Доля Криму і перспективи України. Саміт НАТО

Доля Криму і перспективи України. Саміт НАТО
Трамп відзначився на саміті НАТО

Американський президент здивував всіх у Брюсселі своїми заявами про Крим, Північний потік, Німеччину і Росію.

У Брюсселі завершився дводенний саміт НАТО, на якому президент США Дональд Трамп відзначився низкою різких заяв.

Так, Німеччина, за його словами, є заручником Росії, що буде з анексованим Кримом - Трамп не знає і закликав НАТО "щось зробити" з Північним потоком-2.

Незважаючи на чутки, Трамп підтвердив свою прихильність НАТО і повідомив, що члени альянсу згодні збільшити витрати на оборону.

На саміті також заявили, що Грузія стане членом альянсу, а Македінію офіційно запросили в НАТО. Що стосується українських перспектив, то на саміті підтримали прагнення України вступити в НАТО. ЗМІ розповідають подробиці.

Трамп не знає, що буде з Кримом

Трамп заявляє, що незадоволений ситуацією з Кримом, але не знає, що буде з півостровом в майбутньому. Він вкотре заявив, що анексію півострова допустив його попередник Барак Обама.

Зокрема, Трампа запитали, чи визнає він анексію Криму, а сам півострів частиною Росії.

"Це цікаве питання, бо задовго до того, як я став президентом, президент Обама дозволив цьому статися. Це сталося під час його каденції, а не моєї каденції. Факт полягає в тому, що вони будують мости до Криму, вони недавно відкрили великий міст. Вони побудували, я думаю, порт для підводних човнів. Дозволив би я цьому статися? Ні, я б не дозволив цьому статися. Але він дозволив цьому статися", - підкреслив Трамп.

Прес-служба президента України

"Що станеться з Кримом з цієї точки зору, я не можу вам сказати. Але я незадоволений ситуацією з Кримом. І знову, це була каденція Барака Обами, а не каденція Трампа", - підкреслив президент США.

Україна і НАТО закликають Росію

Глави держав і урядів країн-членів НАТО в заяві, за підсумками саміту, закликали Росію вивести з Донбасу важке озброєння і всі підконтрольні їй збройні формування.

"Триваючий збройний конфлікт на сході України, спровокований і підтримуваний Росією, залишається головною проблемою для євроатлантичної безпеки, і призвів до гуманітарної катастрофи на Донбасі", - сказано в заяві.

НАТО і Україна підтримують дипломатичні рішення конфлікту шляхом мінських угод за участю Нормандської чертвірки.

"Забезпечення всеосяжного режиму припинення вогню, виведення важкого озброєння, ефективний моніторинг і перевірка з боку ОБСЄ, висновок підлеглих російських формувань і важкої військової техніки, а також роззброєння незаконних груп залишаються першими важливими кроками для деескалації конфлікту", - наголошується в заяві.

Відзначається, що ОБСЄ повинна мати повний, безпечний і безперешкодний доступ на всій території України, в тому числі, уздовж російсько-українського державного кордону.

"НАТО і Україна закликали Росію повернутися до Спільного центру з контролю і координації для того, щоб забезпечити посередництво у встановленні режимів припинення вогню на місцях", - йдеться в заяві.

Перспективи членства в альянсі

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив журналістам, що прагнення Грузії увійти до складу Північноатлантичного альянсу помітили в Брюсселі - і в майбутньому Тбілісі візьмуть в альянс.

Генсек альянсу не став уточнювати, коли саме Грузія увійде до складу НАТО. Проте він похвалив Тбілісі за проведені реформи в армії та закликав і далі "йти цим шляхом".
Столтенберг також зазначив, що альянс, як і раніше, підтримує прийняті раніше рішення, пов'язані з бажанням України вступити в НАТО.

"Ми залишаємося вірними нашим рішенням, прийнятим у світлі прагнення України приєднатися до альянсу", - сказав генсек.

Прес-служба президента України

Німеччина - заручниця РФ

На сніданку зі Столтенбергом Трамп заявив, що "Німеччина є заручницею Росії, і дуже сумно, що вона витрачає мільярди на закупівлю російської нафти і газу, в той час як США витрачають мільярди на те, щоб захистити її від Росії".

Кількома годинами пізніше Трамп змінив тональність після двосторонньої бесіди з канцлером Німеччини Ангелою Меркель, заявивши про те, що між ними хороші стосунки, хоча до цього канцлер нагадала йому, що Німеччина - незалежна країна, яка сама приймає рішення.

Меркель відкинула критику Трампа.

"У світлі  приводу, що виник, хотіла б сказати, що я сама спостерігала за тим, як частина Німеччини контролювалася Радянським Союзом", - заявила глава уряду ФРН.


У Німеччині є багато питань до Росії, і Берлін вважає за необхідне підтримувати діалог з цією країною, заявила міністр оборони ФРН Урсула фон дер Ляєн у відповідь.

"Не знаю, що він (Трамп) під цим має на увазі. Сподіваюся, що президент пошле чіткий сигнал про наш намір єдності з цього саміту на зустрічі з Путіним. Добре, що вони говорять", - зазначила вона.

На її думку, діалог необхідно підтримувати як із союзниками, так і противниками.
"Якщо подивитися на нашого канцлера, то протягом 13 років вона на регулярній основі спілкується з російським президентом. У нас багато питань до Росії. Але діалог необхідно підтримувати як із союзниками, так і противниками", - підкреслила фон дер Ляєн.

Зробити щось з Північним потоком-2

Мільярдні потоки "трубопровідних доларів" у Росію з європейських країн, що входять до НАТО, є неприйнятним фактом, написав Трамп у Twitter після саміту НАТО в Брюсселі і своєї зустрічі з Меркель, де сторони намагалися досягти компромісу.

"Мільярди додаткових доларів витратили країни НАТО з мого минулого візиту на мою вимогу, але цього і близько не достатньо. США витрачають дуже багато. Кордони Європи ПОГАНІ! Трубопровідні долари для Росії - неприйнятні!", - написав Трамп.
Американський президент мав на увазі російський проект Північний Потік-2, який будується до Німеччини в обхід України.

"НАТО має щось із цим зробити, хоча я не знаю, що ви можете зробити", - заявив Трамп.

"Яка користь від НАТО, якщо Німеччина платить Росії мільярди доларів за газ і енергію? Чому тільки п'ять із 29 країн виконали свої зобов'язання? США платять за захист Європи, а потім втрачають мільярди на торгівлі. Повинні виплатити два відсотки ВВП негайно, а не до 2025 року", - написав Трамп в іншому повідомленні.

Проста зустріч із Путіним

Трамп заявив, що не може сказати, чи є Путін другом чи ворогом, і що зустріч з ним стане найпростішою частиною європейського турне президента, яке також включає саміт НАТО і візит до Великої Британії.

Розмовляючи з журналістами у Вашингтоні перед відправленням у тижневе турне, Трамп знову виступив із критикою на адресу членів НАТО у зв'язку з тим, що вони не виділяють достатньо коштів на оборону, і зазначив політичну напруженість у Великобританії через плани щодо Brexit.

"Отже, мені буде НАТО, Великобританія, де панує певний хаос, і Путін. Чесно кажучи, зустріч з Путіним може виявитися найпростішою. ​​Хто б міг подумати? Подивимося, як все пройде", - сказав він.

Витрати НАТО

Країни-члени Північноатлантичного альянсу вирішили виділяти більше двох відсотків ВВП на потреби оборони, повідомив президент США після закінчення переговорів.
За словами Трампа, тепер він повірив у НАТО знову і не бачить необхідності в тому, щоб виходити зі складу альянсу.

"Ми зробили сьогодні величезний прогрес. Дивно, який душевний підйом панував у тій кімнаті [переговорів]".

Після від'їзду з Брюсселя Трамп опублікував у Twitter відео, на якому під драматичний саундтрек показаний його візит на саміт.
Меркель давала окремий від Трампа прес-брифінг, заявивши на ньому, що всі учасники саміту чітко підтвердили свою прихильність цілям НАТО.

Related

Події у світі 7980047700403093347

Post a Comment

emo-but-icon

Ми у соцмережах

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item