Розпуск "ЛДНР". Вимоги України в Мінську

Розпуск "ЛДНР". Вимоги України в Мінську
Україна нагадала про необхідність ліквідації квазіреспублік

На засіданні Тристоронньої контактної групи в Мінську 15 жовтня українська сторона нагадала, що є потрібним для початку мирного врегулювання на Донбасі.

 
Засідання Мінської контактної групи на цьому тижні не принесло ніяких результатів. Сторони не змогли домовитися ні про розведення сторін, ні про новий обмін полоненими.
 
Замість цього Україна нагадала про умови для початку мирного процесу на Донбасі, які здивували інших учасників переговорів.
 
Заява України
 
"Українська сторона наголосила: розведення (у районі населених пунктів Золоте і Петрівське) може відбутися тільки за умови дотримання семиденного режиму тиші на цих ділянках. Незважаючи на зобов'язання, зафіксовані мінськими угодами, НЗФ ОРДЛО не відводять від лінії зіткнення важку артилерію і замість цього розміщують на передовій танки і міномети", - повідомила прес-секретар представника України в Тристоронній контактній групі Леоніда Кучми Дарка Оліфер.
 
Окремо українська сторона наголосила на необхідності демілітаризації населених пунктів Кальміуське, Новоазовськ, Саханка, Кумачове, де мають бути відведені важке озброєння і техніка.
 
Також українська сторона наголосила, що виконання політичного блоку питань мінських угод можливе тільки за умови виконання таких пунктів:
  • розпуск квазіугруповань "ЛДНР", повне припинення вогню;
  • забезпечення ефективного моніторингу СММ ОБСЄ на всій території України;
  • виведення з території України збройних формувань іноземних військ і військової техніки;
  • розведення сил і засобів уздовж всієї лінії зіткнення;
  • забезпечення роботи Центральної виборчої комісії України, українських політичних партій, ЗМІ та іноземних спостерігачів;
  • встановлення контролю над непідконтрольною Україні ділянкою російсько-українського кордону.
Реакція Росії
 
"Це називається - нові умови. По ходу надходять нові умови від української сторони. Тут можна сказати, що такі нові умови доволі несподівані і для Москви, і для Берліна, і для Парижа", - заявив журналістам прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков.
 
Він додав, що не може оцінити, чи є це відходом української сторони від мінських угод і якими можуть бути наслідки озвучених вимог.
 
Росія не розглядає як офіційну позицію Києва слова прес-секретаря екс-президента України Леоніда Кучми Дарки Оліфер про необхідність розпуску "ЛДНР", оскільки вона "не є офіційною особою", заявила представник МЗС РФ Марія Захарова.
 
"Реагувати на кожну заяву, яке лунає з Ради, з боку прес-секретарів колишніх президентів чи владних політиків, з різних гілок влади, - справа, до речі, невдячна, тому що це не приведе до шуканого результату", - заявила Захарова.
 
На її думку, подібні заяви завдають удару по реалізації мінських домовленостей і "точно не надбавляють доданої вартості" процесу мирного врегулювання на Донбасі.
 
Вона зазначила, що Росія орієнтується на заяви глав держав і осіб, які офіційно уповноважені вирішувати питання зовнішньої політики, а також брати участь у переговорних процесах.
 
Все за Мінськ
 
У США і ОБСЄ заявили, що перегляд мінських угод не має бути варіантом для розгляду.
 
Глава МЗС Словаччини Мирослав Лайчак, який в цьому році очолює головування в ОБСЄ, підкреслив, що спроби переглянути положення за Мінськом зашкодять можливості примирення на Донбасі.
 
"Це шкодитиме всьому процесу - якщо ми почнемо ставити питання то за мінські домовленості, то за нормандський формат", - заявив він, закликавши сторони не розглядати такий варіант як дієвий.

Related

Політика 8658874705927266811

Post a Comment

emo-but-icon

Ми у соцмережах

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item