Усі в інтернет. Як житиме цифрова Україна

Усі в інтернет. Як житиме цифрова Україна
Віце-прем'єр з питань цифрової трансформації Михайло Федоров

Віце-прем'єр з питань цифрової трансформації Михайло Федоров анонсував старт надання держпослуг з використанням системи ідентифікації громадянина Smart-ID в грудні 2019 року або січні 2020 року.

"Держава в смартфоні" - одна з найяскравіших обіцянок президента Володимира Зеленського. Втілювати її в життя доручено Михайлу Федорову, який керував діджитал - напрямком передвиборної кампанії Зеленського, а тепер обіймає посаду віце-прем'єра з питань цифрової трансформації.
В інтерв'ю Українській правді Федоров розповів про свої цілі на державній службі і перші цифрові рішення для держави.
Корреспондент.net зібрав головні тези віце-прем'єра.
До Кабміну через Facebook
Федоров наголошує, що у нього немає жодних політичних планів і амбіцій.
"Коли призначали Гончарука (прем'єр-міністром), навіть ще до офіційного призначення, він мені написав у Facebook:" Привіт, мене скоро призначать, я хочу, щоб ми в одній команді міняли нашу державу і працювали над електронним урядом". Ми вели комунікацію і з президентом, і з Гончаруком, але більше навіть з Гончаруком. І це дуже здорово, мені здається, що ми відразу змогли спрацюватися".
Стратегічна сесія уряду
7-8 вересня весь Кабмін зібрався на стратегічну сесію в Києві, про яку не було повідомлень й інформації в ЗМІ. Федоров говорить, що вона тривала в звичайному навчальному центрі, і всі міністри представляли свої цілі.
"Це було більше схоже на стратегічну сесію в якійсь компанії. Тому що всі залучені, кожен презентував свої цілі. І що мені сподобалося, що в мені підтримує енергію - це підхід Гончарука, коли він говорить: "Щоб що? Щоб що?" Ось цей його підхід - ставити в центр всю людину, не лити воду, а говорити конкретно про цілі. Він змушував міністрів з досвідом переглядати свій підхід до всіх речей. Тому у нас на виході до плану дій уряду готуються конкретні завдання, конкретні kpi, road map... кожен міністр, включаючи Авакова - всі чітко говорили про свої цілі, як вони їх будуть досягати, і перед усіма ставилися чіткі kpi".
Держава у смартфоні
"Якщо просто, то я хочу перетворити державу в простий сервіс, максимально зручний і непомітний. Щоб, коли ти взаємодієш з державою, ти почувався комфортно, так само, як ти замовляєш Uber, бронюєш номер в Booking або Airbnb".
"Ми проводили фокус-групи, великі дослідження, як люди почуваються, коли вони взаємодіють з державою. Там, звичайно, без матів не обійшлося. Я думаю, кожен з нас це чудово розуміє. Тому я хочу створити найбільш технологічну державу, яке буде конкурувати в зручності з іншими державами світу".
"У нас зараз в державі 350+ реєстрів. У Європі, в цивілізованих державах, які вже давно розвивають діджитал, базових реєстрів від 7 до 12. Це сталося через те, що кожен державний орган хотів створити "котедж в котеджному містечку" - хотів володіти і контролювати базу даних про людей. Зараз ми за підтримки Естонії і Литви ініціювала аудит всіх електронних реєстрів. Паралельно ми почали верифікацію даних. Що це таке? Ми на певному рівні з'єднуємо дані з різних реєстрів для того, щоб зрозуміти, які дані є і скільки людей живе в країні. Цей проект для себе ми називаємо "Е-перепис". Тому що практично всі люди є в тому чи іншому реєстрі. Це буде першим етапом перепису населення".
Усе на хмару
 "Ми зараз готуємо стратегію Cloud first strategy. Я хочу найближчим часом максимально швидко перейти в "хмару" і зробити так, щоб, по-перше, українському бізнесу, який працює в цьому напрямку, дати новий ковток повітря, відкрити великий ринок, і по-друге, уникнути цих царств і незрозумілих витрат бюджету. Перехід в "хмару" дозволить заощадити велику кількість грошей. За даними дослідження, яке у мене є, за нинішньої ситуації з 2020 по 2024 рік з урахуванням щорічного зростання на 20%, на забезпечення "залізом" буде витрачено 100 млрд грн".
"Стратегія Cloud first за 5 років може заощадити 40 млрд гривень"
Smart-ID
"Я як споживач державних послуг більше орієнтований на розвиток безкоштовної технології Smart-ID. Ми хочемо, щоб можна було завантажити додаток державного банку з технологією Smart-ID і з його допомогою отримати будь-яку послугу. "ПриватБанк" веде в цьому напрямку конкретну роботу і обіцяє до кінця 2019 року або в січні 2020 року запустити першу Smart-ID. Це відкриє ринок відразу майже 10 мільйонам користувачів Приват24. Їм не потрібно буде фізично йти отримувати електронний підпис, завантажувати електронний ключ на флешку і потім шукати в MacBook USB-порт. Вони зможуть за допомогою смартфона віддалено отримати електронний підпис. Даю 100%, що це підхоплять й інші банки. Взагалі взаємодія держави і банків дозволяє зробити великий цифровий стрибок. Тому що фінтех в нашій країні дуже сильний, він сильно розвиває культуру використання державних послуг, викликає певну довіру. Ми сильна в цьому плані країна, навіть у світовому масштабі".
Документи
"Зараз ми працюємо над запуском цифрових водійських прав і цифрових студентських квитків. І скоро запустимо експеримент, коли люди зможуть замість пластикових прав возити з собою цифрові права, і ніхто не буде за це штрафувати".
"Навіщо мені фізична наявність водійського посвідчення, якщо я можу його показати в електронному вигляді? Все одно планшет є у 30% поліцейських. Вони можуть у мене відсканувати QR-код і перевірити посвідчення у своїй базі даних. У селах, де немає планшетів, все одно поліцейські сідають в патрульний автомобіль і телефонують до себе на базу, щоб перевірити посвідчення". 

Related

Технології 4683431199385453498

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item