Фахівці пояснили, чому не варто користуватися мікрохильовкою щодня



Регулярне використання мікрохвильових печей загрожує людині різними негативними наслідками -- від катаракти до появи пухлин. 
Про це заявляє експерт Магда Хавас, професор Трентского університету (Італія).
Небезпека полягає в тому, що ці пристрої схильні до витоку радіації. Вчені перевірили більше десятка найпопулярніших мікрохвильових печей, і з’ясувалося, що у всіх спостерігається витік радіації. Наявність металевої захисної решітки не рятує ситуацію.
Крім того, термічний вплив на їжу в мікрохіильовій печі призводить до того, що вміст поживних речовин у стравах зменшується, натомість, збільшується кількість  канцерогенів у підігрітій їжі.
Саме про це наша розмова з Ярославом Лепіхом, професором, академіком АН ВШ України. 
-- Навколо СВЧ-пічей суперечки точаться давно. Одні кажуть, що випромiнення призводить до деформацiї молекул їжі, іншi ж доводять, що така їжа нiчим не вiдрiзняється вiд приготованої традицiйним способом. А де правда?
-- Мiкрохвилi вiдносяться до iонiзуючого випромiнення, яке порушує бiохiмiчнi процеси в органiзмi на клiтинному рiвнi. Тобто, дуже небезпечно стояти поблизу мікрохвильовки, коли вона працює. Тож перебувати від печі, яка гріє їжу, треба на вiдстанi не менше одного метру.
-- А що стається з їжею, яка побувала всередині мікрохвильовки?
-- Є дані, що пiд дiєю мiкрохвиль змiнюється структура продукту. I хоча хiмiчний склад їжi залишається таким самим, вiдбуваються змiни її молекулярної структури. Адже хвилі змушують молекули обертатися з частотою кілька мільйоній разів на хвилину -- за такої швидкості створюється тертя, завдяки якому й нагрівається їжа. Проте під час такого процесу руйнуються молекули.
А як це дiє на здоров'я людини, остаточно ще не вивчено. Хоча свого часу американці проводили дослідження їжі, приготованої у мікрохвильовці, в ході якого довели, що молекули, які зазнали впливу мікрохвиль, є шкідливими для організму. Тобто, їжа з мікрохвильової печі абсолютно точно різниться від тієї, що приготована традиційним шляхом. Тому раджу користуватися мікрохвильовкою лише час від часу, надаючи перевагу готуванню чи підігріванню їжі звичайним способом.
А під час дослiджень, проведених у Лозанському унiверситетi (Швейцарія), вченi з'ясували, що особливо небезпечно підігрівати у мікрохвильовці молоко. Рiч у тiм, що бiлок молока мiстить амiнокислоту пролiн, який пiд дiєю мiкрохвиль перетворюється у нейротоксичну речовину. Вiдтак, вiдбуваються змiни у нервовiй системi та нирках, може змінитися навіть склад крові. Так, досліджуваним давали сире молоко, а також молоко, підігріте традиціним способом та молоко, підігріте у мікрохвильовці. Власне, значні зміни були виявлені в крові тих, хто вживав молоко після СВЧ-печі. Зокрема, відмічалося скорочення гемоглобіну, зміна складу холестерину, збільшувалася  кількість лімфоцитів. Втім, ці дані ще потребують опрацювання та підтвердження.


Тому, повторюю, мікрохвильовкою не варто користуватися постійно. А для дітей краще грійте їжу традиційним способом.

Related

Цікаво 1274629694146902433

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item