Київський патріархат став найбільшою церквою в Україні - Філарет

Київський патріархат став найбільшою церквою в Україні - Філарет

Сьогодні в українському війську переважна більшість капеланів – священики Української православної церкви Київського патріархату. Цю капеланську службу організувала Церква.
Про це розповів патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет.
"Вона зараз набрала вже великої сили. Держава визнала необхідність капеланського служіння, прийняли відповідні закони – і на сьогодні в українському війську 80% священиків – Київського патріархату. Є усі – греко-католицької церкви, автокефальної, протестанти. Московського патріархату майже нема.
Зареєстрованих парафій Московський патріархат має удвічі більше за Київський. Але віруючих має Київський патріархат більше - також удвічі."
"Боротьба проти Київського патріархату почалася ще з 1992 року і ведеться по цей день. Але Київський патріархат росте. Був маленьким, а став найбільшою церквою в Україні. Бо ця боротьба не має жодного успіху, а нам допомагає Господь. Навіть війна – і та допомагає. Який чином? Розкриває очі людям, яка церква є українська, а яка є російська".
Патріарх Філарет востаннє спілкувався з Патріархом Московським і Всієї Русі Кирилом 26 років тому - 1992 року.
"Ми хотіли проводити діалог. Я писав звернення до Патріарха, до архієрейського собору про примирення. Відповідь була: "Повертайтесь – тоді буде примирення". Тобто повертайтесь у російську неволю, і тоді буде примирення. Я сказав: "Ми ніколи до Московського патріархату не повернемось. Ніколи."
В Україні біля 18 тисяч православних парафій, а в Росії – 12 тисяч. Релігійна активність в Україні – більша. На великодніх богослужіннях у Росії було біля 8 мільйонів людей, а в Україні - 12, за підрахунками поліції — Філарет.

Related

Суспільство 6317096954754034309

Post a Comment

emo-but-icon

Ми у соцмережах

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item