"Треба почекати" - автокефалію Української церкви перенесли

"Треба почекати" - автокефалію Української церкви перенесли

До Дня хрещення Русі 28 липня Українській православній церкві не вдасться отримати томос.
Про це в коментарі для сказав релігієзнавець Олександр Саган.
"Священний синод Константинопольського патріархату вже відбувся цього місяця, він не розглядав питання України. Скоріш за все його перенесуть на першу половину осені", - говорить він.
"Затримка пов'язана з тим, що священний синод у Константинополі не виконав умови, які поставив перед ним вселенський патріарх Варфоломій. Це процедурна тяганина. Церква - досить бюрократична структура. Їй треба час для прийняття важливих рішень", - пояснює Олександр Саган.
Російський вплив тут теж є, вважає експерт.
"Москва погрожує розколом вселенського православ'я. Тож Константинополь вимушений йти їй на зустріч у певних питаннях. Але це не означає, що під впливом Російської православної церкви процес замре. Вони просто пхають палиці в колеса, але зупинити машину не зможуть", - переконує релігієзнавець.
На думку експерта, перенесення розгляду українського питання не означає, що Константинополь дав задню.
"Вселенський патріарх має доволі однозначну позицію з цього приводу. 1 липня він прямо сказав, що Україна не є канонічною територією Московського патріархату. Ми знаходимось під юрисдикцією Константинополя. І саме він буде приймати рішення про статус Української церкви. Ця заява - точка неповернення. Варфоломій не може відмовитися. Це точно станеться, це історично виправдана подія. Треба почекати. Обставини можуть її відтермінувати, але знищити перспективу Української помісної церкви ніхто не в силі", - додає Олександр Саган.
У квітні синод Вселенського патріархату прийняв до розгляду звернення про надання Українській православній церкві статусу помісної. З таким проханням звернулися президент Петро Порошенко і Верховна Рада. Глава держави висловив сподівання, що це рішення можуть ухвалити до 1030-річчя хрещення Русі — 28 липня цього року.

Related

Суспільство 538046900494767102

Post a Comment

emo-but-icon

Ми у соцмережах

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item