"Можеш просто не встигнути": українцям загрожує смертельна інфекція

"Можеш просто не встигнути": українцям загрожує смертельна інфекція

В Україні зросла кількість захворілих на ботулізм. Підхопити цю хворобу можна з'ївши в'ялену або копчену рибу, м'ясні або рибні консерви.

"На ботулізм можна захворіти, якщо ви вживаєте продукти, які були неналежним чином оброблені. Особливу увагу треба звертати на в'ялену або копчену рибу, особливо на ту, яка приготовлена не в промислових умовах і продається на ринках, при дорогах", – розповів кандидат медичних наук Віктор Сидоренко в ефірі оbozTV.
Між моментом зараження до появи перших симптомів ботулізму може минути від 2 годин до декількох днів. У більшості випадків ознаки хвороби з'являються через 12-36 годин. Це нудота, блювання, діарея, біль у животі, сухість у роті, двоїння в очах, опущення верхньої повіки, труднощі під час ковтання, знижена або відсутня реакція зіниць на світло. Поступово наростає слабкість у м'язах.
За появи перших симптомів слід негайно звернутися за медичною допомогою. Якщо вчасно не встигнути, розвинеться параліч. Якщо він уразить діафрагму, станеться зупинка дихання.
"Про все забути й бігти бігом викликати швидку допомогу, тому що ти можеш просто не встигнути. Може настати смерть. Летальність без лікування – більше 50%. Лікування має бути специфічним, із застосуванням антитоксину", – наголосив медик.
Протиботулічну сиворотку вводять хворому одразу після того, як підтверджується діагноз. Роблять це за допомогою крапельниці. Завдяки сироватці хвороба припиняє прогресувати. Якщо у хворого вже розвинувся параліч,на відновлення може піти від кількох тижнів до кількох місяців.
Ботулізм — це важке інфекційне захворювання. Виникає від ботулімічного токсину. Він впливає на передачу нервових імпульсів. Хворі скаржаться на сильний головний біль, запаморочення, безсоння, загальну слабкість, підвищення температури тіла. У важких випадках з'являється відчуття нестачі повітря, важкість у грудній клітці. Дихання стає поверхневим.

Related

Здоров'я 1993830733601768449

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item