Цілющий вересень: 6 сезонних продуктів для міцного здоров'я. Блог Тетяни Годард

Цілющий вересень: 6 сезонних продуктів для міцного здоров'я. Блог Тетяни Годард

Вересень – сезон не тільки смачних, але в прямому сенсі цілющих продуктів, які не тільки зміцнять імунітет, але й допоможуть вилікувати ряд захворювань.

Купуйте і їжте, поки ціни не почали рости, а вітаміни 2 танути.
Виноград
Вчені говорять, що виноград запобігає хворобам серця, неврологічним захворюванням, хворобы Альцгеймера і навіть онкології. Секрет у тому, що в ягодах дуже багато надзвичайно цікавих для нашого організму антиоксидантів і флавоноїдів.
Виноград знижує рівень "поганого" холестерину, прискорює відтік лімфи, тому він корисний для серця і судин. Мелатонін у винограді дарує хороший сон, зміцнює нерви. Вітамін А покращує зір.
Всі сорти винограду нормалізують роботу шлунка і його рекомендують в дієтичних меню при коліті й виразці. Антиоксиданти знімають різного виду запалення і зміцнюють імунітет.
Найбільш корисними вважаються червоний і синій сорти винограду, оскільки в них найвища концентрація расвератролу. Численні дослідження підтверджують, що ця речовина – потужна профілактика раку. Темний виноград частково пояснює так званий "французький парадокс" – французи рідше сусідів-європейців страждають від хвороб серця, незважаючи на такий же раціон з великою кількістю жирної їжі. Вчені говорять, що секрет здоров'я французів – активне вживання червоного вина з темних сортів винограду, багатих потужним природним антиоксидантом. Він знижує рівень холестерину в крові і тиск, захищаючи серце.
Виноград не варто їсти при діареї і виразковій хворобі. Для алергіків шкідливий темний виноград, оскільки в ньому багато фарбувальних пігментів.
Яблука
Вересень – сезон осінніх сортів яблук: антонівки, спартака, слави переможцям та інших.Яблуко – один з корисних, причому недорогих фруктів, які можна їсти цілий рік. Але у вересні вони, тільки зняті з дерева, особливо гарні.
Не дарма англійці кажуть: Apple per day takes doctors away (яблуко на день – і лікарі вам не знадобляться). Цей соковитий фрукт знижує ризик виникнення хронічних захворювань, а також діабету II типу, раку, хвороб серця, вікових патологій мозку. Учені зробили висновок, що яблука корисні при астмі й хворобі Альцгеймера, допомагають знижувати вагу, зміцнюють кістки, оздоровлюють легені, захищають шлунково-кишковий тракт.
Яблука варто їсти для профілактики серцево-судинних захворювань, зокрема інсульту, для здоров'я судин. Доведено, що регулярне вживання яблук знижує ризик ішемічної хвороби серця та інсульту до 60%. У яблуках вдосталь корисних антиоксидантів, які запобігають, а також гальмують, якщо вони вже є, розвиток ракових клітин.
З обережністю варто їсти яблука при проблемах зі шлунково-кишковим трактом і каменях у нирках.
Обліпиха
Це абсолютно фантастична ягода і для здоров'я, і ​​для краси. Обліпиха містить фітонциди – свєрідні натуральні антибіотики, які допомагають при застуді й запальних захворюваннях. Використовувати обліпиху проти запалень потрібно так: якщо запалене всередині, то обліпиху потрібно приймати всередину, якщо зовні – використовувати у вигляді мазі або примочок.
Плоди сповнені вітаміном Е – головним для здоров'я, краси і вічної молодості. Не дарма обліпиху широко застосовують у косметичній промисловості для краси волосся і шкіри. Масло обліпихи, завдяки вмісту жирних кислот і вітамінів А і Е, омолоджує шкіру, а відвари листя обліпихи роблять волосся красивим і блискучим.
За кількістю вітаміну А обліпиха перевершує навіть моркву. Тому ця ягода дуже корисна для зору. А ще вона виводить "поганий" холестерин, чистить артерії, нормалізує тиск, зміцнюючи серцево-судинну систему. Протизапальна дію обліпихи лікує захворювання суглобів – артрози і артрити.
Обліпиха – перевірений засіб від запорів. Вона допомагає їжі перетравлюватися за рахунок особливих речовин – проціанідинів і поліфенолів.
Додавання обліпихи в меню допомагає схуднути, а у хворих на діабет знижує рівень глюкози в крові.
В обліписі висока концентрація каротину, тому її з обережністю слід вживати алергікам. Ягоди також не рекомендуються людям з хворобами печінки, панкреатитом і холециститом, а також тим, хто страждає запаленням дванадцятипалої кишки.
Гарбуз
Це пречудовий продукт – смачний і корисний, який зберігає свої найкращі властивості дуже довго. Зараз починається час гарбуза і його варто однозначно включати в раціон. У складі гарбуза: вітаміни С, Е, К, РР, вітаміни групи В, Т (карнітин), пектинові речовини, солі калію, кальцію, магнію, кобальту і міді. Він також багатий на залізо, поліпшує роботу кровоносної системи.
Це одне з найбагатших джерел вітаміну А (каротину) – в гарбузі його в 4-5 разів більше, ніж у моркві. Будучи природним антиоксидантом, каротин бере участь у багатьох хімічних процесах нашого організму. Це не тільки зір, але й здоров'я кісток, регенерація пошкоджених клітин і зростання нових, прекрасний стан шкіри і волосся. Вітамін А зміцнює імунітет, виводить з організму токсини від контакту із забрудненим повітрям, стресів і простудних захворювань.
Гарбуз також відмінний противірусний засіб. Його сік корисний при застудах і болях в горлі. Регулярне вживання продукту, особливо в сирому вигляді, захищає від вірусів і бактерій.
Харчові волокна гарбуза прекрасно чистять кишечник. У ній міститься стільки ж клітковини, скільки в капусті, але гарбуз не викликає здуття і підвищеного газоутворення. А Л-карнітин прекрасно розщеплює жири, тому сирий гарбуз один з найкращих продуктів для схуднення.
Цвітна капуста
У ній, як і у всіх видах капусти, дуже багато поживних речовин, антиоксидантів, вітамінів і мінералів. Головні корисні властивості цвітної капусти – профілактика раку, здоров'я серця і головного мозку.
Холін в складі овоча і вітамін B покращують роботу мозку, навчання і пам'ять. Також кольорова капуста знімає запалення, очищає організм і поліпшує травлення, а сульфорафан в її складі захищає шлунок від шкідливих бактерій.
Наукові дослідження також показали, що кольорова капуста допомагає позбутися від жиру. Зокрема, після вживання протягом місяця цвітної капусти знижується ожиріння печінки.
Згаданий сульфорафан, а також ізотіоціанати капусти вбивають ракові клітини. У Китаї проводили експеримент: у жінок, які їли багато цього продукту підвищилися показники виживаності при раку молочної залози до 62%, а ризик рецидиву знизився на 21-35%.
Як і будь-яка капуста, цвітна корисна і для краси волосся і нігтів – завдяки вітамінам А і С.
Селера
Селера корисна будь-який – і стебло, і корінь. У ній багато флавоноїдів і фуранокумаринів, які мають протизапальну і протиракову дію. А вітаміни С, В і Е – антиоксиданти, що забезпечують здоров'я всіх органів і систем, а також молодість шкіри, прекрасний стан волосся.
У селері багатий набір мінеральних компонентів: калію, натрію, кальцію, магнію, фосфору, а також мікроелементів, включно з цинком і марганцем. Вони нормалізують серцево-судинну діяльність, посилюють роботу мозку і метаболізм.
Сік стебел селери очищає судини, знижуючи ризик розвитку серцево-судинних захворювань. Це також хороший сечогінний засіб, який виводить з організму зайву рідину. Завдяки цьому нормалізується артеріальний тиск, очищаються протоки нирок, виводяться пісок і камені. А протизапальні властивості селери знімають запалення нирок. Але, зрозуміло, самостійно такі процедури робити не слід.
Селера знімає сольові відкладення і має протизапальну дію. Тому вона корисна для суглобів, зменшує біль при артрозі і ревматизмі. А кальцій у складі продукту зміцнює кісткову систему і зуби.
Магній в селері заспокоює нервову систему, покращує якість сну.
Завдяки великому вмісту клітковини, відбувається м'яка чистка кишечника, поліпшується його перистальтика, активізуються процеси травлення, знижується вага і зменшується целюліт.
Не дарма кажуть, що селера корисна для чоловіків. Це дійсно так: компоненти кореня селери активізують вироблення чоловічого гормону  – андростерону, який бере участь у метаболізмі тестостерону.
Антиоксиданти з селери виводять з організму токсини, продукти розпаду, що значно зміцнює імунітет. Плюс, селера прекрасний антисептик, має потужний протипухлинний ефект, ефективно вбиваючи ракові клітини.
Селера, так само, як і гарбуз, цвітну капусту можна їсти всім, завдати шкоди ці продукти можуть хіба що чутливому до харчових волокон шлунку. Зрозуміло, щоб отримати максимум корисних речовин, фрукти і овочі краще їсти сирими. Якщо за станом здоров'я ви це робити не можете, припускають овочі на пару, а фрукти вибирайте максимально стиглі та м'які, або робіть з них пюре, компоти і киселі.
Теплого, смачного і корисного вересня!

Related

Здоров'я 8130494529448144704

Post a Comment

emo-but-icon

Ми у соцмережах

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item