Масове ув'язнення українців у Греції за торгівлю людьми: подробиці

Масове ув'язнення українців у Греції за торгівлю людьми: подробиці
Двох українців засудили на 180 років тюрми за перевезення біженців з Пакистану
112 українців, які ув'язнені у Греції, відвідає уповноважений Верховної ради з прав людини Людмила Денісова. Візит омбудсмена почали готувати в Міністерстві закордонних справ, повідомила сама Денісова. 
Подробиці інциденту
Випадки затримання громадян України в Греції масово почали відбуватися з початку року. Загалом у республіці перебуває 161 українець, з них 112 підозрюють в торгівлі людьми.
20 липня суд грецького міста Пірей виніс вирок музиканту українського гурту Перкалаба Сергію Шваюку та його другові Петру Литвинчуку. Їх засудили на 180 років тюрми за перевезення біженців з Пакистану та торгівлю людьми.
Адвокат Шваюка та Литвинчука Ігор Руденко заявив, що українців ввели в оману. Знайомий запропонував їм роботу по перевезенню туристів по узбережжю Туреччини. За неї їм запропонували 2500 доларів.
Згодом з'ясувалося, що яхти використовують для перевезення нелегалів. Такий самий строк - 180 років тюрми - у березні цього року отримав моряк Денис Бровченко. Також у квітні біля острову Пелопоннес береговою охороною Греції були затримані три українці, які намагалися переправити в Італію мігрантів з Близького Сходу. Тоді правоохоронцям зателефонували рибалки порту міста Кіліні. Вони бачили, як українці з мікроавтобусів висаджують на яхту сирійських біженців.
Грецька влада звинувачує українців в перевезені нелегальних мігрантів та торгівлі людьми.

Понад 100 українців утримуються у Греції

Денисова зазначила, що планує зустрітися з омбудсменом, генпрокурором та верховним суддею Греції і відвідати ув'язнених в тюрмах. В офісі омбудсмена розуміють, що деякі з українців йшли на злочин свідомо. Грецьку владу попросять передати їх українським правоохоронцям, додала Денисова. 
“Там є 161 особа - громадяни України, які утримуються практично у трьох колоніях, які знаходяться на території Греції. Не надають кваліфікованого перекладу на українську або російську мову, захист не на належному рівні. Можливо, ми залучимо Нацполіцію, щоб поїхати сумісно з управлінням з торгівлі людьми”, - зазначила Денисова.

Рекрутинг та вербування громадян з України

Денисова також повідомила, що напередодні зустрілась з послом Туреччини в Україні Йонетом Тезелем. За її словами, вона передала йому інформацію від Нацполіції про турецькі компанії, які займаються рекрутингом українців, вербувальників і назви кораблів, які перевозять нелегальних мігрантів до Греції.  
Як розповів експерт в сфері міжнародного права адвокат Євген Агарков, у Греції існують жорсткі закони щодо перевезення нелегальних мігрантів у країну. За одного нелегала можуть дати до 10 років позбавлення волі. Саме тому у Греції виносять вироки на 180 або навіть на 200 років тюрми, зазначив Огарков.
“Несуть відповідальність не тільки нелегальні мігранти, а скоріше ті, хто забезпечив таким нелегалам потрапляти на територію ЄС. Оскільки Греція має морські кордони і є одним з південних форпостів Євросоюзу, відповідно, за перевозки нелегальних мігрантів покарання стає жорсткішим”, - зазначив Агарков.
Україна сама є країною походження, транзиту і призначення сучасного рабства, заявила координатор проектів про протидію торгівлі людьми міжнародного благодійного фонду Карітас Україна Наталя Голинська. Через нашу країну перевозяться люди з Близького Сходу, Середньої Азії, Африки та Індії. За її словами, останнім часом держава посилила боротьбу з торгівлею людьми.
Нагадаємо, що міністр закордонних справ України Павло Клімкін повідомив про звільнення12 українських моряків після 14 місяців затримання в Греції. Моряки є членами екіпажу заарештованого судна Mekong Spirit.
За словами очільника МЗС, зараз консули працюють для повернення решти трьох українських моряків з цього корабля. Нагадаю, що контейнеровоз затримали у травні минулого року грецькі правоохоронці за підозрою в контрабанді зброї. На ньому знаходилися 17 українців. Весь цей час члени екіпажу давали свідчення.

Related

Події у світі 7946411018576021620

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item