На закупівлі добрив з РФ в Україні розкрадають $ 50 млн на рік – ЗМІ

Журналісти розповіли про корупційні схеми при закупівлі добрив

Замість підтримки вітчизняних виробників чиновники будують "схеми" на імпорті російського товару.

Сума "відкатів" українським чиновникам від постачальників російських мінеральних добрив тільки за минулий рік оцінюється в 50 мільйонів доларів. Про це йдеться в сюжеті-розслідуванні програми Подробиці.
Автори програми уточнюють, що замість підтримки вітчизняних виробників, які цілком здатні випускати аналогічні мінеральні добрива, в Україні вважають за краще "будувати схеми" на імпорті.
"Ще з 2015-го в наших хіміків виникли проблеми через різке подорожчання газу. Однак замість того, щоб захистити вітчизняних виробників, влада вирішила закуповувати добрива в Росії. Ще минулого літа в українському союзі хіміків почали бити на сполох, вимагаючи від влади припинити торгівлю з агресором", – йдеться в сюжеті Подробиць.
За інформацією журналістів програми, тільки за минулий рік Україна заплатила Росії за добрива понад мільярд доларів.
"Уже сьогодні 90% калійних і фосфатних добрив на нашому ринку імпортовані з Росії. Частка азотних добрив вітчизняного виробництва – 70%. І завозять їх не контрабандою, а офіційно, з дозволу чиновників у високих кабінетах. Виробники – Новомосковський АзотНевинномиський Азот і КуйбишевАзот. На все є документи, з печатками, з українським гербом. Українські хіміки впевнені – вся справа в тіньових схемах", – йдеться в сюжеті.
За словами президента Союзу хіміків України Олексія Голубова, кожен вагон добрив "супроводжується якийсь подачкою".
"Вони постачають сюди добрива, податки платять там, отже податки йдуть на ту ж армію – це як з моральної точки зору", – говорить експерт.
За даними Подробиць, ціна такої "схеми" – 20 доларів на кожній тонні добрив, що в результаті вилилося в суму "відкату" в 50 мільйонів доларів.
"Якщо подібна практика не припиниться, українське виробництво може зупинитися, більше 100 тисяч осіб втратять роботу, а імпортні добрива в підсумку подорожчають як мінімум удвічі", – попереджають автори сюжету.
У зв’язку зі сформованою ситуацією вітчизняні виробники вимагають від влади негайно ввести мита на імпорт російських добрив.

Related

Події в Україні 4317146150170124473

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item