Волонтерка: "Містечка для переселенців перетворюються на гетто"

Приклад Грузії показує, що переселенців не треба розміщувати в місцях компактного поселення.
Про це в інтерв'ю Gazeta.ua розповіла волонтерка Оксана Сухорукова, одна з організаторів Громадської мережі "СВОЇ".
Автор: Тетяна ЗАРОВНА
Волонтерка: "Містечка для переселенців перетворюються на гетто"
Одна з організаторів Громадської мережі "СВОЇ" Оксана Сухорукова: "Українці сильні - їм просто треба трохи відпочити і йти далі"
"Люди, які війни не бачили 20 років, і діти, які народилися після війни – почуваються жертвами. Чекають на допомогу. У тих, хто влаштувався в нових реаліях, такого синдрому немає. Вважаю, що у 2014-му я була не права, коли вимагала від влади створення таких містечок. У замкнутих групах у всьому світі таке відбувається – поселення перетворюються на гетто", - переконана Оксана Сухорукова.
Каже, вона проти того, щоб із переселенців робити жертв.
"Бо тоді людина й поводитиметься, як жертва. Українці сильні - їм просто треба трохи відпочити і йти далі".
Люди, які приїхали з окупованих територій розуміють, що житла вони не куплять вже ніколи. І дехто просто розчавлений цим.
"Частина людей повернулася на окуповані території. Наприклад, у населеному пункті на Черкащині було 24 переселенці, залишилося 2. Решта поїхали в ЛНР-ДНР. Частині - вдалося почати все з нуля. Дехто каже: "Гріх зізнатися. Але життя змінилося на краще. Діти вивчили англійську, а ми зайнялися бізнесом", - розповідає.
За словами Оксани Сухорукової, за 4 роки волонтерства змінилися її власні пріоритети.
"До війни що було важливо? Щоб родина була щаслива - кожен мав по машині, тричі на рік відпочинок за кордоном. А зараз хочу, щоб діти жили в іншій Україні. Я розумію, що навряд чи побачу ту країну, про яку мрію. Але після себе треба щось залишити", - каже Оксана Сухорукова.
Оксана Сухорукова народилася в місті Дружківка на Донеччині. З 2004-го живе та працює в Києві. З часів Майдану і до 2015 року поєднувала волонтерство з роботою заступника директора у приватній будівельній компанії. З 2015 по травень цього року мала приватний бізнес. Нині офіційно працює у благодійному фонді "СВОЇ". Одна з ініціаторів створення однойменної мережі, що об'єднує 40 громадських волонтерських організацій.

Related

Суспільство 3126373327402054736

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item