Відкрив Землю 2.0. Місія Kepler завершується

Відкрив Землю 2.0. Місія Kepler завершується
Відкриті Kepler планети

NASA оголосило про наближення кінця наукової місії телескопа, який за останні роки перевернув уявлення вчених про місце Землі у Всесвіті і кількості інших планет у космосі.

Мисливець за екзопланетами, подібниим до Землі, телескоп Kepler зупинив свою роботу. Запаси палива космічної обсерваторії практично підійшли до кінця, і вчені NASA хочуть встигнути отримати дані, зібрані в останню спостережну кампанію.
Kepler знайшов майже 4 тисячі планет, деякі з них вважаються потенційними двійниками Землі або знаходяться в "зоні життя". ЗМІ розповідають про головні здобутки телескопа.

Історія і досягнення Kepler
Космічна обсерваторія NASA - орбітальний телескоп зі надчутливим фотометром, спеціально призначений для пошуку екзопланет, подібних до Землі. Головною метою було з'ясувати, скільки таких об'єктів є в нашій галактиці Чумацький шлях.
Це перший космічний апарат, створений з такою метою. Своє ім'я він отримав на честь німецького математика і астронома, який відкрив закони руху планет.

Kepler може одночасно спостерігати за більш ніж 100 тисячами небесних світил. Апарат працює методом транзитів. Він вловлює планети за періодичними змінами яскравості зірки, навколо якої обертається, і закриває світло, яке та випромінює.
Запуск відбувся 6 березня 2009 року. Основна програма була розрахована на 3,5 року. 12 травня 2013 року Kepler вийшов з ладу і втратив орієнтацію в просторі.
  
Дослідникам довелося майже на рік перервати місію, проте потім для стабілізації апарата астрономи вирішили використовувати тиск сонячного випромінювання.
У 2014 році розпочався новий етап роботи Kepler, місія К2, яка триває донині.
За роки роботи телескопом зробив важливі і навіть сенсаційні відкриття: наприклад, були виявлені планети розміром із Землю і менші.

Телескоп Kepler

Сьогодні на рахунку цього телескопа 70 відсотків усіх відкритих 3750 планет, виявлених за межами Сонячної системи.

Напередодні NASA повідомило, що місія Kepler добігає кінця. Цей момент передрікали ще віддавна, проте днями датчики показали, що баки майже порожні, у зв'язку з чим вчені вирішили перевести телескоп у сплячий режим до 2 серпня.

Залишені краплі гідразину телескоп використовує, щоб в останній раз повернутися до Землі і передати по радіо останні дані.

Окрім уже підтверджених планет, дослідники розраховують отримати підтвердження про наявність ще 2 тисяч кандидатів у планети, виявлених місією.

Статистика, зібрана на підставі даних Kepler, показала, що кожна п'ята сонцеподібна зірка має навколо себе землеподобні планети, причому знаходяться вони в так званій зоні населеності.

Під час своєї головної місії телескоп нерухомо стежив за однією ділянкою в сузір'ї Лебедя, у якій було 150 тисяч небесних світил.

Після поломки у 2013 році, втративши стабілізацію, Kepler переключився на вивчення інших об'єктів, а не тільки екзопланет.

Зараз вчені завершили 18-у кампанію, хоча місія розраховувалася на десять. Однак у NASA припускають, що вона виявиться не останньою і палива вистачить ще на одну місію.

Після того, як Kepler остаточно перестане функціонувати, його частково замінить космічний телескоп TESS, призначений для пошуку планет біля інших зірок.

Телескоп був запущений у космос 19 квітня 2018 року ракетою Falcon 9 компанії SpaceX, а через місяць після запуску апарат надіслав перший тестовий знімок.
Окрім TESS, пошуком екзопланет у майбутньому також займеться телескоп CHEOPS, побудований Європейським космічним агентством; його запуск запланований на початок 2019 року.

Земля 2.0
23 липня 2015 року NASA скликала історичну прес-конференцію, на якій вчені повідомили, що знайшли нову Землю - екзопланету, яку за розміром можна порівняти з нашою планетою, у "зоні життя" системи, схожої на Сонячну - Kepler-452b. І на ній має бути рідка вода. Вчені назвали її Земля 2.0.

На стику сузір'їв Лебедя і Ліри астрономи знайшли дюжину потенційно населених і схожих на Землю планет, одну з яких можна назвати старшою двоюрідною сестрою нашої планети. Вона розташована в 1,4 тисячі світлових років від нас.

Вона обертається навколо зірки, чия маса і спектральний клас - G2 - ідентичні до нашого Сонця, і знаходиться на краю зони життя - "бублика" орбіт, де може існувати рідка вода. Це дозволяє говорити, що на її поверхні теоретично може зародитися життя в тому вигляді, у якому вона процвітає на Землі.

Є й істотні відмінності - її діаметр приблизно на 60 відсотків більший за земний, що змусило вчених віднести її не до категорії "двійників" Землі, а до числа так званих супер-земель, точні фізичні властивості і населеність яких поки стоять під питанням.
Вона на 10 відсотків більше отримує тепла від своєї зірки, ніж Земля від Сонця. Це не шкодить планеті завдяки її масивності і достатньо відкритій поверхні води.

Окрім цього, судячи за віком світила, Kepler 452b на 1,5 мільярда років старший, ніж Земля, що, з одного боку, збільшує шанси на існування життя на її поверхні, а з іншого - не дає ніяких гарантій на це, підкреслює один з авторів відкриття Джон Дженкінс.





Related

Цікаво 8856989725078898618

Post a Comment

emo-but-icon

Ми у соцмережах

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item