Квартира в оренду: як не стати жертвою шахрайських схем ріелторів

Квартира в оренду: як не стати жертвою шахрайських схем ріелторів

У липні розпочався активний сезон здачі житла в оренду. Водночас орендарі можуть зіткнутися з шахрайськими схемами "чорних ріелторів".
"Занижена ціна - вірна ознака шахрайства. Крім того, поширеною схемою залишається "переоренда". Шахрай знімає квартиру у господаря на кілька днів, а потім здає її іншій людині, наприклад на місяць", - розповів аналітик консалтингової компанії SV Development Сергій Костецький, пише "Сегодня".
За словами ріелтора Романа Вараниці, інколи господар може працювати в парі з ріелтором.
"Вони здають квартиру на рік, клієнт оплачує перший, останній місяці та комісійні. Через пару днів приїжджає господар, каже, що до нього екстрено приїхали родичі, потрібно припинити співпрацю і повертає гроші. Але комісійні залишаються у ріелтора, який вже загубився. Потім цю суму вони ділять з господарем", - каже він.
Він додає, що бувають випадки, коли людина виходить на підставне агентство, де їй пропонують купити базу контактів тих, хто здає квартири.
Аферою з найбільшою прибутком залишається продаж орендованої квартири.
"Моя знайома здавала квартиру через агентство подобово. У якийсь момент її на тиждень зняли представники однієї з церков. Заявили, що їм за віросповіданням не можна, щоб там були камери. Камери відключили, а через тиждень ці люди квартиру продали - підробили документи, провели показ і через нотаріуса в іншій області оформили угоду", - говорить ріелтор.
Сергій Костецький наголошує, що найчастіше на шахраїв потрапляють ті, хто несерйозно ставиться до документів, або приїжджі.
"У першу чергу необхідно подивитися оригінали. Непогано буде, якщо угода буде проходити в присутності юриста або людини, яка вариться в цьому середовищі. Зараз є реєстр нерухомості, де за 20 гривень можна отримати практично будь-яку виписку, де будуть вказані паспортні дані людини, кому належить квартира. Крім того, потрібно більш ретельно перевіряти господарів, які вирішили самі здавати квартиру, а не через агентство", - каже експерт.
З приходом літа шахраї "їдуть" на курортні зони. Найпопулярніша схема - запросити аванс, який нерідко доходить до кількох тисяч гривень, за житло на неіснуючій базі відпочинку.
У червні найчастіше орендували одно- і двокімнатні квартири. Переважно в Дарницькому, Дніпровському та Шевченківському районах столиці. Найдешевше, за 4 тис. грн орендували однокімнатну квартиру на просп. Науки (Голосіївський р-н) площею 32 кв. м. На бул. Кольцова (Святошинський р-н) оренда однокімнатної квартири площею 35 кв. м коштувала 5 тис. грн.

Related

Суспільство 7304453085613132943

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item