Збитий літак МАУ: на борту була глава компаній, які порушували ембарго ООН

Збитий літак МАУ: на борту була глава компаній, які порушували ембарго ООН
Катастрофа МАУ: на борту була українка, компанії якої підозрюють у порушенні ембарго ООН

Компанії українки фігурували у звітах ООН у зв'язку із здогадуваною тіньовою торгівлею зброєю для Лівії.

 
Українка Олена Малахова, яка загинула внаслідок збиття літака МАУ в Ірані, очолювала дві компанії, що підозрювалися в порушенні ембарго ООН. Про це повідомляє CNN у п'ятницю, 24 січня.
 
Малахова сиділа на місці в другому ряду рейсу Тегеран-Київ. 38-річна жінка була однією з двох українських пасажирів у літаку.
 
Малахова була директором компаній SkyAviaTrans і Volaris Business, які займалися авіаперевезеннями. Єдиний вантажний літак компанії - Іл-76 - був знищений внаслідок атаки безпілотника в Лівії в серпні 2019 року, коли його атакували сили генерала Халіфи Хафтара. Екіпаж з восьми осіб встиг евакуюватися.
 
SkyAviaTrans і Volaris тоді заявили, що літак доставляв гуманітарну допомогу з Анкари. Але Лівійська національна армія Хафтара заявила, що літак був атакований, оскільки перевозив військову техніку, призначену для визнаного ООН Уряду національної згоди в Триполі.
 
У доповіді про ембарго ООН на постачання зброї до Лівії сказано, що деякі держави-члени, у тому числі Туреччина і ОАЕ, систематично порушували заборону і "регулярно, а іноді нахабно постачали зброю". Велика частина зброї була відправлена ​​у вигляді частин для безпілотників, які домінували в бойових діях в останні роки. Частини дронів часто маскували під автомобільні деталі.
 
Експерти ООН проводили розслідування нападу на літак SkyAviaTrans і Volaris і звернули увагу на занадто легке корисне навантаження для такого типу літака і аномалії в його документації, а також порахували нереалістичним те, що лівійському уряду знадобилося так багато деталей для автомобілів за такий короткий період часу, і їх транспортували б таким дорогим способом.
 
Також було встановлено, що німецька компанія, яка замовляла літаки від імені лівійського уряду, порушила ембарго ООН. Група зазначила, що у вантажній документації літака SkyAviaTrans і Volaris чітко вказано "NO DG (небезпечні вантажі), NO AMMO, NO WEAPON" (немає небезпечних вантажів, немає боєприпасів, немає зброї. - ред.). Таке позначення було підозрілим, вважають експерти.
 
"Така інформація зазвичай не проставляється і непотрібна, якщо вона не призначена для того, щоб спробувати приховати військовий характер вантажу", - йдеться в доповіді комісії для ООН.
 
SkyAviaTrans і Volaris також отримали звільнення від заборони польотів у Лівію, стверджуючи, що вони працюють на Лівійський Червоний Півмісяць. У своєму звіті від 9 грудня комісія заявила, що "ще невпевнена в достовірності документації, наданої SkyAviaTrans українській владі для отримання виключення, і продовжує розслідування".
 
Представник Лівійського Червоного Півмісяця сказав CNN, що у нього немає ніяких зв'язків ні з SkyAviaTrans, ні з Volaris, ні з Малаховою: "Ми непричетні до теми цієї доповіді... Лівійський Червоний Півмісяць не має до цього ніякої дотичності".
 
Родичі жінки кажуть, що не були запрошені на зустріч з Володимиром Зеленським 9 січня, на якій були присутні родичі загиблих у катастрофі українців.
 
Як повідомлялося, 8 січня іранські військові помилково збили пасажирський літак МАУ. 167 пасажирів і дев'ятеро членів екіпажу загинули.
 
Потім країни, чиї громадяни загинули в катастрофі, висунули Ірану п'ять вимог, а в Україні заявили, що Іран не відповідає на запити Києва щодо чорних скриньок.

Related

Події у світі 3871360459724510828

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item