"Партнерство під питанням": Ердоган пригрозив США пошуком нових союзників

Ердоган пригрозив США пошуком нових союзників
Реджеп Таїп Ердоган
Якщо адміністрація президента США Дональда Трампа не перегляне ставлення до Анкари, Туреччина почне пошук інших друзів і союзників, зазначає президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган у статті для The New York Times.
"Поки не пізно, Вашингтон повинен відмовитися від неправильного уявлення про те, що наші відносини можуть бути асиметричними. США повинні усвідомити, що у Туреччині є альтернативи", – пише Ердоган.
Він попередив, що в разі, якщо не вдасться позбутися від схильності США до односторонніх дій і від неповаги, Туреччини буде потрібно шукати нових друзів і союзників.
За словами Ердогана, Туреччина не буде залишати без відповіді недружні дії з боку США.
Крім того, президент Туреччини підняв низку спірних питань, які виникали в турецько-американських відносинах. Серед них, проживання в США проповідника Фетхуллаха Ґюлена, якого Анкара звинувачує у спробі військового перевороту в 2016 році і вимагає його видачі, підтримка Вашингтоном воєнізованих курдських формувань в Сирії, проти яких веде боротьбу Туреччина, а також історія з американським пастором Ендрю Брансон, якого в Туреччині мають намір судити за підтримку терористів.
"Якщо США не почнуть поважати суверенітет Туреччини і не покажуть, що усвідомлюють, з якими загрозами стикається наша нація, наше партнерство може виявитися під питанням", – зазначає Ердоган.
1 серпня США оголосили про введення санкцій проти міністра внутрішніх справ Сулеймана Сойлу і міністра юстиції Абдулхаміта Гюля через те, що Анкара не дозволила повернутися на батьківщину американському пастору Ендрю Брансон, щодо якого в Туреччині триває судовий процес. Активи міністрів будуть заблоковані на території США, якщо такі є.
Туреччина пообіцяв підготувати негайну відповідь на американські санкції.
Санкції введені в рамках прийнятого Конгресом США в 2016 році так званого глобального акту Магнітського, спрямованого проти осіб, замішаних, на думку Вашингтона, в корупції і порушеннях прав людини.
Протестантський пастор, який проживав в районі турецького Ізміра, був заарештований в кінці 2016 року за звинуваченням у зв'язках із забороненими в Туреччині Робочої партією Курдистану і "терористичною організацією фетхуллахістов" (ФЕТО). Останню Анкара вважає організатором спроби держперевороту, розпочатої в 2016 році.
Ендрю Крейг Брансон був переведений під домашній арешт, йому загрожує до 35 років тюремного ув'язнення.

Related

Події у світі 2844561773134851514

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item