Апокаліпсис у Греції. Чому горять курорти

Апокаліпсис у Греції. Чому горять курорти
Пожежі вирують у Греції

На грецькому південному сході пожежі, що продовжуються, забрали життя 74 людей. Знищені сотні будинків і машин.

У Греції в регіоні Аттика другий день не вщухають пожежі. Вогонь забрав життя 74 людей, ще близько 100 вважаються зниклими безвісти. Серед загиблих багато маленьких дітей, а також іноземні туристи.

Цей липень видався спекотним для країн на різних континентах. Однак для Греції аномальна спека стала справжнім лихом.

Місцеве телебачення говорить про початок апокаліпсису і називає смертоносні пожежі національною трагедією, а влада ввела режим надзвичайного стану і оголосила триденну жалобу. ЗМІ розповідають подробиці.

Жертв може виявитися набагато більше, оскільки в пожежну охорону продовжують надходити дзвінки від людей, що розшукують своїх родичів.

В гасінні лісових пожеж Греції беруть участь рятувальники з восьми країн Євросоюзу. Україна також запропонувала грекам допомогу.

Серед постраждалих від вогню в районі Афін, за попередньою інформацією, немає громадян України, повідомили в міністерстві закордонних справ.
















Грецьке місто Маті, в якому знаходяться основні осередки загоряння, розташований у громаді Рафіна-Пікерміон. Воно популярне серед туристів, пенсіонерів і дітей, які відпочивали в літніх таборах.

"Маті більше не існує як поселення. Я бачила трупи, згорілі машини. Мені пощастило залишитися живою", - розповіла Skai TV місцева мешканка.

Влада закликає людей не залишатися у своїх будинках, а закрити їх і піти від диму.
Місцевий житель Нікос Ставрінідіс розповів, що вогонь застиг всіх зненацька.

Задихаючись від диму і сильної течії, він з сім'єю і ще кількома людьми почали швидко відпливати від берега.

Вони були у воді протягом двох годин, поки рибальське судно не підібрало їх. Однак двоє людей загубилися в хвилях.

Тим часом, екскурсії в Афінах проводяться за планом - на фото храм Зевса Олімпійського під час пожеж.


В Афінах небо стало помаранчевим від пожеж.


Греція часто страждає від лісових пожеж. У 2000 році, коли масштабні пожежі сталися на острові Самос, туристи масово скасовували путівки, а більшість покидала Самос, не дочекавшись кінця відпустки.

При цьому на наступний сезон турпотік на острів, за різними даними, скоротився на 20-50 відсотків.

У 2007 році на півострові Пелопоннес, острів Евбея, регіонах Аттика і Аркадія загинули 79 осіб.

Тоді грецька влада називала стихію найгіршим лихом за півтора століття.
Онлайн-табло в аеропорту Афін показує, що у вівторок, 24 липня багато рейсів здійснюється з затримкою. Серед них - Air France, Olympic Air, SWISS.

Чому весь світ у вогні

Основною причиною екстремальної спеки є глобальне потепління. Зміна клімату призведе до того, що короткострокові спекотні періоди стануть сильнішими, а їх частота збільшиться, попереджають вчені.

Також причиною аномальної спеки стали вітри, які рухаються з великою швидкістю із заходу на схід на висоті від восьми до одинадцяти кілометрів над поверхнею землі.
Як розповів старший викладач Університету Брістоля Денн Мітчел британському виданню Guardian, оскільки зараз повітряні струменеві течії слабкі, області високого тиску довго затримуються на одному місці.

На зміні погоди також позначається підвищення температури морської поверхні в Північній Атлантиці.

Подібна ситуація сталася в 1976 році, але зараз, говорять вчені, ситуація гірша, оскільки десятиліття глобального потепління призвели до підвищення температури по всьому світу.

Відділ кліматичних досліджень в Університеті Східної Англії відзначає, що тепер будь-який додатковий фактор чинить більший вплив, ніж півстоліття тому.

Викиди вуглецю, які є причиною глобального потепління, продовжують рости.

Всесвітня організація охорони здоров'я попереджає, що у зв'язку з кліматичними змінами, епізодичні спеки в другій половині 21 століття відбуватимуться з частотою раз на два роки.

ВООЗ зазначає, що від спеки в останні десятиліття загинуло більше людей, ніж від інших екстремальних метеорологічних явищ.

З 2030 року через лиха, викликані змінами клімату, щорічно будуть гинути на 250 тисяч людей більше, ніж зараз, порахували в ВООЗ.

Related

Події у світі 4948893463993478657

Post a Comment

emo-but-icon

Ми у соцмережах

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item