Понад 10 тис. кримінальних справ відкрито проти добровольців АТО


Добровольці є для влади революційним ідейним елементом. Про це в інтерв'ю розповів польський доброволець АТО Конрад Камільський.
"Система працює на те, щоб розсварити патріотів. Частина комбатів отримали звання, привілеї. Частину посадили. Є 10 200 відкритих справ проти добровольців. З них 90 відсотків порушені з боку окупованих територій. Бо воєнного стану у нас нема. А за законами АТО, якщо беру ворога в полон або наношу тілесні пошкодження, то я - злочинець. У цей же час посадили може 20 сепаратистів. Дійшло до того, що зараз наші хлопці бояться ходити з шевронами, аби не отримати по голові. Влада з самого початку знала, що у неї двоє ворогів: Путін і патріоти. В історії феодали завжди між собою воювали. Як тільки їхні холопи піднімали голови, починали виступати, вони між собою швиденько домовлялися і різали їх.
При чому зі східним ворогом можна домовитися. Бо там одна система цінностей: гроші, народ повинен служити владі. З патріотами-революціонерами спільної мови не буде".
Конрад Камільський народився в Польщі. Понад півтора року служив у батальйоні "Донбас". Був штурмовиком, потім – в особистій охороні комбата. У Штабі визволення патріотів допомагає бійцям, проти яких порушені кримінальні справи. Ініціатор створення в Україні незалежної профспілки "Рівність".
Я жив у Лондоні, коли почались події на Майдані. Став надзвонювати у батальйон "Донбас". Мене тричі відшивали - думали, що божевільний. Коли останнього разу сказали "Зателефонуйте пізніше", відповів, що вже у Києві. Зустрівся з офіцером з батальйону. Проговорили три години. Мене запитали: "Ти в курсі, що можеш загинути?". "Я знаю, - відповів. - Але не скажу, що готовий". Увесь час намагався про смерть не думати. Але й не будував великих планів на майбутнє. До небезпеки звик. У парашутному спорті маю 3,5 тисячі стрибків". З початку війни добровільно захищати Україну пішло 45 тисяч людей. У цей час декілька мільйонів виїхали з країни. Ще кілька мільйонів продовжувало давати хабарі, будувати будинки воєнкомам, аби тільки не йти на фронт. Нема ніякого пробудження патріотизмом. Хто був ним, той ним і залишився. Дозволяю собі так критично говорити, почуваюся частково українцем".
Два роки Камільський не може отримати українського громадянства
"Перші документи подав у лютому 2015-го. З міграційної служби їх тричі повертали, бо чогось бракувало. У жовтні папери передали до Адміністрації президента. Там лежали майже рік. Знову повернулися до міграційної служби. Причина: у листі від Авакова, що підтверджував мою службу в українському батальйоні, не було вписано моє по-батькові. У Польщі нема по-батькові. Я тільки посміхнувся. Бо чекав, що вони цього разу вигадають. Подякував і сказав, що більше не проситиму про громадянство. Хіба тут колись зміниться влада, яка оцінить вклад іноземців у боротьбі за Україну. Не уявляю у Польщі таку ситуацію: попросити в іноземців про порятунок, а потім їх кинути, депортувати. Так роблять люди без честі.
Крім того, за словами Камільського, вдома його звинуватили в участі у незаконних збройних формуванннях і мало не арештували.
"4 грудня 2014 року дивився виступ Петра Порошенка. Говорив, що усі, хто воював за Україну, заслужили на її громадянство. І всі його отримають. Але далі справа не пішла. Громадянство отримав Сергій Коротких з "Азова" та Ілля Богданов з "Правого сектору". Ще двоє ізраїльтян. Але останні завдяки тому, що предки були українцями. І ніхто більше з тисячної армії іноземних добровольців. Коли до Широкіного приїхали польські журналісти, відкрився - дав їм на камеру інтерв'ю. Згодом про ситуацію в Україні став писати на Фейсбуці статті не на користь влади. У жовтні минулого року приїхав до Польщі. Через два дні пішов до друга у його власний готель. Там мене знайшла поліція. Сказали, що отримала інформацію від СБУ, ніби я воював за сепаратистів. П'ять годин розпитували, що роблю в Україні. Перед цим з'ясовували у моєї мами, де я. Мене там вважають недоумкуватим. Яка нормальна людина піде воювати за чужу країну? За законами Польщі, можеш воювати на стороні іншої держави, якщо маєш її громадянство. Я такого не маю. Також не маю дозволу МВС. Від 3 місяців до 6 років загрожує мені в Польщі. Швидше за все - умовно. Бо раніше не був судимий, не брав гроші за службу в Україні. Тому статтю про наємництво мені буде важко інкримінувати. Найбільше шкода не себе, а тих бідних білорусів, росіян. Їх зараз легко шантажувати, щоб доносили на побратимів. Бо якщо їх депортують, на батьківщині будуть просто ліквідовані" - каже Камільський.
Війна на Донбасі серйозно вплинула на європейські країни
"Те, що відбувається в Україні, стало прикладом для Польщі, консолідувало націю. Рушили програми модернізації армії, територіальної оборони, в яку набрали 52 тисячі солдатів. Це крім 110 тисяч особового складу армії. У школи повернули програми патріотичного виховання. Все це через події в Україні, але поляки цього не визнають."

Related

Події в Україні 8078216487776019584

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item