати Литвинчука також повідомляла, що їм погрожували фізичною розправою.
"Там [на яхті] було звідки подати сигнал SOS, але доступу до нього у нас не було, оскільки туди нас просто не пускали. І ці турки нам просто тупо наказали - вони трохи говорили англійською: "Go to Italia, go to Italia", - розповів Литвинчук
Однак до Італії судно не дісталося: через кілька днів плавання його затримала берегова охорона неподалік від Греції. Українці потрапили за ґрати за звинуваченням у незаконному перевезенні мігрантів.
Випуск програми Закрита зона про ситуацію із затриманням українців у Греції:
Крім того, українців звинуватили в інших правопорушеннях, повідомило Слідство.Інфо із посиланням на перекладача прокуратури міста Пірей Лідію Костів: незаконний перетин кордонів країни Європейського союзу, створення небезпеки для життя людей через перезавантаження яхти та відсутність рятувальних засобів. Також під час затримання у Шваюка та Литвинчука не було документів на управління яхтою.

Чому вирок такий суворий

Чоловікам довелося чекати більше 8 місяців, перш ніж почалися судові слухання. 20 липня суд міста Пірей виніс їм вирок - 180 років ув'язнення. І це ще не найгірший вердикт. Греція - одна з країн, які в останні роки є "вхідною точкою" до ЄС для тисяч нелегальних біженців з Африки та Близького Сходу, а тому доставка мігрантів до берегів країни карається особливо жорстко.
Як пояснив грецький адвокат українців Захаріяс Кессес, суворі терміни за перевезення нелегальних біженців обумовлені особливостями грецького законодавства - за кожного мігранта обвинуваченому можуть додавати 10-15 років в'язниці.
"Спочатку їм [Шваюку та Литвинчуку] загрожувало 630 років за гратами", - пояснив адвокат, нагадавши, що на їх яхті було 63 нелегали.
Тепер українці мають шанс на перегляд вироку. Про це заявив заступник директора Департаменту консульської служби МЗС України Василь Кирилич.
Кирилич підкреслив, що верхньою межею санкції за таке правопорушення є 25 років.
"Цифри, вище, ніж 25 - морально-пропагандистські або превентивні", - вважає Кирилич.
Аналіз вироку дає підстави вважати, що суд вперше за останні 3 роки застосував найменший коефіцієнт - 6 років за кожного перевезеного нелегального мігранта. Тепер, за інформацією українського консула, який був присутній на судовому засіданні в Греції, адвокат готує апеляцію на рішення суду.
"Є підстави сподіватися, що 6 років за кожного буде зменшено до 5, а це значить перекваліфікацію статті на 1/5 або 1/3 терміну загального відбуття терміну покарання (т. зв."філакіси") і - звільнення, можливо, через нетривалий проміжок часу", - зазначив Кирилич.

У грецьких в'язницях - десятки українців

Історія зі Шваюком та Литвинчуком - далеко не перша, у якій українці виявилися заручниками шахрайських схем з перевезення нелегальних мігрантів.
Цей бізнес є вкрай прибутковим для його організаторів, розповів в ефірі Закритої зони адвокат Ігор Руденко, який зокрема займається справами українців у Греції.
За його даними, вартість шансу потрапити в ЄС для одного мігранта - близько $5 тис., Тобто за судно з 50 нелегалами організатор "вояжу" до берегів Євросоюзу може виручити близько $250 тис.
При цьому, за словами Руденка, абсолютна більшість українців, які опинилися в грецьких в'язницях, не підозрювали ні про те, на що вони погоджуються, ні про суворість покарання за подібні правопорушення в Греції.
У червні 2018 року заступник директора Департаменту консульської служби МЗС Василь Кирилич повідомив, що в Греції за перевезення нелегальних мігрантів затримано або засуджено понад 150 українців.
"Ми вели переговори з головним прокурором міста Пірей і генпрокурором Греції. Окремий блок під час переговорів склали проблемні питання захисту прав громадян України, яких утримують в Греції за перевезення нелегальних мігрантів. Таких всього понад 150 осіб", - пояснив він.
Київ і Афіни домовилися підготувати двосторонній договір щодо вирішення цієї проблеми, проте процес займе не менше півроку, повідомив Кирилич.
Зокрема, за його словами, тривають переговори про повернення понад 20 українців, яких засудили за перевезення нелегалів, а потім умовно звільнили, проте вони не можуть залишити Грецію.
Один з останніх випадків подібного жорсткого вироку стався в березні 2018 року, коли українського моряка Дениса Бровченка, який перевозив сирійських біженців, засудили до 180 років в'язниці.

Related

Події у світі 3278117081864079223

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item