Мінкульт засудив розкопки в Криму



Міністерство культури вимагає від Міністерства закордонних справ направити ноту протеста в Росію та Велику Британію в зв'язку зі спільними розкопками в окупованому Криму.
Про це повідомили в прес-службі Мінкультури.
"У зв'язку з анонсованими намірами окупаційної влади суб'єктів Російської Федерації і британських вчених-археологів з університету міста Брістоля та англійського військово-історичного журналу реалізувати спільний історико-археологічний проект, пов'язаний з подіями Кримської війни 1853-1856 рр., зокрема проведення спільних археологічних розкопок, видання книг і журналів відповідного напряму та організація молодіжних археологічних таборів для російських і британських студентів, Мінкультури звернулося до МЗС України з вимогою відправити ноти протесту в МЗС РФ і МЗС Сполученого королівства Великої Британії та Північної Ірландії", - йдеться в повідомленні.
Втручання в об'єкти культурної спадщини на окупованій території є порушенням Росією своїх обов'язків як держави-окупанта. І це призведе до правової відповідальності.
Також міністерство просить Сполучене Королівство не допустити відвідування британцями окупованих територій.
Міністерство культури звернулось до ЮНЕСКО із закликом засудити протиправні дії Росії.
"Станом на сьогоднішній день Мінкультури не видавало жодних дозвільних документів на проведення робіт на тимчасово окупованих територіях Автономної Республіки Крим та міста Севастополь. Також Мінкультури звертає увагу, що археологічна спадщина України вимагає особливого режиму захисту, передбаченого положеннями Конвенції ЮНЕСКО про охорону всесвітньої культурної і природної спадщини 1972 року, стороною якої є Російська Федерація", - йдеться в повідомленні.
Згідно з положеннями Конвенції про захист культурних цінностей у випадку збройного конфлікту 1954 року, держава, що здійснює окупацію, зобов'язана забезпечити належну охорону культурних цінностей і повагу до них.
7 лютого під час засідання Національної комісії ЮНЕСКО оголосили про початок номінування археологічної культури Трипілля-Кукутень до списку всесвітньої спадщини. Процедура триватиме від трьох до чотирьох років.

Related

Події в Україні 4082760756600009939

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item