Крах глобалізації. Світовий розкол у Давосі-2019

Крах глобалізації. Світовий розкол у Давосі-2019
Всесвітній економічний форум у Давосі проходить без ажіотажу

Давоський форум у нинішньому році проводиться під девізом Глобалізація 4.0. Однак багато хто зі світових лідерів його пропускає.

 
У швейцарському Давосі 22 січня розпочався Всесвітній економічний форум під девізом Глобалізація 4.0. Однак список відсутніх делегатів у цьому році виявився важливішим, ніж список присутніх.
 
Американське керівництво не приїхало через шатдаун, прем'єр-міністра Великобританії Терезу Мей затримав вдома Brexit, президента Франції Емманюеля Макрона - "жовті жилети", а лідер Китаю Сі Цзіньпін скасував поїздку через торгові війни.
 
Схоже, вирішувати загальносвітові проблеми, заради чого й збираються в Давосі щороку, нікому. В історії про щасливу глобалізацію щось пішло не так, пише преса. Корреспонент.net розповідає подробиці.
 
Глобалізація 4.0, або Світовий розкол
 
22 січня відкрився 49-й щорічний Всесвітній економічний форум. Протягом чотирьох днів понад 3 тисячі високопоставлених представників політики, економіки і суспільства обговорюватимуть можливі рішення для таких міжнародних проблем, як торгові війни, кібератаки і кліматичні зміни.
 
У нинішньому році форум проводиться під девізом Глобалізація 4.0: У пошуках глобальної архітектури в століття четвертої промислової революції. Зазначимо, що Індустрія 4.0 була однією з головних тем обговорення в Давосі у 2017 році. Йдеться про штучний інтелект.
 
"Від глобалізації хтось виграв, а хтось програв. Вона зіграла на руку мільйонам, сотням мільйонів людей. Але є й ті, хто програв. Сьогодні поняття соціальної справедливості набуває більшого значення. У нинішнє століття соціальних мереж ми більше не можемо дозволити собі залишити людей позаду", - говорить засновник і президент давоського форуму Клаус Шваб.
 
За його словами, світова економіка повинна стати більш "інклюзивною", приділити більше уваги тим, хто залишився за бортом, і кліматичним проблемам.
 
Міжнародні організації на чолі з МВФ уже не перший рік напирають на необхідність вибудувати більш справедливу економіку і активніше вести боротьбу з нерівністю. Великі підприємства віддавна наголошують на своїх зобов'язаннях у боротьбі з потеплінням клімату і захисту навколишнього середовища. Однак справа за словами не йде.
 
Заспокійлива риторика, примирливі зобов'язання для більш ефективної боротьби з нерівністю і обіцянки четвертої промислової революції - цього може не вистачити, щоб приховати світовий розкол, зростаючу геополітичну напруженість і окреслювану загрозу світової рецесії або нової фінансової кризи, пише преса.
 
З першою великою промовою на форумі виступить бразильський лідер Жаїр Болсонару, обвинувачений у расизмі, сексизмі і гомофобії. У перший день форуму також відбудуться переговори про екологію між британським принцом Вільямом і автором знаменитих документальних серіалів про природу Девідом Аттенборо.
 
Однак уперше з початку цих зборів у 1971 році американська делегація не братиме участі у зустрічах з найбагатшими людьми світу в Давосі. На форумі не дорахуються не тільки Дональда Трампа.
 
Британський прем'єр Тереза ​​Мей відмовилася від візиту через важкий процес виходу королівства з Євросоюзу. Президент Франції Емманюель Макрон, своєю чергою, зірвав тут овації в минулому році, але в цьому не поїде туди через протести "жовтих жилетів".
 
Китайський лідер Сі Цзіньпін, який у минулому році теж став героєм форуму, виступивши на захист вільної торгівлі, зараз завважав поїздку непотрібною і відправив замість себе заступника Вана Цишаня.
 
Відсутність великої кількості політичних лідерів і його мотиви відображають економічну, соціальну і геополітичну напруженість у сучасному світі.
 
Кінець консенсусу по глобалізації та фінансизації світу, повсюдно поширюваний соціальний протест проти неолібералізму і розвал Pax Americana - ось, що відбувається зараз.
 
На нинішньому форумі, скоріш за все, не буде зустрічей політичних лідерів і дипломатичних угод.
 
"Давос - це сімейна зустріч людей, які зламали світ", - говорить Ананд Гірідхарадас, колишній оглядач New York Times і автор книги Переможці отримують все, що присвячена згубним наслідкам неоліберального капіталізму.
 
Давос навертають до проблеми бідності: тільки-от мільярдери багатіють
 
Напередодні відкриття міжнародного економічного форуму в Давосі була опублікована щорічна доповідь некомерційної організації Oxfam, у якій говориться, що статки мільярдерів зросли на 900 мільярдів доларів у 2018 році, тоді як загальні ресурси бідної половини людства скоротилися на 11 відсотків.
 
Так, у 26 мільярдерів зараз на руках стільки ж грошей, скільки у 3,8 мільярда бідних жителів планети. У 2017 році їх було 34.
 
"Зростаюча прірва між багатими і бідними підриває боротьбу з бідністю, заважає економіці і підживлює невдоволення у світі. Влада повинна подбати про те, щоб підприємства і найбагатші громадяни платили свою частку податків", - заявив виконавчий директор організації Вінні Біанійма.
 
Що стосується найбагатшої людини у світі, засновника Amazon Джеффа Безоса, то один процент його статків відповідає бюджету охорони здоров'я Ефіопії, зазначають в Oxfam.
 
Зазначається, що кількість мільярдерів подвоїлася після фінансової кризи 2008 року.
 
"Багаті можуть похвалитися не тільки активно зростаючими статками, але й найнижчим за десятиліття оподаткуванням. Якби ми спостерігали зворотну тенденцію, у більшості урядів було б достатньо ресурсів для фінансування державних служб", - говорять в організації.
 
Oxfam вважає, що мільярдери приховують від податкових органів 7,6 трильйона доларів, тоді як 10 відсотків найбідніших платять більші податки пропорційно до їхнього доходу, ніж найбагатші.
 
Україна в Давосі
 
Міністр закордонних справ Павло Кліімкін каже, що головними темами для України будуть Керченська протока, ситуація на Донбасі, а також звільнення українських заручників.
 
"Я хочу показати учасникам, що сьогодні Росія порушила все, що можливо, і буде тільки збільшувати ставки", - сказав міністр.
 
Петро Порошенко планує зустрітися з членами Національної інвестиційної ради при Президентові України, куди входять, за його словами, представники іноземних компаній, загальна капіталізація яких становить трильйон доларів.
 
21-25 січня на форумі другий рік поспіль працює Український дім. Його тема, як і в минулому році, - Україна: Креативність. Інновації. Можливості.
 
Мер Києва Віталій Кличко буде розповідати про створення нового міського простору.
 
Традиційний український сніданок, під час якого обговорюються тенденції та перспективи розвитку України, у цьому році відбудеться 24 січня, а головною його темою стануть президентські і парламентські вибори. Модеруватиме зустріч журналіст CNN Фарід Закарія.
 
Нова холодна війна вже розпочалася
 
Минулого тижня старший науковий співробітник Центру нової американської безпеки і відомий публіцист Роберт Девід Каплан у виданні Foreign Policy опублікував статтю, у якій говориться, що представники ділового і фінансового співтовариства з числа завсідників Давосу заперечують нову холодну війну - між США і Китаєм.
 
Він нагадує, що ще у 2005 році опублікував у журналі Atlantic статтю під назвою Як ми(США. - ред.будемо воювати з Китаєм.
 
"Постійні, нескінченні хакерські атаки китайців, які зламували технічну документацію про технічне обслуговування і ремонт американських військових кораблів, списки працівників Пентагону та ін., є війною "іншими засобами", - пише експерт.
 
Він зазначає, що така ситуація зберігатиметься не один десяток років і буде тільки погіршуватися - незалежно від тієї чи іншої торгової угоди, яку укладають між собою усміхнені перед фотокореспондентами президенти США і Китаю і через яку миттєво злітають фінансові ринки.
 
"Холодна війна між ними стає негативним організуючим принципом геополітики, який ринкам просто доведеться враховувати і "закладати в ціну", - пише авторитетний публіцист.
 
Принципові відмінності між США і Китаєм навряд чи можна подолати шляхом переговорів, а по-справжньому залагодити взагалі неможливо, вважає Каплан.

Related

Події у світі 800482596337133855

Post a Comment

emo-but-icon

Ми у соцмережах

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item