"Це совковий рецидив" - Сергій Жадан розповів подробиці свого затримання



Сергій Жадан розповів про своє затримання вночі на 11 лютого в готелі Мінська і заборону на в'їзд. Також письменник поділився думками про те, як реагувати на цю ситуацію.
Про це повідомила білоруська служба "Радіо Свобода".
Міліціонери увійшли в його номер зі своїм ключем близько другої години ночі. Поводилися коректно. Тим не менш, не представилися, не назвали мету візиту і причин затримання.
"Все це було на рівні дворових ігор. А взагалі така ловля терористів ночами в готельних номерах - совковий рецидив, - сказав Сергій Жадан. - При цьому самі білоруські правоохоронці ніяк не могли зрозуміти, в чому справа, чому в російському чорному списку я фігурую як підозрюваний у тероризмі. Хотів якось допомогти міліціонерам, підказати їм, але не знав як. Я не роблю з ситуації трагедії. Ставлюся до неї скоріше з іронією. Але все ж цей інцидент ставить питання про білоруську незалежність як держави.
Штамп про заборону на в'їзд поетові поставили без дати закінчення дії. Білоруські міліціонери не знали, на який термін Росія наклала заборону.
"Я не вважаю себе жертвою кривавого режиму. Цю ситуацію потрібно розглядати в контексті взаємин між нашими країнами. Які вони зараз і якими повинні бути у майбутньому. Тут є проблема суб'єктності Білорусі як держави. Вашу країну намагаються використовувати як розмінну монету в російсько-українській війні. А цього дуже б не хотілося, - сказав Жадан. - Маємо триматися разом, а не закривати один перед одним ворота."
Поет додав, що приїхав на літературний фестиваль.
"Література, поезія, взагалі культура - це те, що має нас об'єднувати. На відміну від політики, яка нас розділяє. Не хотілося б, щоб ми ставали жертвами чужих чорних списків і теорій змови, - сказав Сергій Жадан.
Український письменник та музикант Сергій Жадан потрапив у "чорний список" Білорусі. За словами Жадана, сьогодні вночі до його готельного номеру увірвалися міліціонери та забрали його до відділення. Виявилось, що йому заборонено в'їжджати до Росії "за причетність до терористичної діяльності". Оскільки у Білорусі з РФ спільна візова зона — тому заборона діє і на її території.

Related

Гаряча новина 8416199389143376986

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item