Зеленський і Лукашенко обговорили ракетобудування

У Житомирі триває другий Форум регіонів України та Білорусі за участі президентів

Президенти України і Білорусі обговорили питання економічного співробітництва країн у різних сферах.

Президент Білорусі Олександр Лукашенко обговорив під час зустрічі з українським колегою Володимиром Зеленським ракетобудування і альтернативні варіанти поставок нафти. Як повідомляє агентство БелТА, про це йшлося на зустрічі президентів у рамках другого Форуму регіонів України та Білорусі, який триває в п'ятницю, 4 жовтня, у Житомирі.
"Це не тільки проста торгівля. Ми прийняли рішення фактично. Міжправкомісія, яке збереться в Києві (ми теж домовились про це), прийме конкретні рішення зі створення спільних підприємств. У вас в Україні... вже дев'ять потужних білоруських компаній працюють тут, і у нас в Білорусі, - сказав білоруський президент.
"Це не тому, що брязкаємо зброєю. Ми дуже багато зараз працюємо над розвитком галузі ракетобудування в Білорусі. У нас не було такого виробництва, а у вас воно є. Ми дуже зацікавлені, щоб ви нам в цьому допомогли", - сказав Лукашенко.
Він також повідомив, що обговорив із Зеленським проблематику нафти.
"Ми не приховуємо. Ми і нафтопродукти обговорили, і переробку нафти, альтернативні шляхи постачання нафти, і загальні ринки, і заводи, і капітали, і акціонерні... І електроенергію після введення атомної станції. Не буду говорити щодо ціни. Уже домовилися, як і де можемо продавати. Дуже багато питань", - сказав Лукашенко.
Крім того, Лукашенко знову заявив, що Білорусь готова допомогти Україні із закінченням війни на Донбасі.
"І зі сходом буде все гаразд. Та наполегливість, яку проявляє нинішній президент щодо закінчення війни, впевнений, увінчається успіхом. Я не просто вам бажаю цього. Ми готові разом щось зробити для того, щоб Україна була єдиною, цілісною, потужною, щоб косо навіть ніхто не зміг сюди подивитися. Це наші принципи", - сказав він.
У свою чергу, Зеленський подякував Лукашенкові за переговорний майданчик в Мінську з врегулювання конфлікту на південному сході України.
Виступаючи в розширеному складі, Зеленський назвав Білорусь ключовим торговим партнером для України.
"Білорусь наш ключовий торговий партнер. Товарообіг між країнами перевищив 5 млрд доларів за минулий рік. Я згоден з Олександром Григоровичем, що ми можемо і повинні перевищити позначку в 6, 8, не хочеться зупинятися, мільярдів доларів. Це завдання адресоване спільній міжурядовій комісії з торгово-економічного співробітництва. Вже найближчим часом буде оновлена ​​українська частина цієї комісії", - заявив Зеленський.
Президент також назвав головні пріоритети в міжнародних відносинах між Україною і Білоруссю: співпраця в паливно-енергетичному комплексі, інфраструктурні та транспортні проекти, промисловість і виробнича кооперація, а також взаємодія в аграрно-промисловому комплексі.
Як повідомлялося, Зеленський і Лукашенко сьогодні зустрілися вперше.

Related

Події в Україні 3399040152321069993

Post a Comment

emo-but-icon

Ми у соцмережах

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item