Україні вдалося обійти блокування Угорщиною участі країни в саміті НАТО - посол

Україні вдалося обійти блокування Угорщиною участі країни в саміті НАТО
Глава представництва України при НАТО Вадим Пристайко
Глава представництва України при НАТО Вадим Пристайко повідомив про те, що Україні вдалося обійти блокування Угорщиною участі країни в зустрічі комісії Україна - НАТО.
Про це він заявив в ефірі програми "Завтра", передає Радіо Свобода.
"Завдяки взаємодії із союзниками з НАТО нам вдалося переступити через блок, який встановлює Угорщина, намагаючись зловжити принципом консенсусу, який існує в НАТО. Варіант, який було визначено, – це спільне засідання з Грузією якраз через 10 років після Бухарестського саміту, коли і Україні, і Грузії було обіцяно, що вони стануть членами НАТО. Ми збираємося знову з альянсом і будемо обговорювати, яким чином за цей час Україна і Грузія просунулися, що ще треба зробити і яка допомога альянсу може обом країнам надійти", - сказав дипломат.
Пристайко зазначив, що Угорщина може також заблокувати заяву цього засідання, але більш значущим він вважає декларацію саміту, оскільки це документ, "за яким альянс живе від саміту до саміту".
"Буде також комюніке саміту, яке підписують усі члени альянсу. Це ті документи, де будуть зафіксовані всі необхідні для України речі", - додав він.
Головною очікуваної перемогою глава представництва України при НАТО назвав підтримку альянсу в протистоянні з Росією, а також наголосив на необхідності розблокування військово-технічного співробітництва з альянсом.

Нагадаємо, що раніше Угорщина застосувала право вето і заблокувала зустріч комісії Україна-НАТО, яка повинна була відбутися 14 або 15 лютого. Через позицію Будапешта свій візит до штаб-квартири НАТО в Брюсселі скасував міністр оборони України Степан Полторак.
Будапешт зайняв жорстку позицію щодо української реформи освіти, яка на його думку, ущемляє права угорської меншини здобувати освіту угорською мовою.
Глава зовнішньополітичного відомства Угорщини Петер Сіярто заявив, що Будапешт буде блокувати подальше зближення України з ЄС, а також співпрацю по лінії НАТО. Блокування буде здійснюватися до того моменту, поки Україна не скасує деякі норми освітньої реформи.
За словами генсека НАТО Єнса Столтенберга, в рекомендаціях Венеціанської комісії є можливе рішення українсько-угорського конфлікту з приводу мовної статті.
12 лютого Сіярто висунув умову для припинення блокування Будапештом співпраці між Україною і НАТО.
За словами угорського міністра, для скасування вето Україна повинна виконати всі приписи Венеціанської комісії і утриматися від реалізації Закону про освіту до тих пір, поки не дійде згоди з національними меншинами, включаючи угорське.
У березні глава представництва України при НАТО Вадим Пристайко повідомив, що Порошенко поїде на саміт Україна-НАТО, незважаючи на погрози Угорщини.
В даний час Будапешт продовжує блокувати євроатлантичні ініціативи України.

Related

Події у світі 4678773014172064002

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item