"Україна сама віддає Закарпаття Угорщині" - Богдан Яременко

"Україна сама віддає Закарпаття Угорщині" - Богдан Яременко

Дії Угорщини - це продумана стратегія. Вона цілеспрямовано йде на конфлікт з Україною. Вважає, що контролює Закарпаття, бо Україна не може дати раду з регіоном.
Про це в інтерв'ю сказав дипломат Богдан Яременко.
В уряді Угорщини створили посаду міністра, який відповідатиме за розвиток Закарпатської області України. Про що це свідчить?
- Українська влада поступово втратила контроль над ситуацією на Закарпатті. Не варто звинувачувати у всьому лише агресивного прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана.
Нещодавно була тимчасова проблема з постачанням хлору для очищення питної води у тому регіоні. І що зробив губернатор Закарпаття Геннадій Москаль? Звернувся до української влади? Ні. Він попросив хлор у сусідньої області в Угорщині. Такими діями ми самі спонукаємо угорців думати, що не можемо дати раду з регіоном.
Вони фінансують на Закарпатті школи, дитячі садочки, допомагають вирішувати інші питання. Україна фактично віддає їм цей регіон. Угорщина думає, що це вона контролює Закарпаття. Кілька років тому керівники угорських спецслужб навіть говорили, що можуть на території Закарпаття реалізувати будь-що, незважаючи на українські інтереси.
З юридичної точки зору, чи мала Угорщина право створити таку посаду?
- Створення посади міністра в справах іноземної області - незаконне. Україна - суверенна держава. Жодна інша країна не може займатися розвитком наших територій. Це чергова ознака агресивної політики сусідів. З нею ми стикалися і раніше. Були претензії Угорщини щодо закону про освіту. Блокування комісії Україна-НАТО під час саміту у Брюсселі.
Міністр у справах Закарпаття - це наступний щабель. Він чітко показує прагнення Угорщини. Вона не планує йти на розумний діалог і вирішувати проблеми між нашими країнами дипломатичним шляхом.
Це зазіхання на наші території?
- Відкрито територіальні претензії на Закарпаття Угорщина не висувала. Але сам факт створення цієї посади - це зазіхання на територію чужої держави, порушення суверенітету України.
Як Україна має реагувати?
- У нас все зводиться до реакції. Це наша проблема. Ми не граємо на випередження. Якою б зараз не була відповідь України, вплив Угорщини на Закарпаття від цього не зменшиться.
Що ми робимо, аби взяти ситуацію під свій контроль? 12 відсотків Закарпатської області - угорська меншина. Близько 150 тисяч осіб. Маємо сформувати державну політику, яка б дозволила інтегрувати їх в українське суспільство. Вивести з-під впливу Угорщини. Ця політика має послідовно реалізовуватися в усіх сферах: культурі, освіті, мові.
Стосунки України і Угорщини останнім часом напружені. Як вони розвиватимуться далі?
- Дії Угорщини - це продумана стратегія. Вона цілеспрямовано йде на конфлікт з Україною. Їй потрібне нагнітання ситуації. Така політика Угорщини. Орбан і далі діятиме агресивно.
Україні потрібно доносити свою точку зору до наших громадян та закордонних партнерів.
Чи популярні серед населення Закарпаття ідеї сепаратизму?
- Не думаю, що закарпатці реально хочуть стати частиною Угорщини. Але це не патріотизм, а особистий комфорт. Люди задоволені ситуацією, яка є. Вони можуть жити в Україні і їздити в Угорщину на заробітки або за продуктами. Україні треба боротися за їхні голови.
Така агресивна політика Угорщини означає, що нам треба остерігатися другого фронту на Заході?
- Говорити про відкриту збройну агресію - дуже перебільшено. Угорщина все-таки не Росія. Збройне протистояння між нашими державами можливе тільки якщо наша влада повністю втратить контроль над територією України.
Але спецслужби повинні шукати проблемні питання і вирішувати їх до того, як ті набудуть загрозливого масштабу. Конфлікт з Угорщиною - один з них. Очевидно, йому не приділяють належної уваги.
Віктор Орбан заявив, що не вірить в реалістичність прагнень українців приєднатися до ЄС чи НАТО. Це означає, що Угорщина перешкоджатиме зближенню України і Альянсу?
- Як член НАТО Угорщина має право висловлювати свою позицію, щодо прийняття нових країн до Альянсу. Але Орбан не може вплинути на програми нашої взаємодії з НАТО.
Під час саміту в Брюсселі Угорщина хотіла заблокувати комісію Україна-НАТО, але нічого не вийшло. Це не настільки впливова країна, аби реально зашкодити зближенню України та Північноатлантичного альянсу. Вона грає на українському питанні, але це просто слова.
За останні кілька років стосунки України з деякими сусідами, як то Польща, Угорщина, значно погіршились. Чому так?
- Україна ослабла як держава. Наші відносно беззубі сусіди хочуть цим скористатися.
Щоб ситуація покращилася, маємо розвиватися у безпековій, інформаційній, культурній сферах. Коли наш рівень розвитку буде вищий, це охолодить гарячі голови керівників Угорщини, Польщі та інших сусідів.
Міністерство закордонних справ України викликало тимчасово повіреного у справах Угорщини в Україні. МЗС планує висловити рішучий протест у зв'язку з низкою недружніх кроків офіційного Будапешта.
У МЗС назвали неприйнятними останні заяви прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана щодо євроінтеграційних та євроатлантичних прагнень України.
МЗС вручило угорському дипломату ноту з вимогою надати офіційні роз'яснення у зв'язку із рішенням уряду Угорщини створити посаду уповноваженого міністра, відповідального за розвиток Закарпатської області

Related

Політика 9203229905802716051

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item