Знайшовся мер. Чому НАБУ затримало Труханова?

Геннадій Труханов вважає за краще не ховатися, а здатися НАБУ?

Мер Одеси Геннадій Труханов 50 днів був відсутній на робочому місці, а тепер його заарештувало Національне антикорупційне бюро за підозрою в привласненні і розтраті майна.

 
Епопея з відпусткою мера Одеси Геннадія Труханова вийшла вже на всеукраїнський рівень.
 
Кажуть, мер не виходив на роботу з 26 грудня 2017 року, бо побоювався дій НАБУ і намагався, як кажуть, "вирішити" свої проблеми.
 
У НАБУ проти Труханова є ціла низка справ, але зараз його затримали за підозрою в заволодінні коштами місцевого бюджету Одеси.
 
ЗМІ розбиралися у справі проти скандального мера.

Проблемний завод

 
У вересні 2016 року Одеська міська рада придбала будівлю, що раніше входила до цілісного майнового комплексу ДП Завод "Краян", за 185 мільйонів гривень у приватної структури, яка спочатку 2016 року сама придбала цей комплекс на аукціоні, організованому ліквідатором держпідприємства, за 11,5 мільйона гривень.
 
Виникло зрозуміле питання - чому будівля так подорожчала, якщо в ній провели тільки косметичний ремонт?
 
За версією НАБУ, отримані від міської влади гроші фірма-продавець спробувала перерахувати компанії з ознаками фіктивності, керівник якої зараз знаходиться в зоні АТО.
 
Детективи НАБУ і прокурори САП заявили, що запобігли цьому і домоглися накладення арешту на рахунки приватної компанії-продавця будівлі. У НАБУ кажуть, що з тих пір відбуваються спроби зняття арешту з рахунків, у тому числі, шляхом раптової зміни ціни договору в січні 2018 року. Також співробітники НАБУ провели обшук у квартирі мера Труханова, звідки винесли документацію.
 
 
Більше того, в жовтні - грудні 2017 року один з діючих депутатів Одеської обласної ради, який, за версією слідства, є бенефіціаром компанії-продавця згаданого будинку, разом зі ще однією особою запропонували співробітникові Національного бюро неправомірну вигоду в розмірі 500 тисяч доларів в обмін на зняття арешту з рахунків компанії.
 
Генпрокуратура повідомила депутату і його спільникові 12 січня 2018 року про підозру у скоєнні злочину за ч. 3 ст. 369 Кримінального кодексу ("Пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди посадовій особі").
 
Намагався дати хабаря співробітникам НАБУ -депутат Одеської облради Олег Бабенко, він родич екс-нардепа Олександра Дубового, соратника секретаря РНБО Турчинова.
 
Бабенко є двоюрідним братом екс-нардепа Дубового. Саме Дубовой через компанію "Рис Бессарабії" вніс за Бабенка заставу в розмірі двох мільйонів гривень.
 
"Схема щодо заводу "Краян" проста: спочатку Дубовой поставив Бабенка директором заводу, загнали держпідприємство в фіктивні борги і успішно викупили за 10 млн грн. Ще 10 млн грн витратили на косметичний ремонт. Після цього домовилися з Трухановим та Галантерніком і продали назад місту вже за 185 млн грн. Але НАБУ вчасно заарештувало ці кошти, після чого Бабенко став шукати вихід на детективів. Врешті запропонував 0,5 млн за те, щоб справу стосовно цієї афери було закрито. Все це зафіксовано: на суді журналісти і громадськість зможуть побачити справжнє обличчя цих "бізнесменів", а також почують прізвища відомих на всю країну високопоставлених політиків, які активно намагалися вплинути на хід слідства", - розповів в інтерв'ю "Цензор" агент НАБУ (на добровільних засадах) Євген Шевченко.

Намагався "відмазатися"

 
У січні Одеська міськрада намагалася відіграти назад угоду щодо "Краяну".
 
Бюджетна комісія Одеської міськради рекомендувала депутатам внести зміни в рішення про купівлю приміщення "Краяну": попередній власник несподівано погодився знизити ціну вдвічі - до 90 мільйонів гривень.
 
За час відсутності Труханова в Україні його оточення робило спроби "вирішити питання" на різних рівнях. Робив це і сам Труханов: принаймні, саме так виглядав його раптовий візит на Всесвітній економічний форум у Давосі, де в цей час був присутній президент Петро Порошенко.
 
 
За даними ЗМІ, бізнес-партнери Труханова навіть робили спроби переговорів з кураторами НАБУ в США.
 
Подібні спроби підтвердив і народний депутат Сергій Лещенко.
 
"Днями на мене неофіційно вийшли люди Труханова з історією, що гроші від цієї афери з заводом "Краян" призначалися не йому, а Турчинову з Дубовим. Не знаю, хто тут правий", - написав він на Facebook.
 
Крім того, він закликав мера не вірити тим, "хто обіцяє вирішити з НАБУ або вплинути на них через Америку", що побічно підтвердив наявність таких спроб з боку оточення Труханова.

Кого ще взяли

 
В аеропорту "Бориспіль" також затримали заступника мера Одеси Павла Вугельмана. Він прилетів з Тель-Авіва.
 
До кінця середи можливе повернення і затримання ще одного фігурната справи з заводом "Краян". Він також переховувався за кордоном.
 
Чому підозрювані повертаються? Можливо, вірять в те, що докази проти них у НАБУ слабкі і суд стане на їх сторону.
 
 
До речі, це не всі справи за Одесою. Слідчі поліції отримали дозвіл на вилучення договору Управління дорожнього господарства Одеської міськради, укладеного в липні 2017 року з приватною фірмою "Ростдорбуд" на суму 92,9 мільйона гривень.
 
Згідно з угодою, підрядник повинен був завершити ремонтні роботи тротуарів вулиці Рішильєвської. Однак, як встановило слідство, ТОВ "Ростдорбуд" закупило будівельні матеріали на суму, що в 10 разів перевищує їх середню ринкову вартість.
 
За даними порталу "Ні - корупції!", "Ростдорбуд" також проходить за кримінальною справою НАБУ, в рамках якої також розслідується розтрата коштів на ремонті доріг в Одесі тільки в 2015 - 2016 роках. У цій справі щодо завищення вартості робіт з реконструкції автодоріг проходить і Труханов.
 
Він же фігурує і в справі щодо підписання мирової угоди з Борисом Кауфманом і Олександром Грановським щодо Одеського аеропорту.

Related

Політика 6606802108615099485

Post a Comment

emo-but-icon

Ми у соцмережах

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item