Що вони собі думають. Найбільш рейтингові кандидати в президенти відповіли на запитання НВ

НВ поставив сім однакових запитань шести топ-кандидатам у президенти
Головні претенденти на президентське крісло відповіли НВ на сім запитань - політичних, світоглядних і особистих.
31 березня країна вирушить до виборчих дільниць, щоб проголосувати за одного з 39 претендентів на пост президента країни. 
Ці вибори не будуть простими: соціологія свідчить, що жоден з найбільш рейтингових кандидатів не має домінуючої переваги над суперниками. І приблизно 25-35% виборців досі не визначилися зі своїм рішенням. Тому другого туру не уникнути.

За два тижні до дня голосування за нового президента країни НВ вирішив полегшити співвітчизникам-виборцям муки вибору: редакція попросила шістьох найпопулярніших серед електорату претендентів на пост голови держави відповісти на сім однакових запитань.
Редакційні запитання перш за все стосуються політичних та економічних планів кандидатів. Але не тільки: редакція впевнена, що свою роль у діях політиків грають і їхні особисті якості, а також погляди на життя. А тому НВ запитав кандидатів ще й про іноземних лідерів, які їх вразили, а також про подорожі та музику.

Володимир Зеленський, керівник Студії Квартал 95

Володимир Зеленський - найрейтінговішій кандидат у президенти на сегодня
Володимир Зеленський - найрейтінговішій кандидат у президенти на сегодня / Фото: Студія Квартал 95
Три основні речі, які ви хотіли б реалізувати за свій президентський термін, якщо отримаєте повноваження голови держави.
Я б хотів зробити все для того, щоб на сході України припинили стріляти, щоб більше не гинули наші люди, адже людське життя - це найголовніша цінність. Для перемоги нам потрібні сильна дипломатія, економічне зростання, міцна армія та активна інформаційна політика.
Потрібно будувати сильну економіку - саме вона є запорукою миру. Ми повинні залучити в Україну інвестиції з усього світу. Якщо в нас будуть працювати підприємства з іноземним капіталом - це найкраща гарантія від будь-якої війни.На дипломатичному фронті ми повинні вести наступ, а не чекати, поки це зроблять за нас. Потрібно вести переговори. Необхідно відновити зустрічі в Нормандському форматі та залучати до багатосторонніх переговорів США і Велику Британію. Якщо ми разом з нашими союзниками і партнерами визнаємо за необхідне, то, можливо, потрібно буде і з Росією вести двосторонні переговори. Але принцип повинен бути один: ніхто не має права вирішувати щось щодо України без участі України. І жодних поступок у питаннях незалежності, суверенності та територіальної цілісності бути не може. У той же час потрібно виступати з українськими ініціативами з приводу припинення бойових дій, деокупації Донбасу та повернення Криму. З часу Мінських угод цих ініціатив з боку України фактично не було. Потрібна політична воля.
Потрібно будувати потужну армію. Інтеграція в НАТО - це перш за все спосіб реформування армії та забезпечення суверенітету України. Вважаю, що вступ до НАТО має проходити тільки через всеукраїнський референдум. Але в армії потрібно переходити на натовські стандарти, вчитися у натовських фахівців. Зарплата і соціальний захист воїнів повинні бути на рівні армій НАТО.
Друге - це боротьба з корупцією. Корупція - головний внутрішній ворог України. Я бачу кілька кроків для перемоги над нею.
Потрібно щонайменше на п'ять років прирівняти корупцію до тяжких злочинів. Коли підозрюваний у корупції не може вийти під заставу. Коли у засудженого за корупцію конфіскують майно та довічно забороняють обіймати посади у владі. Коли той, хто викриває корупцію, отримує відсоток від конфіскованих коштів.
Ми повинні максимально відсторонити чиновника від контактів з людьми, коли мова йде про ліцензії та дозволи. Більшість процесів мають бути онлайн. Держава повинна поміститися в смартфон.Необхідно забезпечити незалежність і відповідні ресурси для ефективної роботи антикорупційних органів. Деякі з них слід перезапустити. Тоді можна буде запитати про результат.
Потрібно скоротити кількість і обсяг повноважень чиновників, оскільки держава не може і не повинна регулювати абсолютно все в житті людей та бізнесу. Держава для людини, а не людина для держави.
Ну і третє - дороги. Я дуже хочу, щоб в Україні нарешті були нормальні дороги з цементобетонним покриттям. Ми з Кварталом постійно їздили на гастролі по всіх регіонах. Про стан українських доріг я знаю не з новин.
Політичний лідер, який вас надихає. Чим?
Лі Куан Ю, перший прем'єр-міністр Республіки Сінгапур. Чим? Тим феноменальним успіхом, який відомий у світовій історії як сінгапурське економічне диво.
Скільки потрібно часу, щоб середня зарплата в країні досягла $1 тис.? Як цього досягти?
Мені не подобаються ці середні температури по лікарні. Якщо вже серйозно боротися з бідністю, то орієнтуватися потрібно на медіанну зарплату. Сподіваюся, що на гідний рівень через п'ять років Україна зможе вийти.
Назвіть прізвища трьох людей, які в першу чергу винні в тому, що Україна - одна з найбідніших країн Європи за рівнем ВВП на душу населення.
Три друга Петра Порошенка, яких він обіцяв посадити на початку своєї каденції. Прізвища кожен може вибирати на власний смак - їх значно більше трьох, на жаль.
Які компроміси в питанні повернення Криму та Донбасу ви вважаєте прийнятними?
Можна розглядати культурно-мовні особливості цих регіонів. А що стосується всього іншого - якби вони залишилися з вільною і незалежною Україною, то вже отримали б на порядок більше прав і свобод, ніж будь-коли зможуть мати в РФ.
Країна (крім України), де вам найбільше подобається відпочивати.
Важливіше, з ким відпочивати, а де саме - не так вже й важливо. Справжній відпочинок - це час з моєю родиною. В Україні люблю Одесу, її приголомшливу атмосферу і кухню, люблю Карпати і смачний банош, люблю Київ, київські кінотеатри. Похід у кіно - теж відпочинок. Але і подорожувати теж люблю. Серед останніх приємних поїздок і відкриттів - Австралія, де ми були на гастролях. Дуже щирі, добрі і позитивні люди, які в будь-який момент готові допомогти, щось підказати.
Три музичні композиції, які ви завжди із задоволенням слухаєте, якщо чуєте їх у радіоефірі.
Будь-які три пісні Адель.

Юлія Тимошенко, лідер партії Батьківщина

Юлія Тимошенко обещает за п'ять років наздогнаті Польщу за рівнем зарплат
Юлія Тимошенко обещает за п'ять років наздогнаті Польщу за рівнем зарплат / Фото: Олександр Прокопенко
Три основні речі, які ви хотіли б реалізувати за свій президентський термін, якщо отримаєте повноваження голови держави.
Основна глобальна мета одна - зробити Україну щасливою. Нам іноді здається, що "щастя" - абстрактне поняття. Але ж не дарма індекс щастя було введено як офіційну одиницю якості життя Організацією Об'єднаних Націй. І сьогодні ми перебуваємо в самому кінці рейтингу світового щастя. Ми розучилися бути щасливими, на жаль ... Нам треба згадати про це, створити для цього умови.
Коли людина відчуває себе щасливою, країна розвивається успішно. І саме в щастя ми можемо "зашити" і ВВП, і рівень заробітних плат, і справедливість. Сильна, демократична, красива і щаслива Україна - моя мета і місія.
Політичний лідер, який вас надихає. Чим?
Скільки потрібно часу, щоб середня зарплата в країні досягла $1 тис.? Як цього досягти?Кажуть, коли нація переживає важкі часи, вона народжує великих синів і дочок. Це стосується і політики. Якщо в період кризи і бід до влади в країнах приходять люди, адекватні часу і викликам - справжні політичні лідери, якими можна захоплюватися, то країна реалізує вікно можливостей. Такими лідерами змін були Черчилль, Рузвельт, де Голль. Такою була Маргарет Тетчер, яку я мала честь знати особисто. Такими є Ангела Меркель і Лі Куан Ю. Це люди, які підняли свої країни. Люди, які навчилися ставити інтереси своїх країн вище за особисті.
У нашій покроковій програмі виведення країни з кризи Новий курс Українинаписано: за п'ять років досягти рівня заробітних плат не нижче, ніж у Польщі. На сьогодні в Польщі середня зарплата підбирається до показника в 1 тис. євро. Ось вам і відповідь на запитання.
Назвіть прізвища трьох людей, які в першу чергу винні в тому, що Україна - одна з найбідніших країн Європи за рівнем ВВП на душу населення.
Я думаю, що президент несе всю відповідальність за ситуацію в країні, у тому числі і за те, що ми опинилися найбіднішими в Європі і одними з найбідніших у світі. У 2014 році, після Революції Гідності, у нас були прекрасні шанси на прорив. Нам довіряв світ, до нас, незважаючи на війну на сході, були готові йти інвестори. Люди були раді працювати для своєї країни і для себе. Але все це було втрачено. Петро Олексійович Порошенко конвертував надії Майдану та надії нації в особистий прибуток. Це називається - вбити мрію. Бідність країни - прямий і безпосередній результат такої політики нинішнього президента.
Які компроміси в питанні повернення Криму та Донбасу ви вважаєте прийнятними?
Перш за все необхідно визнати: Крим і Донбас - це Україна, без будь-яких нюансів і варіантів. Нам потрібен справжній мир на умовах України. І тільки на основі цього постулату можна рухатися далі в будь-яких переговорах.
Країна (крім України), де вам подобається відпочивати найбільше.
Я трохи забула, що таке відпочивати. Мені складно пригадати це відчуття і все, що з цим пов'язано. Давайте я вам про це розповім після виборів. Тому що зараз я відпочиваю в переїздах між мітингами, зустрічами і нарадами.
Три музичні композиції, які ви завжди із задоволенням слухаєте, якщо чуєте їх у радіоефірі.
Оскільки зараз, у ході виборчої кампанії, я проводжу в автомобілі майже весь свій час у переїздах між містами України, то слухаю те, що крутять українські FM-радіостанції. Мені подобається сучасна українська музика. І я дуже рада, що вона розвивається та модернізується. Я із задоволенням слухаю і Святослава Вакарчука, і Христину Соловій, і Казку.

Петро Порошенко, чинний президент країни

Порошенко вірить у можлівість повернення Криму та Донбасу дипломатичним шляхом
Порошенко вірить у можлівість повернення Криму та Донбасу дипломатичним шляхом / Фото: Прес-служба АП
Три основні речі, які ви хотіли б реалізувати за свій президентський термін, якщо отримаєте повноваження голови держави.
По-перше, отримати план дій щодо членства в НАТО. Про намір України отримати план дій у грудні цього року я офіційно проінформую наших партнерів під час саміту Альянсу в Лондоні. Подати заявку на вступ до ЄС - цей крок запланований на 2023 рік.
По-третє, повернути суверенітет України над окупованими Донбасом і Кримом.По-друге, реалізувати свою програму боротьби з бідністю. Подолання економічної кризи, викликаної російською як військовою, так і економічною агресією, дало нам можливість відновити зростання ВВП і розпочати реалізацію соціальних програм, будувати економіку майбутнього.
Політичний лідер, який вас надихає. Чим?
Вінстон Черчилль. Людина, яка завчасно побачила небезпеку і взяла на себе відповідальність за країну в найважчі часи. Він не тільки привів свою країну до перемоги, але й зберіг демократію.
Скільки потрібно часу, щоб середня зарплата в країні досягла $1 тис.? Як цього досягти?
Упевнений, що це не настільки далека перспектива, як може здатися на перший погляд. Ми вже за рівнем зарплат у доларовому еквіваленті виходимо на довоєнний рівень. Дуже серйозно просунулися вперед в детінізації зарплат, зробили дуже важливі кроки в збільшенні мінімальної зарплати, яка за останні роки зросла втричі. Ми продовжимо політику детінізації зайнятості, що має легалізувати доходи громадян.
Крім того, зростання зарплат має відбуватися і завдяки зростанню інвестицій в українську економіку, конкуренції роботодавців за професійні кадри, завершенню процесу дерегуляції економіки.
Назвіть прізвища трьох людей, які в першу чергу винні в тому, що Україна - одна з найбідніших країн Європи за рівнем ВВП на душу населення.
Якби відповідь на ваше запитання зводився лише до трьох персон, то проблеми нашої країни в 2014 році не мали б настільки системного характеру, масштабу і глибини. Подібні спрощення лише відволікають від пошуку оптимального шляху виходу з кризи.
Які компроміси в питанні повернення Криму та Донбасу ви вважаєте прийнятними?
Вважаю за можливе забезпечити відновлення територіальної цілісності України в першу чергу завдяки консолідованому міжнародному політичному та санкційному тиску на Кремль, який змусить президента Володимира Путіна сісти за стіл переговорів.
За моєю ініціативою питання деокупації і поваги до прав людини в Криму вже включене до регулярного порядку денного ООН та його ключових органів, Європейського Союзу. Триває посилення санкцій з боку ЄС, США, Канади та інших міжнародних партнерів проти Росії у зв'язку із тимчасовою окупацією та спробою анексії Криму. Таким чином, поступово формується міжнародний механізм деокупації Криму.Предметом переговорів не може бути територіальна цілісність України, її конституційно закріплений курс на інтеграцію в ЄС і НАТО, унітарний устрій. Не може бути жодних компромісів щодо приналежності Криму. Крим - це Україна. Тематика деокупації Криму, призупинення економічної блокади Азовського моря, забезпечення Росією свободи судноплавства в Керченській протоці та відновлення територіальної цілісності України є ключовою під час усіх міжнародних переговорів.
Країна (крім України), де вам найбільше подобається відпочивати.
Головне для мене - відпочивати в колі рідних. Через мою зайнятість ми зараз, на жаль, недостатньо часу проводимо разом.
Три музичні композиції, які ви завжди із задоволенням слухаєте, якщо чуєте їх у радіоефірі.
Марш нової армії. Пісня стала справжнім хітом і звучить під час кожної моєї зустрічі з виборцями. Але найважливіше те, що завдяки підтримці української мови ми є свідками справжнього вибуху в розвитку українського культурного контенту. Щоб в цьому переконатися, варто включити радіо: там ви почуєте українську пісню та українську мову.

Юрій Бойко, народний депутат ВР

Бойко не відповів на запитання НВ
Бойко не відповів на запитання НВ / Фото: Прес-служба Юрія Бойка
Два тижні кандидат вивчав запитання НВ, але так і не наважився відповісти на них.

Анатолій Гриценко, лідер партії Громадянська позиція

Своїм головного пріорітетом Гриценко назіває боротьбу з корупцією
Своїм головного пріорітетом Гриценко назіває боротьбу з корупцією / Фото: Прес-служба Анатолія Гриценка
Три основні речі, які ви хотіли б реалізувати за свій президентський термін, якщо отримаєте повноваження голови держави.
По-перше - знищити корупцію. У цивілізованій країні після такого скандалу, як в Укроборонпромі, у відставку пішов би і генпрокурор, і керівництво НАБУ, і президент. Тільки у цій справі в народу вкрали мільярд. А на рік виводять з державної скарбниці 400 млрд грн. Тому ми бідна країна.
І третє - це повернення Криму та Донбасу. За п'ятирічний термін президентства можна пройти головні етапи реінтеграції окупованих територій. Паралельно - посилювати дипломатичний фронт для санкційного тиску на Росію за Крим і війну.Друге - за рахунок ліквідації корупційних схем почати відновлення гуманітарної сфери та системи соціального захисту. Охорону здоров'я вже розвалили, добивають освіту. Пенсійний фонд скоро нікому буде наповнювати.
Політичний лідер, який вас надихає. Чим?
Лі Куан Ю, колишній прем'єр-міністр Сінгапуру. Подобаються його рішучість, цілеспрямованість, чесність. Коли він став прем'єром, Сінгапур був дірою світу, а зараз там такий рівень життя, який багатим країнам і не снився. Мене вразило, що він все життя прожив у будинку, який купив ще в молодості. Не відкрив жоден бізнес. Успіхом і щастям для нього був успіх всього народу.
Скільки потрібно часу, щоб середня зарплата в країні досягла $1 тис.? Як цього досягти?
Небагато. Більше того, ці гроші вже зараз є в економіці. Але в тіньовий. У цьому винна нинішня влада, а не війна або Путін. Не Росія "рейдерить" підприємства в Україні, не вона тисне їх податками. У нас є все, щоб були такі середні зарплати, тільки немає сили волі і чесності у влади.
Назвіть прізвища трьох людей, які в першу чергу винні в тому, що Україна - одна з найбідніших країн Європи за рівнем ВВП на душу населення.
Віктор Янукович, Володимир Путін, Петро Порошенко. Перший послабив країну і віддав її другому на розтерзання. А третій відкушує ласі шматки від того, що залишилося від розореної війною держави.
Які компроміси в питанні повернення Криму та Донбасу ви вважаєте прийнятними?
Країна (крім України), де вам подобається відпочивати найбільше.Я проти компромісу, якого вимагає Росія, - щоб миротворці ООН стояли лише на лінії зіткнення. Війська ООН розташуються на всіх окупованих територіях. Єдиний компроміс, який я б допустив, - щоб кордон перекривали без участі українських військових. Має право на життя і компроміс щодо амністії. Ті, хто не скоював злочинів проти людяності, хто не різав, не вбивав, не ґвалтував, можуть бути амністовані. Решта підуть під суд. 
Я не сприймаю кітч. Дорогі Мальдіви, Канари, розкішні маєтки - це жлобство в моїх очах. Мені особисто не принципово, де відпочивати. Принципово - з ким. Люблю відпочивати з ріднею. Море, гори або ліс. Головне, щоб була гармонія.
Три музичні композиції, які ви завжди із задоволенням слухаєте, якщо чуєте їх у радіоефірі.
Музичні композиції слухаю в залежності від настрою. Часто слухаю те ж саме, що і мої діти. Виходить дуже широкий спектр: від Queen і Eagles, ДДТ Юрія Шевчука та Андрія Макаревича - до Антитіл, Arctic Monkeys, Chemical Romance або Eminem.

Олег Ляшко, лідер Радикальної партії

Ляшко Переконаний, что схожий на Черчилля
Ляшко Переконаний, что схожий на Черчилля / Фото: Олександр Сенько / Олег Ляшко via Facebook
Три основні речі, які ви хотіли б реалізувати за свій президентський термін, якщо отримаєте повноваження голови держави.
Політичний лідер, який вас надихає. Чим?Я зменшу тарифи вдвічі за рахунок подолання корупції в нафтогазовій сфері, зниження зарплат чиновників, збільшення власного видобутку газу, вугілля, торфу. Ініціюю зміни до Конституції і скорочу кількість народних депутатів до 250, а міністерств - до десяти. Скасую посаду прем'єра, щоб відповідальною за стан справ у державі була одна людина. Підпишу закон Купуй українське, плати українцям, який надасть перевагу при держзакупівлях вітчизняним виробникам, завдяки чому будуть створені сотні тисяч робочих місць із гідними зарплатами і буде подолана трудова міграція.
Вінстон Черчилль. Я навіть схожий на нього, і в нас політика однакова. Він не боявся брати на себе відповідальність, не прогинався перед міжнародними партнерами і жорстко відстоював інтереси своєї країни.
Скільки потрібно часу, щоб середня зарплата в країні досягла $1 тис.? Як цього досягти?
Підняти зарплати суттєво можна хоч завтра, якщо правильно перерозподілити гроші: забрати мільйонні зарплати у чиновників Нафтогазу, 300-тисячні зарплати у суддів, привести їх у відповідність із середніми по країні. Максимальна зарплата повинна відрізнятися від середньої не більше ніж у п'ять разів, а не в 100, як зараз. Відповідні законопроекти я вже зареєстрував у парламенті.
Назвіть прізвища трьох людей, які в першу чергу винні в тому, що Україна - одна з найбідніших країн Європи за рівнем ВВП на душу населення.
Винних будемо шукати потім. Для початку треба виправити помилки. А всі, хто пограбував країну, повинні піти під суд. Але не зараз, а після проведення справжньої судової реформи, коли всі старі судді будуть звільнені, а нові - обрані на прозорих конкурсах. Щоб до цих судів і їхніх рішень була довіра у суспільства і кожен міг знайти правду без мішка грошей та волохатої руки.
Які компроміси в питанні повернення Криму та Донбасу ви вважаєте прийнятними?
Це наша територія. Ми повернемо її, коли піднімемо економіку, зробимо сильну армію - тоді про жодні компроміси не треба буде говорити. Крім того, ми вимагаємо від наших партнерів не "вираження глибокої стурбованості", а виконання Будапештського меморандуму, підписавши який ми відмовилися від третього в світі ядерного потенціалу в обмін на гарантії безпеки.
Країна (крім України), де вам подобається відпочивати найбільше.
Зараз не час говорити про відпочинок. Відпочину, коли українці будуть ситими, зігрітими, у них буде робота, зарплата і впевненість у завтрашньому дні.
Три музичні композиції, які ви завжди із задоволенням слухаєте, якщо чуєте їх у радіоефірі.
Не лише слухаю із задоволенням, але й сам співаю. Мої улюблені пісні - Чорнобривці, Я піду в далекі гори, Червона рута.

Related

Політика 1312907293799673532

Post a Comment

emo-but-icon

Ми у соцмережах

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item