Канцлер Німеччини Меркель зустрілася з головою МЗС РФ Лавровим. Що обговорювали поза кадром

Канцлер Німеччини Меркель зустрілася з головою МЗС РФ Лавровим. Що обговорювали поза кадром
Меркель і Лавров обговорювали ситуацію на Близькому Сході, особливо в Сирії
Ангела Меркель, Сергій Лавров та начальник генштабу Збройних сил РФ Валерій Герасімов зустрілись у Берліні. Про це повідомляв сайт німецького уряду. 

Що обговорювали

На переговорах приділили увагу ситуації на Близькому Сході, особливо в Сирії. Обговорювали і конфлікт на Сході України. У зустрічі також брав участь глава МЗС Німеччини Гайко Масс. Раніше зустріч не анонсували.
Водночас німецький уряд повідомив, що проведення цієї зустрічі було узгоджено між канцлером та президентом Росії Владіміром Путіним минулого тижня. Зустріч відбулася після того, як Лавров та Герасімов зустрілися з прем'єр-міністром Ізраїлю в понеділок в Єрусалимі, де також обговорювали Сирію.

Путін і Трамп

Українське питання було предметом обговорення на саміті президентів США та Росії у столиці Фінляндії. На офіційній прес-конференції про Донбас та Крим не пролунало конкретних заяв, але вже згодом у ЗМІ зявилася інформація, що нібито Дональд Трамп та Володимир Путін обговорили ситуацію на Сході України. Згодом, МЗС України попросило роз'яснень щодо змісту цієї розмови.
Путін в інтерв'ю російським ЗМІ повідомив, що запропонував Трампу  провести рефендум на території ОРДЛО. У Сполучених Штатах тоді виступили з низками заяв про те, що вони послідовні у свої підтримці України і не підуть на подібні кроки. Білий дім відхилив питання референдуму на сході України.
“В умовах, коли немає українського урядово контролю на цих територіях, де люди живуть у ситуації небезпеки, не мають свободи пересування, є і люди, які звідти виїхали - ніякого референдуму не може відбутися. Він не буде мати легітимності. Саме тому США та усі інші відкидають пропозицію будь-яких референдумів”, - прокоментував Волкер.

Крок до порозуміння

Щодо імовірної зустрічі Трампа і Путіна восени, то це частина зусиль американського президента із побудови відносин з Володимиром Путіним, додав Волкер. За його словами, розбіжності між США та Росією існують не лише щодо України, але і щодо Сирії та Ірану. Про поступки з боку США у цьому питанні не йдеться. Через брак комунікації з російською стороною такі кроки є спроби створити канал діалогу.
Під час зустрічі у Берліні могли обговорювати запровадження миротворчої місії на Донбасі. Таке припущення висловив історік і політолог, старший науковий співробітник Інституту євро-атлантичного співробітництва в Києві Андреас Умланд. Втім, бачення миротворчої місії Росією відрізняється від позиції України та Заходу, підкреслив Умланд.
“Можу уявити, що Меркель і Лавров обговорювали питання зведення цих позицій. Поки що це важко. Росія повинна сигналізувати, що вона готова піти з Донбасу. Тільки тоді буде шанс на проведення миротворчої місії”, - сказав Умланд.
Дивіться також
Імовірно, саме російська сторона наполягала на присутності начальника генштабу Збройних сил Федерації, вважає Андреас Умланд. Але його присутність могла бути лише маніпуляцією. І переоцінювати цей факт не варто, зазначив політолог.

Активне обговорення української ситуації поза кадром

Зустріч Лаврова і Герасімова з Меркель у Берліні могла бути результатом домовленостей між Трампом і Путіним у Гельсінки, сказав доктор історичних наук, старший науковий співробітник інституту історії України національної академії наук України Андрій Мартинов.
За його словами, на четвер була анонсована зустріч політичних директорів МЗС країн нормандської четвірки. Тому сьогоднішня зустріч із Меркель може бути спробою випередити заплановані переговори.
На думку Мартинова, Лавров та Герасімов імовірно обговорювали миротворчу місію на Донбасі та референдум. Але очікувати залаштункових домовленостей з Німеччиною не слід, адже це не є практикою німецької дипломатії, яка намагається діяти публічно.
“Можливо, РФ намагається з'ясувати позицію ФРН з цього питання, оскільки зрозуміло, що позиція США і Німеччини з самого початку стосовно компромісів з Росією різнилися”, - заявив Мартинов. 
Російська сторона могла обговорювати з Німеччиною і економічні питання. Зокрема, побудову Північного потоку -2, зазначив професор Мартинов. 
Нагадаємо, що за попередніми оцінками, вартість організації зустрічі Дональда Трампа і Володимира Путіна в Гельсінкі перевищила чотири мільйони євро.

Related

Події у світі 6251570194032228685

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item