Світові ЗМІ про Авдіївку: після дзвінка Трампа

В Авдіївці з неділі не вщухають бої

Західна преса звернула увагу, що загострення на сході України почалося після розмови президента США з Путіним.

Бойові дії в передмісті Донецька тривають третю добу. Загострення почалося в неділю, тоді Київ і ДНР звинуватили один одного в початку наступу на свої позиції.

Промзона поблизу Авдіївки, де тривають бойові дії, розташована поблизу шосе, що з'єднує Донецьк і Горлівку. Поруч з цим районом є велика розв'язка на автотрасі в бік великої вузлової залізничної станції Ясинувата.

Авдіївка, як і Ясинувата, розташована за декілька кілометрів від кордону Донецька. Вона була під контролем ДНР з квітня по липень 2014 року, і тепер контролюється Києвом.

Обстріли пошкодили лінії електропередач, без світла залишилися близько 25 тисяч жителів Авдіївки. Також в місті немає води і опалення. У соцмережах Авдіївку порівнюють з сирійським Алеппо.

Reuters пише, що українські військові в боях під Авдіївкою зазнали найбільших втрат за півтора місяці. У Росії, тим часом, козаки збираються на схід України, щоб взяти участь в боях на боці сепаратистів.

Корреспондент.net зібрав реакцію світової преси на загострення конфлікту на Донбасі.

Після розмови Трампа з Путіним
Financial Times, Британія

Видання зазначає, що загострення почалося після дзвінка американського президента Дональда Трампа російському лідерові Володимиру Путіну, під час якого обговорювалася Україна.
"У Києві зросли побоювання, що Трамп, який хоче перезавантажити відносини з Росією в рамках спільної боротьби проти ІДІЛ, може скасувати санкції проти Москви або визнати анексію Криму", - пише видання.

FT нагадує, що минулого тижня Трамп заявив, що ще "занадто рано говорити" про скасування американських санкцій проти Росії, хоча дав зрозуміти, що таке питання розглядається.

Ескалація в Авдіївці також обговорювалася під час зустрічі українського президента Петра Порошенка з канцлером Німеччини Ангелою Меркель. Видання зазначає, що, на думку Меркель, на Донбасі "перемир'я не існує".

"Канцлер Німеччини є переконаним прихильником збереження трансатлантичних санкцій щодо Росії, поки Росія і сепаратистські бойовики не почнуть дотримуватися сталого припинення вогню і питання не врегулюється. Але німецькі чиновники стурбовані тим, що якщо США випаде з режиму санкцій, то консенсус ЄС про санкції також розпадеться", - пише видання.

Сподівання Києва на санкції
Sueddeutsche Zeitung, Німеччина

В уряді Німеччини дуже уважно і з наростаючою тривогою спостерігають не тільки за тим, як загострилася ситуація на так званій лінії зіткнення.
EPA/UPG
"Там розуміють, що в цьому в значній мірі винна українська сторона. Напруженість зростає; врешті-решт, у вихідні в ході перестрілок загинули четверо українських солдатів", - пише видання.

За даними, якими володіє Берлін, і які, крім усього іншого, спираються на звіти місії ОБСЄ в східній Україні, саме українські військові зараз намагаються пересунути лінію фронту на свою користь.

Очевидно, що при цьому вони враховують наростання напруженості, вважають в урядових колах Берліна. За їхніми діями, як припускають деякі члени керівництва Німеччини, може критися розрахунок на те, що ситуація настільки загостриться, що можна буде запобігти планам Трампа щодо пом'якшення санкцій.

Дії президента України Петра Порошенка Берлін трактує таким чином, що той піде практично на що завгодно заради того, щоб запобігти скасуванню санкцій проти Росії.

Втім, в уряді Німеччини розтане занепокоєння щодо того, що розрахунки Києва можуть привести до зворотного результату.

Так, Трамп може пом'якшити санкції незалежно від стану справ на лінії зіткнення. І тоді Київ зазнає подвійного збитку: поліпшення ситуації для Росії при одночасному загостренні конфлікту в східній Україні.
Відновлення війни
Agora Vox, Франція

На тлі того, як Дональд Трамп, судячи з усього, вирішив виконати передвиборні обіцянки і провів телефонну розмову з Володимиром Путіним, Україна продовжує мчати до прірви із завзяттям самогубця, пише видання.

"Україна продовжує тактику провокацій в прагненні змусити ЛДНР припуститися помилки. Для цього вона вже вдруге за тиждень задіяла ракетні комплекси Град, які були заздалегідь підведені до лінії фронту", - пише видання.

2017 рік поки що не обіцяє нічого хорошого в плані виконання мінських угод і інших підписаних Києвом договорів, вважає видання.

"Україна, як може, тягне час і демонструє несумлінність у виконанні підписаних нею ж угод. Це говорить нам, що українська влада хоче не мирного врегулювання конфлікту на Донбасі, а відновлення війни", - пише видання.

Високі ставки для всієї Європи
Jyllands-Posten, Данія

Спостерігачі ОБСЄ на сході України повідомляють, що в січні знову відбулася ескалація конфлікту. Перемир'я щодня порушується до 1,5 тисяч разів.

Але Україна не повинна бути забута, пише на сторінках видання глава МЗС Данії Андерс Самуельсен. Події в Україні мають велике значення для будівництва європейської безпеки, зазначає він.

"Не можна дозволити Росії робити з Україною і основними міжнародними принципами і правилами гри те, що вона хоче", - пише міністр.

Він зазначив, що Європа як і раніше зацікавлені в тому, щоб Україна відбулася, мала б можливість сама вибирати своє майбутнє і проводити необхідні реформи.

Самуельсен наголосив, що Данія буде боротися за те, щоб Україна завжди була на порядку денному в ЄС.

Найсильнішою відповіддю на агресію Росія є успішне становлення нової України. Створення зусиллями українського керівництва і народу реформованої і добре функціонуючої України. Спільноти, яка може здійснити надії народу на розвиток, роботу і правовий захист. Спільноти, характерними рисами якої є мир, свобода і прогрес", - вважає данський політик.

Загострення через Трампа
Washington Post, США
Видання детально описує загострення навколо Авдіївки, дає позиції всіх сторін, в тому числі Кремля, а також кількість обстрілів, поранених і вбитих. Washington Post на початку статті пише про гірників, які застрягли в шахті Засядька через пошкоджені лінії електропередач.
Газета також пише, що місцева лікарня за ніч заповнилася пораненими солдатами.

WP наводить думку українського політолога Вадима Карасьова, який говорить, що ескалація на Сході може бути корисна для всіх сторін конфлікту.

"Київ прагне заручитися підтримкою нової адміністрації Трампа, і для цього їм потрібно показати, що сепаратисти і Кремль зривають мирні угоди. Кремль може показати, що він тримає війну і мир в своїх руках - якщо нова адміністрація США хоче миру в Україні, вона повинна запропонувати щось взамін", - говорить політолог.

Видання New York Times також описує ситуацію в Авдіївці, не даючи своїх коментарів.

Related

Події у світі 2128039873288154483

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item