Полковник рветься до зірок. Як екс-міністр Гриценко став одним з фаворитів президентських перегонів

Полковник рветься до зірок. Як екс-міністр Гриценко став одним з фаворитів президентських перегонів
Анатолій Гриценко - старожил української політики
За рік до виборів глави держави лідер партії Громадянська позиція Анатолій Гриценко демонструє високий результат: згідно зі свіжими президентськими рейтингами, у екс-міністра оборони не менше шансів вийти в другий тур, ніж у президента Петра Порошенка або лідера радикалів Олега Ляшка, пише журнал Новое Время.
Так, за даними опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС) серед тих респондентів, хто вже визначився зі своїм вибором, за Гриценка готові проголосувати майже 12,7%. Це другий результат після №1 президентських перегонів - Юлії Тимошенко з її 16%.
Однак у справжнього полковника Гриценко - саме в цьому чині він звільнився з армії в 1999 році - є один "секрет", про який нагадує політолог Володимир Фесенко: як показує історія, він часто має високий рейтинг між виборами і слабкий результат за підсумками реального голосування.
На минулих президентських виборах - у 2014-му - Гриценко набрав 5,5% голосів. І зайняв цілком пристойне четверте місце. Але вже восени того ж року, на виборах парламентських, його партія Громадянська позиція так і не змогла подолати 5% -ний бар'єр і не потрапила в Раду. Хоча соціологи прогнозували команді Гриценка райдужні перспективи.
Однією з причин подібних "злетів і падінь" експерти називають конфліктність самого екс-міністра, що виливається в невміння створити власну сильну команду.
"Його впертість і непоступливість відштовхували багатьох потенційних соратників і союзників", - нагадує Фесенко.

Без антипатій, але і без команди

Перевага лідера Громадянської позиції полягає в іншому: у нього низький показник електоральних антипатій. І це його ключова відмінність від кандидатів-конкурентів, що засідають в Раді, - у тих антирейтинг якраз дуже високий, що відображає загальну тенденцію розчарування українців в діючих елітах.
Дружина Гриценка - авторитетний журналіст і головний редактор Дзеркала тижня Юлія Мостова/Фото УНІАН
Так, за даними КМІС, до Порошенка негативно ставляться майже 71% опитаних. У Тимошенко антирейтинг становить 56%. Голову Опозиційного блоку Юрія Бойка негативно сприймають 44% респондентів.
А ось до Гриценка ставляться краще, ніж до всіх інших діючих топ-політиків. А негативно лідера Громадянської позиції сприймають лише 20% опитаних.
"До його сильних сторін можна віднести те, що він не дуже себе дискредитував", - пояснює феномен позитивного сприйняття Гриценка Анатолій Октисюк, політичний експерт Дому демократії.
Ще один безперечний бонус політика - його дружина, авторитетний журналіст Юлія Мостова, багаторічний фронтмен тижневика Дзеркало тижня.
Однак при всіх своїх високоінтелектуальних здібностях і позитивних особистих якостях лідер Громадянської позиції так і не зумів побудувати сильну партійну структуру, що має потужну опору в регіонах, говорить Октисюк.

Можливі союзники

Сам Гриценко розповів НВ, що готовий до формування сильної команди. І закликає інші політсили до неї приєднатися.
Процес збору союзників, за його словами, розпочався 3 березня минулого року. Тоді Гриценко, ще не мав високого рейтингу, готовий був закрити власну партію і вступити в Самопоміч львівського мера Андрія Садового.
"Як би психологічно не було боляче, ми готові були це зробити, щоб люди бачили: ми йдемо на вибори однією командою", - згадує Гриценко. Але в той момент Садовий і Ко назустріч полковнику і його "полку" не пішли.
Потенційні сюзнікі Гриценка: Василь Гацько з ДемАльянсу (зліва), Михайло Саакашвілі (в центрі) і мер Львова Андрій Садовий (праворуч) на торішньому березневому фото зображені у Львові/Фото НВ

Зараз рейтинг Гриценка помітно вище результату Садового (того підтримують 3,3% респондентів). І тепер уже екс-міністр кличе мера в нерівний "шлюб" - щоб той зі своїми однопартійцями влився в Громадянську позицію.
Серед тих, з ким він ще готовий співпрацювати, Гриценко називає відразу кілька партійних структур. Серед них є і така несподіванка, як Європейська партія Миколи Катеринчука - людини, що діє як технічний кандидат на кількох останніх виборах.
Гриценко "послав запрошення" і Демократичному альянсу - об'єднанню молодих політиків, Руху нових сил Михайла Саакашвілі, і ще ряду другорядних партпроектів. Потенційних союзників він вибирає, як правило, серед опонентів Порошенка.
При цьому Гриценко уточнює: він не вимагає цієї секунди приймати рішення і вливатися в Громадянську позицію. Його цілком влаштує і команда, яка об'єднується не на рівні однієї партії, а на рівні штабів. "Комусь потрібно більше часу, щоб дозріти, - розповідає політик. - У людей є відчуття, що в українській політиці працює "кидалово". Але ті, хто мене знають у житті, переконані, що я завжди тримаю слово".

Останній шанс

Хоча потенційні союзники не поспішають перетворюватися на реальних партнерів, Гриценко вже зараз знає, чим займеться в президентському кріслі.
Першим своїм законопроектом він збирається чітко прописати процедуру імпічменту президента. Далі напише закон про зняття депутатської недоторканності й акти, присвячені відкликанню парламентаріїв за "кнопкодавство" і прогули сесій і засідань комітетів.
Також Гриценко ініціює вибори в парламент за пропорційною системою з відкритими списками.
При цьому Гриценко не хоче поспішати і пускати у вільний продаж землі сільгосппризначення, хоча це і рекомендують зробити Світовий банк і МВФ.
А ще він запевняє, що не співпрацює ні з ким із тих, кого в Україні прийнято називати олігархами. І ні від кого з них не залежить. "Я [мільярдера Ріната] Ахметова бачив вживу один раз 12 років тому, - впевнено каже Гриценко. - [Мільярдера Ігоря] Коломойського ніколи не бачив".
Минула президентська кампанія, пояснює екс-міністр, коштувала його команді $3 млн. І це, мовляв, набагато менше, ніж витратили тоді фаворити. Нікого із зазначених вище олігархів він про допомогу не просив.
Незалежність, вважає Гриценко, добре демонструє той факт, що з жовтня 2014 року його не кличуть в ефіри телеканалів Інтер (належить оппоблоковцу Сергію Льовочкіну), 1 + 1 (власник - Коломойський) і ТРК Україна (Ахметов).
Для Гриценка, як і для Тимошенко, майбутні вибори - останній шанс прийти до влади, вважає Фесенко. Політолог зазначає: екс-міністру оборони зараз 60 років, і в разі поразки його стануть сприймати як пенсіонера, які вічно беруть участь у виборах і не показує високих результатів.
"Від того, чи вдасться Гриценку зараз сформувати сильну команду, буде залежати його подальша доля", - говорить експерт.
Що ж стосується економіки, то лідер Громадянської позиції говорить: ключове для нього - підтримка підприємництва. "Перше - не заважати. А далі - стимулювати ", - пояснює він. На його думку, державі варто прибрати зайві регуляторні механізми і перевірки. І зменшити не тільки кількість податків, а й максимально спростити процедуру їх адміністрування.

Related

Політика 6589289249286177612

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item