Уряд хоче проміняти землю на $1 млрд від МВФ – експерт


Заради четвертого траншу МВФ український уряд планує пустити землю з молотка. 
Тимчасова вигода складатиме 1 млрд доларів позики. При цьому можливі втрати при поспішному продажі національного багатства складуть сотні мільярдів доларів.
Про це у своєму блозі на LB написав лідер Аграрної партії Віталій Скоцик.
"У березні МВФ планує завершити переговори щодо виділення нового траншу Україні. І школярам уже зрозуміло, що чергова позика в 1 млрд доларів не змінить ситуацію в країні на краще, як не змінили попередні транші. А от зобов'язання, які наша влада бере заради нової подачки, здатні привести Україну до краху. Передусім ідеться про ухвалення закону про обіг земель сільськогосподарського призначення", - підкреслив політик.
Він нагадав, що на березень заплановане внесення згаданого законопроекту до парламенту, якщо вірити інформації, що потрапила у ЗМІ. У цей час Конституційний суд, згідно з процедурою, може розпочати розгляд подання групи нардепів про визнання мораторію на продаж земель неконституційним.
"Уже в травні згаданий закон може бути ухвалено, як і рішення КС про "незаконність" мораторію. І скриньку пандори буде відкрито. Адже початок продажу землі в умовах незавершеної земельної реформи призведе до того, що головний ресурс країни "розтягнуть" за принципом дикої приватизації промисловості в 1990-х. Зубожілий народ уже зараз підводять до думки, що продати землю – це не найгірший спосіб підлатати свій дірявий сімейний бюджет. Насправді так українські селяни і фермери втратять головний ресурс розвитку своїх господарств, а країна отримає десяток земельних магнатів і зануриться у новий феодалізм", - застерігає автор блогу.
За його словами, у гонитві за позикою в $ 1 млрд наша країна ризикує втратити незрівнянно більше.
"Слід виходити з того, що Україна володіє 42 млн га родючих земель сільськогосподарського призначення, а ціна землі у Європі складає близько 12 тисяч доларів за га. Тож реальна вартість української землі може становити 504 млрд. доларів. Але наші чорноземи отримають таку ціну не відразу. Зараз вони оцінюються в 500 доларів за гектар, і саме цим хоче скористатися олігархат", - вважає Віталій Скоцик.
Потреби людства в продовольстві зростають у геометричній прогресії, і вартість землі на цьому фоні також ставатиме дедалі вищою, додає він.
Українська влада повинна змінити пріоритети. Передусім важливо дати стимули економіці і вберегти землю від розкрадання, пише автор.
"Замість того, щоб виборювати кредити, які країна швидко проїдає, треба піднімати власну економіку. Потрібне зменшення податкового тиску на бізнес, насамперед той, який працює в аграрній сфері. Необхідно стимулювати виробництво готової продукції в Україні – замість експорту сировини. Далі потрібно буде створювати інші ефективні механізми розвитку економіки", - переконаний Віталій Скоцик.
Але головною умовою розвитку країни є правильне використання своїх ресурсів, передусім – землі.
"Ключовим має бути розуміння, що землю продавати за безцінь не можна. Потрібне грамотне завершення земельної реформи – ухвалення низки законів, які забезпечать цивілізований обіг землі і вбережуть національне багатство від розграбування", - резюмував автор блогу.
Він закликав посилити широкий суспільний рух за збереження української землі.
Нагадаємо, Аграрна партія створила експертну групу, яка напрацьовує напрямки і принципи земельної реформи, що має принести користь усьому народу і не дозволить монополізувати землю. Партія винесла свої пропозиції на розгляд суспільства під час Земельних форумів, що відбуваються в усіх регіонах.

Related

Політика 2438388606186591659

Post a Comment

emo-but-icon

Ми у соцмережах

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item