Бездзеркальні камери: новий вирішальний момент для фотографії

Бездзеркальні камери: новий вирішальний момент для фотографії
Через 200 років після появи фотографії, ця форма мистецтва переживає технологічну революцію.
Сучасні смартфони використовують одразу по декілька камер та спеціальне програмне забезпечення - усе разом це дозволяє перевершити обмеження невеликих мобільних лінз та сенсорів.
Однак попри те, що смартфони зруйнували показники продажів звичайних камер, у більш просунутих моделей фотоапаратів, здається, є хороші перспективи - і все завдяки інноваціям.
Впродовж кількох останніх тижнів найбільші виробники фотообладнання - Canon і Nikon - презентували повнокадрові бездзеркальні камери. Ще один виробник - Sony - вже досяг значного успіху з аналогічними пристроями.
Відмова від дзеркал, які традиційно розміщуються всередині високоякісних камер, призводить до того, що об'єктив стає ближчим до сенсора - це тягне за собою декілька важливих нововведень.
У 2017 році продажі цифрових камер склали 9,9 мільярда доларів - це на 5% більше у порівнянні з попереднім роком. Позитивний тренд спостерігається вперше з 2010 року.
Багато в чому це пояснюється попитом з боку професійних фотографів та ентузіастів на існуючі бездзеркальні камери вартістю у понад 1 тисячу доларів.
З появою нових моделей та різноманітного обладнання для них виробники мають усі можливості для потенційного успіху - звісно, якщо їм вдасться запевнити покупців, що бездзеркалки дійсно вартують немалих грошей, які за них просять.

Presentational grey line

Що означає "бездзеркальна" та "повнокадрова"?

Бездзеркальні камери називаються так просто тому, що всередині цих пристроїв немає дзеркала, яке є у дзеркальних фотоапаратах і дозволяє власнику дивитися у видошукач і бачити те саме, що "бачить" об'єктив.
Натомість у бездзеркалках є невеликий цифровий дисплей, що дозволяє оцінити, як виглядає кадр, перед зйомкою.

Як працює бездзеркальна технологіяКопирайт изображения

Раніше такі дисплеї були недосконалими: по-перше, вони мали не надто високу роздільну здатність, по-друге - працювали з незначними затримками.
Однак сучасні цифрові екрани не тільки позбавилися цих проблем, а ще й дають користувачу деякі переваги: наприклад, можливість накладати на кадри різноманітні ефекти і одразу бачити, як виглядатиме фінальне фото.
Є і мінуси: електронні дисплеї розряджають акумулятор, а це у свою чергу зменшує кількість кадрів, які можна зробити на одному заряді.
Ось деякі інші переваги бездзеркальних камер:
  • Невеликий корпус та легкість порівняно з дзеркальними
  • Більші можливості для безперервної зйомки
  • До бездзеркалок можна під'єднати об'єктиви дзеркальних камер, а навпаки - ні
  • Бездзеркалки тихіші у роботі
  • Видошукач можна використовувати під час зйомки відео
Повнокадровість означає, що сенсор камери має той самий розмір, що й стандартна 35-міліметрова плівка.
Для порівняння: повнокадровий сенсор бездзеркалки Sony A7 III у 18 разів більший за той, що використовується у смартфоні Samsung Galaxy S9.

Головна перевага більших сенсорів - здатність "вхопити" більшу кількість світла.
Серед іншого це дозволяє:
  • робити знімки з більшою роздільною здатністю
  • отримувати набагато кращі результати під час зйомки в умовах поганого освітлення
  • більший потенціал використання глибини різкості
Недоліки - висока вартість і громіздкість, яка призводить до збільшення розмірів усієї камери.
То навіщо ж витрачати тисячі доларів на бездзеркальні камери і додаткове обладнання, якщо сучасні смартфони вміють робити цілком пристойні фото і автоматично їх покращувати?
Для професіоналів переваги є очевидними.
Спортивним фотографам необхідно використовувати високоякісні зум-об'єктиви.
Комерційні фотографи залежать від високоякісної картинки, яка буде чудово виглядати не лише на екрані, а й у великоформатному друкованому вигляді.
Фешн-фотографи можуть покластися на чудову передачу кольорів.
Кайман ВонгКопирайт изображенияKAIMAN WONG
Image captionБлогер Кайман Вонг - один з перших, кому вдалося протестувати нову камеру Canon EOS R
"Профі будуть використовувати той інструмент, який є найкращим, - каже Кайман Вонг, автор популярного блогу про фотографію. - Їх не надто хвилюють бренди - головне, щоб ці камери робили хороші кадри. І я знаю, що деякі професіонали вже перейшли на бездзеркалки.

З Instagram буде важко

Проте, якщо виробники хочуть, аби популярність бездзеркалок зростала, їм доведеться пояснити переваги цих пристроїв не лише професійним фотографам, а й звичайним людям, для яких фотографія - лише хоббі.
Кім Стоун - одна з таких людей.
Два роки тому він придбав Canon EOS M3 - бездзеркальну камеру, яка, щоправда, має трохи менший сенсор ніж останні новинки.
Вона використовує фотоаппарат для зйомки пейзажів, а згодом викладає їх в Instagram - попри те, що зробити це не так просто, як під час використання смартфону.
Kim Stone photographs taken with Canon EOS M3Копирайт изображения@KISTOGRAPHY
Image captionФотографії з акаунту Кім Стоун
"У мене є можливість робити точні налаштування, телефони просто не дають вам такого широкого контролю", - пояснює Стоун.
Конкуренти серед бездзеркалок
Ярмарка Photokina дає змогу порівняти найновіші моделі бездзеркальних камер, деякі з яких ще навіть не надійшли до продажу.
45,7-мегапіксельний Nikon Z7 - чудовий вибір для того, аби робити фото, які згодом будуть роздруковуватися у великих форматах.
Що ж до автофокусу, то тут завдяки 5,655 фокусним точкам лідирує Canon's EOS R.
При цьому обидві камери критикують за наявність єдиного слота для карток пам'яті.
Panasonic у свою чергу готує до випуску модель S1R, яка комбінує одразу кілька особливостей:
  • 47-мегапіксельний сенсор
  • два слоти для SD-карток, ще один - для XQD
  • подвійна система стабілізації зображення (корпус + об'єктив)
  • запис 4K-відео на швидкості 60 кадрів у секунду
  • поворотний дисплей
Panasonic S1RКопирайт изображенияPANASONIC
Image captionPanasonic S1R має функції, якими поки не можуть похвалитися конкуренти
"Те, що Panasonic вирішив зайнятися сегментом бездзеркальних камер, - доволі цікаво, з урахуванням того, що вони співпрацюють з Leica і Sigma - двома компаніями, які мають дуже хорошу репутацію у фотоіндустрії", - каже аналітик Арун Гілл.
Компанія ще не повідомила, скільки коштуватиме нова камера і коли саме її можна буде придбати.
Поки інші виробники готуються до випуску новинок, Sony вже досяг у цьому сегменті значного успіху завдяки камері A7 III. Багато хто очікує, що японська компанія може презентувати відеоцентричну версію цього пристрою.
Однак попри величезний ажіотаж навколо бездзеркалок цілком ймовірно, що знадобиться деякий час, аби вони повністю розкрили свій потенціал.

Related

Технології 6481665419307940124

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item