Як створюють звукові ефекти в кіно

Як створюють звукові ефекти в кіно

96 років тому американці вперше використали звуковий ефект на радіо.
Шумове оформлення використовують для озвучки кінострічок, телевізійних або радіо програм після їх запису. Англійською звучить як foley і походить від прізвища Джека Фолі – одного з піонерів запису та відтворення звукових ефектів. У добу німого кіно він працював на "Юніверсал Студіос", а коли конкуренти випустили першу звукову стрічку, студія почала нагально готувати звукову бригаду, і Фолі, який мав справу з радіо, потрапив до неї.
Звукове оформлення побудоване на обмані – майже всі звуки, які ви чуєте в фільмах або телевізійних програмах, фальшиві.
Ми підготувала добірку несподіваних звукових ефектів з найвідоміших фільмів.
"Годзілла"
Щоб відтворити стогін і рев чудовиськ, шумовики терли долонями повітряні кульки, водили гумовими калошами по поверхні барабану чи струнам контрабасу, скрипіли старою прасувальною дошкою та вішалкою і навіть записали іржання віслюка.
Складові реву самого Годзілли звукорежисери римейку 2014 року залишили професійною таємницею.
"Щелепи"
Для стрічки Стівен Спілберг повторно використав звукові ефекти зі свого раннього трилеру "Дуель", з якого почалася його кар'єра в кіно.
Коли акула падає на дно моря після фатальної зустрічі з шефом поліції Мартіном Броді, за кадром використовується той самий звук, що й під час удару об скелю вантажівки з "Дуелі". Оригінал звуку записали ще під час зйомок класичного трилеру 1954 року "Створіння з чорної лагуни".
"Парк Юрського періоду"
Для більш реалістичного відтворення звуків динозаврів Стівен Спілберг використав звуки справжніх тварин. Рев тиранозавра він створив за допомогою сповільненого запису трубного звуку слоненяти, поєднаного з риком тигра та алігатора.
В одній зі сцен із тиранозавром звукорежисер стрічки навіть використав звуки, які робив його собака, коли гриз гумову іграшку. Інші динозаври видавали звуки, записані під час шлюбних ігор курок, півнів, коал і навіть черепах.
"Зоряні війни"
Звук світлового меча у "Зоряних війнах" – це шум телеекрана. Свист культового меча відтворили, поєднавши шум від проектору та специфічний звук, який виник, коли звукорежисера Бен Бертт наблизив мікрофон до монітора телевізора.
"Володар перснів"
Звук барлогів - демонічних істот, створили за допомогою скреготу шлакоблока, який тягнуть по дерев'яній підлозі.
А про появу назґулів - чорних слуг Саурона, сповіщає скрипучий звук, отриманий у результаті тертя двох пластикових стаканчиків.
3 серпня 1922 року на радіо Нью-Йорка використали перший у світі звуковий радіоеффект. Двома шматками дерева утворили звук ляскання дверима.

Related

Технології 374886929872684557

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item