Трампізм і путінізм у Європі

Дональд Трамп і Володимир Путін мають кілька спільних рис, і всі вони підривають цінності і єдність Європейського Союзу
Незважаючи на це, європейські лідери – особливо ті, які сидять у Брюсселі, – зовсім не готові займатися зміцненням ЄС. Політики, здається, більше переймаються виборами в Нідерландах, Франції та Німеччині, а також інституційними розбірками, ніж безпекою, обороною і цінностями Євросоюзу.
Американський та російський президенти, з різних причин, виступають проти ЄС, НАТО, канцлера Німеччини Ангели Меркель і відкритих суспільств у цілому.
Їхні погляди схожі з поглядами деяких європейських політиків. Від Угорщини, Польщі та Словаччини до Голландії, Франції та Великобританії лідери консервативних і націоналістичних партій відстоюють принципи закритих кордонів і консерватизму, що суперечать ідеї відкритого суспільства. Особливо сильно вони хочуть відгородитися від тих, хто потребує захисту.
Ці політики, можливо, і не є євроскептиками, але, як мінімум, впевнені, що ЄС, у нинішньому його стані, вичерпав післявоєнний ліберальний порядок. Це цілком відповідає філософії Трампа.
Угорський прем'єр-міністр Віктор Орбан, наприклад, часто говорить про те, що Європейський проект потрібно зупинити. Це незважаючи на те, що його країна непогано нажилася на фондах ЄС - вони становлять близько 3,1% річного валового внутрішнього продукту Угорщини.
З точки зору Трампа, ЄС дає своїм членам можливість контролювати власну долю. Коли Британія проголосувала за вихід з блоку, члени перехідної команди Трампа глузували з приводу того, яка країна наступною покине Євросоюз, організацію, створенню якої сприяли самі Штати.
З точки зору Путіна, ЄС має нереалізований потенціал завдяки своєму економічному багатству і тому, що він втілює. Для Росії це є загрозою. Деколи єдність ЄС може просто дивувати. Наприклад, коли в 2014 році всі члени Спілки об'єдналися і ввели санкції проти Росії за анексію Криму і вторгнення в Східну Україну.
Що стосується НАТО, то британському прем'єр-міністру Терезі Мей, яка нещодавно провела переговори з Трампом у Вашингтоні, довелося чимало потрудитися, переконуючи новообраного президента США в тому, що Альянс важливий і відмовлятися від нього не можна. (Не секрет, що Трамп вважає НАТО «застарілим»).
Кращого союзника у Вашингтоні, ніж Трамп, Путіну не знайти. Особливо враховуючи той факт, що НАТО останнім часом дуже серйозно взявся за питання посилення обороноздатності Польщі та інших країн Східної Європи, розмістивши там кілька тисяч військовослужбовців.
Путін завжди прагнув роз'єднати трансатлантичний союз і послабити ЄС. І Трамп надає Москві велику послугу тим, що підриває самі основи західного ліберального порядку і безпеки.
Більш того, в Європі є тільки один лідер, до якого і Трамп, і Путін ставляться негативно. Це Меркель. Трамп розкритикував Євросоюз, назвавши його «транспортним засобом для Німеччини». Він також розкритикував політику Меркель щодо біженців, назвавши її «катастрофічною помилкою». Складається враження, що Трамп просто мститься колишньому президентові Обамі, який вибудовував особливі відносини з німецьким канцлером.
Для Путіна Меркель є найбільшою перешкодою на шляху зняття санкцій з Росії. У той час як кілька європейських лідерів на чолі з Орбаном не раз заявляли, що виступають проти санкцій, Меркель забезпечувала єдність ЄС для збереження введених проти Росії обмежень. Нещодавно вона отримала серйозну підтримку з боку Мей, яка недвозначно дала зрозуміти Трампу, що санкції скасовувати не можна.
Що стосується указу Трампа про припинення американської програми біженців та заборони на в'їзд іммігрантів із семи переважно мусульманських країн, то це викликало широку критику з боку Берліна, Лондона, Парижа і Брюсселя.
Але не дивуйтеся, якщо рішення Трампа привітають деякі європейські політики. Угорщина вже заявила про те, що буде будувати на своїй південній межі ще один паркан, на додаток до того, який вона збудувала в минулому році для припинення потоку біженців із Сербії.
Польща, Словаччина і Чехія вперто відмовляються приймати біженців із Сирії та Іраку, навіть на тимчасовій основі. Рішення Трампа може навіть надати їм додаткову впевненість у правильності обраного шляху.
Орбан і Ярослав Качинський, лідер польської націонал-консервативної партії Право і Справедливість, а також інші популісти Європи, напевно, бачать у Трампові свого союзника. У них може з'явитися спокуса укласти з Вашингтоном двосторонні угоди - від питань безпеки до торгівлі.
НАТО потрібно починати розвінчувати ці ілюзії, причому вже зараз. Що стосується брюссельських чиновників, то в них досі немає повістки щодо того, як впоратися з трампізмом або путінізмом. Цей вакуум багатий на поживу для європейських прихильників Трампа і Путіна.
e. Републікування повної версії тексту заборонено.

Related

Політика 7071937504469432090

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item