Зеленський підписав закон про реформу НАЗК і відкриття декларацій СБУ

Зеленський підписав закон про реформу НАЗК і відкриття декларацій СБУ
Президент України Володимир Зеленський підписав закон, який перезавантажує Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) і відкриває декларації чиновників Офісу президента, керівництва Служби безпеки України та інших силовиків.
Джерело: офіційний портал Верховної Ради України
Деталі: Згідно із законом, керувати діяльністю НАЗК замість п'яти членів буде голова, якого призначає і звільняє Кабінет міністрів. Отже, форму управління НАЗК буде змінено з колегіальної на одноосібну.
Голову  призначатимуть на чотири роки, одна і та сама особа не зможе обіймати цю посаду двічі поспіль, а однією з підстав для звільнення буде висновок комісії з проведення незалежної оцінки ефективності діяльності НАЗК про неефективність такої діяльності. Голова агентства зможе призначити собі трьох заступників.
Також відтепер всі посадовці СБУ, інші силовики та розвідники,  які призначаються президентом або Радою, мають подавати відкриті декларації.  При цьому декларації звичайних оперативників та розвідників, які виконують важливі таємні завдання і далі можуть бути закритими. 
Дію закону про запобігання корупції поширено також на посади в Офісі президента України, яких призначає і звільняє глава держави, а також на посади патронатної служби згідно із законом про державну службу та на помічників суддів.
В законопроекті також міститься норма про скасування державне фінансування партій. Право на держфінансування матимуть виключно партії, що на виборах до Верховної Ради набрали не менше 5% голосів (раніше було 2%).
Нагадаємо:
  • Засекречення декларацій СБУ дозволило приховувати інформацію про свої статки колишньому першому заступнику голови Служби зовнішньої розвідки Сергію Семочку. Журналісти оприлюднили інформацію, що його сім'я нібито володіє трьома будинками загальною вартістю близько $8 млн, а родичі мають російські паспорти.
  • Уникав декларування також скандальний експерший заступник голови СБУ Павло Демчина, який офіційно мешкав у відомчому гуртожитку СБУ, хоча насправді живе у розкішному заміському маєтку і володіє елітними автівками. Щодо нього НАБУ розслідувало можливе незаконне збагачення і зловживання службовим становищем.
  • НАЗК надало державне фінансування 11 партіям на підставі результатів останніх позачергових виборів до Верховної Ради 21 липня.

Related

Політика 241409667660526727

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item