ВР ввела відповідальність за вивезення лісу

ВР ввела відповідальність за вивезення лісу

Контрабанда лісу і лісоматеріалів тепер передбачатиме кримінальну відповідальність у вигляді позбавлення волі від трьох до п'яти років.

Верховна Рада прийняла закон №5495, який передбачає підвищення відповідальності за незаконне вивезення з України лісу і лісоматеріалів. За відповідну ініціативу на засіданні парламенту у вівторок, 3 липня, проголосували 234 народних депутати, повідомляє прес-служба ВР.

Метою прийняття законопроекту, як зазначено в Пояснювальній записці, є забезпечення схоронності лісового фонду країни шляхом обмеження внутрішнього споживання необроблених лісоматеріалів та посилення адміністративної та кримінальної відповідальності за незаконну вирубку лісу і подальший його експорт поза митним контролем (контрабанда).

Прийнятий закон передбачає збільшення обсягу річної заготівлі лісоматеріалів з 20 млн кубічних метрів до 25 млн.

У Кримінальному кодексі України тепер буде нова стаття №201-1 про незаконний вивіз лісоматеріалів (зокрема, необроблених), пиломатеріалів цінних та рідкісних порід дерев. Контрабанда всіх цих товарів передбачатиме відповідальність у вигляді позбавлення волі від трьох до п'яти років.

Якщо людина скоїла такий злочин не вперше або у великому розмірі - їй буде загрожувати позбавлення волі від п'яти до десяти років, конфіскація майна і позбавлення права обіймати певні посади до трьох років.

Якщо злочин скоїла організована злочинна група або йдеться про контрабанду в особливо великому розмірі, то покарання - позбавлення волі від десяти до 12 років з позбавленням права займатися певною діяльністю до трьох років та конфіскацією майна.

Раніше незаконна порубка лісу передбачала штраф 850-1700 грн, або арешт до півроку чи обмеження/позбавлення волі на строк до трьох років.

Оновлена ​​стаття передбачає покарання не тільки за рубку лісу, а й за незаконне перевезення, зберігання або збут лісу. Закон також передбачає збільшення штрафів за пошкодження лісів.

Раніше в мережі з'явилися кадри вивезення карпатського лісу з України.

Відповідне відео в суботу, 30 червня, на своїй сторінці у Тwitter опублікував користувач Evhen.

"Український БезЛіс. І такі склади йдуть тричі на день, сім днів на тиждень", - написав він.

Ролик викликав обурення в Мережі. За словами деяких коментаторів, Україна - не територія, що охороняється, "тому тягнуть всі і все". Деякі користувачі зазначили, що вивозять техсировину, на яку немає обмеження на вивіз.



Український БезЛіс.
І таки состави йдуть три рази на день, сім днів на тиждень.

Нагадаємо, раніше з'явилися фотографії вирубаних карпатських лісів.
За словами Генпрокурора, столітні ялини оформляють як дрова, а головним завданням нового прокурора Закарпаття та його західноукраїнських колег стане припинення контрабанди лісу.

Раніше Кабмін заборонив санітарне вирубування лісів.

Related

Політика 5458743802211862311

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item