Нові законопроекти про державну мову в Україні викликали резонанс у соцмережах

У соціальних мережах назвали дискусійними деякі формулювання в законопроектах
У соціальних мережах триває дискусія щодо трьох законопроектів про державну мову України, які нещодавно були зареєстровані у Верховній Раді.
Йдеться про законопроекти: про мови в Україні (№5556), про функціонування української мови як державної та порядок застосування інших мов в Україні (№5669) та про державну мову (№5670).
Серед авторів першого документа - Ігор Васюник, Оксана Білозір, Валерій Карпунцов, Олександр Бригинець, Євген Рибчинський, Андрій Тетерук, Оксана Чорновол та інші.
Другий підготували Марія Матіос, Андрій Іллєнко, Микола Княжицький, Юрій Левченко та інші.
Авторами третього є Ганна Гопко, Оксана Сироїд, Олександр Бригинець, Альона Шкрум, Вікторія Войціцька, Семен Семенченко, Ігор Луценко, Євген Рибчинський та інші.
Усі ці законопроекти до голосування у парламенті мають пройти комітет Ради з питань культури і духовності, головою якого є Княжицький. На своїй сторінці у Facebook він назвав ці законопроекти патріотичними і зауважив, що члени комітету спробують швидко прийти до компромісу і запропонувати нардепам адекватний проект. Політик також підкреслив, що усі законопроекти готувалися у тісній співпраці з науковцями.
Водночас у соціальних мережах назвали дискусійними деякі формулювання у законопроектах. Наприклад, те, що "створення перешкод та обмежень у користуванні українською мовою, навмисне спотворення української мови в офіційних документах і текстах, застосування української мови з порушенням стандартів української мови, мають наслідком відповідальність, встановлену Законом".
Викликало подив і таке: "Назви географічних об'єктів України не перекладаються іншими мовами, а передаються в тому числі в офіційних документах, засобах масової інформації, картографічних, довідкових, енциклопедичних, навчальних та інших виданнях за допомогою літер абетки іншої мови відповідно до звучання українською мовою".
А також: "Порушення вимог Закону України "Про державну мову" щодо застосування державної мови друкованими засобами масової інформації - тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб від чотирьохсот до п'ятсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян".
НВ наводить приклади обговорення законопроектів у соцмережі.

Related

Суспільство 7262612730191243566

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item