Агент Бутіна. Історія російського шпигунства в США

Агент Бутіна. Історія російського шпигунства в США

З невеликою перервою в 1990-х роках, шпигунство РФ ніколи не припинялося
Вдень він керував туристичною компанією. А в неробочий час Яків Голос працював на Радянський Союз. На відміну від деяких вигаданих персонажів, для яких він був прототипом, він не намагався здаватися місцевим. Але з моменту заснування в 1927 році і до самої його смерті в 1943 році Голос дійсно використовував агентство "World Tourists", як ширму для його реальної діяльності: фінансування і сприяння Комуністичної партії США.
І хоча його діяльність також включала те, що прийнято вважати шпигунством - вербування інсайдерів, пошук документів - більшу частину роботи Голоса правильніше назвати політичною диверсією. Голос підтримував величезну мережу всередині Комуністичної партії США, керував своїми грошовими переказами з Москви, заманив американця, який став його помічником, використовував туристичне агентство для виготовлення підроблених паспортів і підтримував тісний контакт з партійним босом, Ерлом Браудерою - дідом того самого Білла. У підсумку, ФБР стали щось підозрювати. Браудера заарештували за підробку паспортів, Голоса також заарештували і оштрафували, а потім уважно стежили за ним. Служби безпеки СРСР змінили тактику і продовжили свою діяльність.
З невеликою перервою в 1990-х роках, російське шпигунство не припинялося. Не так давно влада США заарештувала і пред'явила звинувачення 29-річній росіянці, яка, за їхніми твердженнями, є агентом політичної диверсії. На відміну від Голоса, Марія Бутіна, яка не визнала своєї провини, не керувала компанією. За словами прокурорів, замість цього вона - лідер російської організації, що підтримує легалізацію зброї - не менш автентично, ніж туристичне агентство Голоса. У Росії немає права носити зброю, і за такого режиму його ніколи не буде. Згідно з судовими документами, Бутіна, проте, переконала деяких наївних членів Національної стрілецької асоціації, що вона є справжнім активістом. І таким нехитрим чином отримала доступ в їхній світ.
Подібність між Голосом і справою проти Бутіної - разюча: обидва намагалися допомогти політичним рухам, які вважали прокремлівськими (Комуністична партія 1930-х років, що підтримує зброю крило Республіканської партії 2010 року). В обох була фінансова підтримка Кремля, яку доставляли посередники (в першому випадку - Комуністичний Інтернаціонал, у другому - за твердженнями, кілька російських олігархів).
Обидва також були частиною більш масштабних міжнародних операцій. Голос - в багаторічних спробах СРСР поширити революцію на весь світ. Що стосується Бутіної, навіть якщо розглядати її тільки як прокремлівського активіста, у неї є багато партнерів, таких же агентів впливу, які відкрито підтримують інтереси Росії на Заході. Причому йдеться про вкрай правих, а не вкрай лівих: наприклад, Джанлука Савоіні, лідер загадкової культурної асоціації «Ломбардія-Росія», здається, грає схожу роль в політиці Італії. Нещодавно вона навіть з'явилася в якості члена офіційної урядової делегації Італії в Москві. Бела Ковач, член Європарламенту з Угорщини, знаходиться під слідством в Будапешті за звинуваченням у шпигунстві за інститутами ЄС від імені Росії.
Як і багато інших, вони теж є частиною довгострокового проекту, хоч і не революції пролетаріату: тепер це - захоплення влади клептократами. Мета сучасного кремлівського проекту - підірвати західні демократії, зруйнувати ЄС і НАТО, і зробити так, щоб в центрі міжнародної торгівлі виявилися корумповані відносини, а не верховенство права.
І саме через точності аналогії, згадаємо, чому ж Голос і його мережа зазнали невдачі. Багато в чому через те, що лівоцентристи (особливо - антирадянське крило американського профспілкового руху) відкинули радянський стиль комунізму в США. Ще - тому що в 1940-х і 1950-х роках американський політичний істеблішмент, як демократи, так і республіканці, об'єдналися навколо необхідності перемогти радянський комунізм в Європі. А також - тому що навіть за часів Великої Депресії більшість американців ніколи не піддавалися на заклики до встановлення авторитаризму.
А ось чи перебуваємо ми в подібній ситуації - питання. Крило Республіканської партії готується подвоїти зусилля і підтримати російський абсолютизм, який, як вони помилково вважають, є «християнським». Хоча Пентагон таінші бюрократичні інститути - Державний департамент, ФБР - безумовно, розуміють необхідність завдати у відповідь удар в Європі, Білий дім, очевидно, так не вважає. До чийого боці примкне Республіканська партія, думаю, ні для кого не секрет. Авторитарна тактика - тиск на ЗМІ і суди, - явно націлена впливати на ядро ​​партії.
Це вагомо, адже Бутіна - всього лише верхівка айсберга, дурний і більш юний учасник цієї масштабної гри. Куди важливіше - російські олігархи, які дають хабарі, або російські хакери, яким вдається виявити вразливості в нашій політичній системі або електромережній інфраструктурі.
Щоб нанести їм удар у відповідь, а також витіснити їх, разом зі схожими на них державами з автократичного світу, потрібно не тільки зловити певного агента, але і зробити політичні системи фінансування більш прозорими, написати нові закони, що забороняють компанії, які відмивають гроші, а також припинити маніпулювання соціальними медіа. Більше покоління потрібно американцям, щоб відкинути спокуси комуністичного авторитаризму. Тепер необхідно, щоб пройшло більше покоління, щоб перемогти клептократичною авторитаризм. Якщо це ще можна зробити.

Related

Події у світі 4440316651529361701

Post a Comment

emo-but-icon

Ми у соцмережах

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item