НБУ: Трудова міграція досягла загрозливого рівня

Трудова міграція досягла загрозливого рівня
Все більше українців їдуть на заробітки за кордон

Нацбанк прогнозує, що в цьому році заробітчани переведуть в Україну 11,6 мільярдів доларів.

Масштаби трудової міграції в Україні досягли загрозливого рівня для майбутнього української економіки. Про це написав у Facebook глава Ради Національного банку Богдан Данилишин.

Він нагадав, що у звіті за січень зазначалося, що частка мігрантів у населенні у віці 15-70 років становить 8%.

Данилишин зазначив, що нова хвиля трудової міграції з України обумовлена ​​багатьма факторами, найважливішими з яких є військова агресія, глибока і тривала економічна криза, безробіття.

Він нагадав, що рівень безробіття серед економічно активного населення в I кварталі цього року склав 9,7%, а серед населення працездатного віку - 10%. І хоча ці показники дещо кращі, ніж за аналогічний період минулого року, все ж вони свідчать про те, що ситуація на вітчизняному ринку праці залишається напруженою. Таким чином, нинішня хвиля трудової міграції українців, по суті, є певним запобіжним клапаном в умовах низьких можливостей працевлаштування на гідні робочі місця на батьківщині.

"Що стосується зниження міграційних настроїв, то світовий досвід, у тому числі східноєвропейських країн, стверджує, що потрібно застосовувати комплексний підхід, зокрема: зосередитися на створенні гідних робочих місць; зміцнювати інститути влади; створювати умови для підвищення рівня зайнятості; підвищувати продуктивність праці та економіки загалом. Для більш ефективного регулювання міграції нам необхідно впроваджувати ці фундаментальні ідеї", - підкреслив Данилишин.

Відзначимо, наразі за кордоном працюють близько 3,2 млн українців.

Нацбанк прогнозує, що в цьому році заробітчани переведуть в Україну 11,6 млрд доларів.

Нагадаємо, приплив грошових переказів в Україну в минулому році склав 8,5% ВВП.

Related

Економіка 2355908717092497416

Post a Comment

emo-but-icon

Ми у соцмережах

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item