Штурм Ідлібу: туреччина не змогла домовитись по сирії з росією та іраном

На саміті в Тегерані у п'ятницю, 7 вересня, Росії, Ірану та Туреччині не вдалося домовитися про єдиний підхід стосовно ставлення до майбутнього наступу сирійських урядових військ у провінції Ідліб.
Про це повідомляє Німецька хвиля.
У заяві президентів трьох країн Володимира Путіна, Хассана Рухані та Реджепа Таїпа Ердогана, сформульованій загальними фразами, йдеться лише про рішучість захищати цивільне населення і покращувати гуманітарну ситуацію, а також про намір продовжувати військові операції проти терористів "Джабхат ан-Нусрі" та "Ісламської держави". Судячи із заяв, які зробили на саміті Путін, Ердоган і Рухані, вони не змогли зблизити свої позиції щодо ситуації в Ідлібі, зазначає агентство dpa. Так, Ердоган домагався включення в текст спільної підсумкової заяви положення про перемир'я, тоді як Росія та Іран наполягли на продовженні військових дій проти терористів.
Ердоган застеріг від "бійні" в Ідлібі. За його словами, наступ на провінцію призведе до катастрофи, кровопролиття і величезної гуманітарної трагедії". Росія, Іран і Туреччина, які є гарантами створеної торік зони деескалації, не повинні допустити нової хвилі насильства в Сирії, сказав Ердоган. На його думку, наступ на Ідліб може призвести до колапсу політичного процесу в країні.
Путін, своєю чергою, зауважив, що згадка перемир'я була б бажаною, проте представники збройної сирійської опозиції, як і представники "Джабхат ан-Нусрі" та ІД не беруть участь в саміті, а його учасники не можуть гарантувати, що ті перестануть стріляти і запускати дрони з бомбами. Провінція Ідліб на півночі Сирії та межує з Туреччиною. Влада в Анкарі побоюється, що військові дії в цьому регіоні, де перебуває близько 3 мільйонів цивільного населення, призведуть до нової хвилі біженців. Туреччина вже прийняла близько 3,5 мільйона сирійських біженців.
Нагадаємо, 27 серпня, Іран та Сирія підписали угоду щодо військового та технологічного співробітництва під час дводенного візиту міністра оборони Ірану генерала Амір Хатамі до Сирії.

Related

Події у світі 1720145606015875801

Post a Comment

emo-but-icon

Ми у соцмережах

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item