Необмежений боєзапас. США озброюються лазером

Необмежений боєзапас. США озброюються лазером
Фото: US Army

Лазерну гармату, призначену для знищення невеликих суден і безпілотних літальних апаратів, встановлюють на корабель Portland.

 
У США створили високоенергетичну лазерну систему для боротьби проти невеликих човнів і безпілотних літальних апаратів, яку найближчим часом встановлять на недавно побудованому транспорті-доці USS Portland.
 
Лазерна зброя вже є на озброєнні російської армії. За словами президента Росії Володимира Путіна, вона визначатиме бойовий потенціал російської армії і флоту на все 21-ше століття. ЗМІ розповідають подробиці.
 
На шляху до більш потужного лазера
 
Американські військові отримали новий бойовий лазерний комплекс, розроблений в рамках програми SSL-TM. Як повідомило видання Drive 19 жовтня, комплекс був доставлений на базу американського флоту в штаті Каліфорнія.
 
Ця зброя стане першим подібним пристроєм на кораблях ВМС США. Перший дослідний зразок встановлять на корабель USS Portland, який зараз знаходиться в Сан-Дієго.
 
Бойовий лазер у рамках програми SSL-TM розробила корпорація Northrop Grumman, яка спеціалізується на аерокосмічних і військових технологіях.

Потужність променя досягає 150 кВт. Основною перевагою цього типу зброї військові називають "необмежений" боєзапас: установка здатна стріляти до тих пір, поки отримує енергію від джерела живлення.
 
Крім того вважається, що бойові лазери можуть забезпечувати простий і водночас надійний захист для військових баз і патрулів.
 
Він здатний вражати малі катери та інші невеликі судна, а також безпілотні апарати. Дальність відстані, за словами експертів, - не менше трьох кілометрів.
 
Командування ВМС також має намір зробити програму SSL-TM одним з кроків на шляху до створення ще більш потужних лазерних систем під загальною назвою Navy Laser для збільшення потужності зброї надводного флоту.
 
Раніше американська армія вже вела роботу над бойовими лазерами в рамках проекту AN / SEQ-3 Laser Weapon System (LaWS), який реалізовувала та ж Northrop Grumman.
 
На цей час LaWS знаходиться у дослідній експлуатації ВМС США. Вона була змонтована на десантному кораблі-доці Ponce типу Ostin, а у 2018 році її змонтували на десантному кораблі Portland.
 
LaWS відповідає за ураження безпілотників, а також осліплення електронно-оптичних і інфрачервоних систем спостереження і наведення. Основу установки потужністю 33 кіловати становить твердотільний лазер.
 
 
Також відомо, що в березні минулого року командування ВМС США замовило в американської компанії Lockheed Martin розробку нової багатофункціональної бойової лазерної системи для есмінців типу Arleigh Burke.
 
Нова система зможе виконувати три функції: вражати невеликі катери і безпілотні літальні апарати, вести спостереження і засліплювати оптичні системи противника.
 
У кого ще є лазерна зброя
 
У Збройних силах Росії поставлено на бойове чергування сухопутний лазерний комплекс Пересвет. У минулому році Путін сказав, що лазерна зброя надходить на озброєння з 2017 року.
 
Заявлялося, що вона ґрунтується на "нових фізичних принципах". При цьому які саме принципи маються на увазі, не уточнюється. Велика частина інформації про комплекс засекречена.
 
На думку експертів, Пересвет можна застосовувати для протидії беспилотникам і для прикриття стартових позицій міжконтинентальних балістичних ракет від розвідувальних супутників, проте робота комплексу поки не демонструвалася.
 
 
У 2017 році повідомлялося, що в Росії літак А-60 планують доопрацювати під лазерну зброю. Крім того, оснастити лазерами також планувалося новітній літак МіГ-35.
 
У Китаї на міжнародному аерокосмічному салоні Airshow China в Чжухаї у 2018 році представили бойовий лазер LW-30. Тоді ж повідомлялося, що його основними цілями стануть невеликі човни і безпілотні літальні апарати. Сам лазер потужністю 30 кіловат встановлено на триосьовому всюдиході.
 
Ізраїль у 2014 році на збройовій виставці в Сінгапурі презентував бойовий лазерний комплекс Iron Beam. Він призначений для ураження снарядів, ракет і мін на дистанції до двох кілометрів.

Related

Технології 6284134852420430158

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item