Стратує 73-я сесія Генасамблеї ООН: чим вона важлива для України

Стратує 73-я сесія Генасамблеї ООН: чим вона важлива для України
Дебати на 73-ій сесії Генасамблеї ООН розпочнуться сьогодні, 25 вересня
У вівторок, 25 вересня, у Нью-Йорку розпочинаються основні заходи на 73-ій сесії Генеральної асамблеї Організації Об'єднаних Націй. Весь тиждень у стінах міжнародної організації виступатимуть голови та високопоставлені представники держав. 
Про це – у нашому сюжеті.

Що у програмі

Першою серед усіх держав-членів ООН традиційно виступить Бразилія. Цей порядок не порушується з моменту створення організації, коли на Генасамблеї 1946 року у Лондоні першим слово взяв саме бразильський посол.
Далі очікується виступ президента США Дональда Трампа. Глава Білого дому цьогоріч також головує у Радбезі, де застереже сирійський уряд від хімічних атак в Ідлібі. Американський лідер також порушить тему Північної Кореї. Спочатку головним питанням мали стати відносини з Іраном. Однак пізніше порядок денний підкоригували. 
До нього також включили пункт про ситуацію на тимчасово окупованих територіях України. Це дозволить "донести до світової спільноти правду про трагічні наслідки окупації РФ Криму та триваючої агресії на Донбасі".

Миротворча місія - головне питання для України

Петро Порошенко уже прибув до Нью Йорка і виступить на загальних дебатах, візьме участь у саміті миротворчості ООН, а згодом проведе зустрічі зі світовими лідерами.
Україна наполягає на введенні місії ООН на всю непідконтрольну Києву територію Донбасу. Зокрема, і на кордон з Росією. Натомість Російська Федерація наполягає, що миротворці мають розміщуватись тільки на лінії розмежування сторін і мати функцію охорони вже існуючої місії ОБСЄ. За словами глави української дипломатії Павла Клімкіна, представлені ідеї Росії ніхто не збирається обговорювати, доповнювати або над ними працювати.
Місія миротворців на Донбасі має складатися з трьох основних компонентів, які включатимуть військовий, поліцейський аспекти та міжнародну адміністрацію, і розміщуватися на всій території окупованих районів Донецької і Луганської областей.
У самопроголошених "ДНР" та "ЛНР" раніше заявляли, що без їхньої згоди в цьому питанні миротворчі сили ООН стануть для них мішенями.

Відпрацьована процедура

Миротворча місія - це єдиний формат, який може радикально змінити ситуацію на Донбасі в сторону деескалації конфлікту та повернення тих територій до нормального життя, заявив голова ради Всеукраїнського об'єднання Союз учасників миротворчих операцій Сергій Грабський.
Йдеться про створення безпекового простору з гуманітарним забезпеченням на непідконтрольних Україні територіях та проведення виборів у майбутньому, додав Грабський.
“Зона Косівського конфлікту - аналогічна нашому. Військово-поліційна операці забезпечить контроль над інфраструктурою, над містами, будуть проводитися зачистки незаконних збройних формувань при повній підтримці важкого озброєння, техніки і авіації.  Нічого нового, давно відпрацьовані ці процедури”, - зазаначив Грабський.
Кожна миротворча місія не схожа одна на одну, кожна має свої особливості та специфіку, додає Сергій Грабський. На його думку, українська сиутація не передбачає конфлікту сторін, наприклад, релігійного, міжетнічного, як це часто буває, натомість, ми маємо просто тимчасову окупацію цих територій.
Спеціальний представник Державного департаменту США з питань України Курт Волкер назвав  перелік країн, які в межах миротворчої місії готові відправити своїх військових на Донбас. За його словами, це Швеція, Фінляндія, Австрія, Білорусь, Сербія та Туреччина.

Related

Події у світі 1787026082932675509

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item