Реформа податкової та митниці – це наслідок конфлікту Гройсмана та Омеляна


Територіальні органи Державної фіскальної служби реформовують. Команда Гройсмана хоче отримати над нею більший контроль.
Про це розповів Руслан Бортник, директор Інституту аналізу та менеджменту політики.
"Поки Насіров на лікарняному, вчора на засіданні Кабміну прийняли цікаву постанову "Про реформування територіальних органів Державної фіскальної служби". Тепер всі податкові та митні територіальні органи ліквідовують шляхом приєднання. Ця постанова – наслідок боротьби між командою Гройсмана. Тобто нових "вінницьких" зі старими групами впливу в уряді. Бачимо конфлікт і між Гройсманом та Володимиром Омеляном. Можливо, команда прем'єра таким чином намагається посилити свій вплив в уряді. Адже ДФС – це структура, яка за своєю вагою, найбільш цікава у нашій країні. Там іде повний контроль над податками і митними зборами. Відбувається контроль фінансових потоків".
Постанова не удосконалює роботу структури, говорить Бортник:
"Реформування дає можливість звільнити тих людей, які сьогодні працюють в ДФС. Очистити фіскальні органи від неблагонадійних кадрів. Це стандартний радянський прийом. Після того, як Насірова усунули від посади, його обов'язки виконує Мирослав Продан. Він дуже близький до нинішнього прем'єр-міністра Володимира Гройсмана. Також, цим рішенням, фіскальна служба має провести серйозну централізацію. Фактично всі потоки передадуть в міжрегіональне головне управління в Києві. Це спроба сконцентрувати ресурс, а не забезпечити ефективну діяльність ДФС. Не зрозуміло, як всі ті зміни, підвищать її ефективність. В процесі може бути дезорганізація, хаос в цих органах. Певний час вони взагалі не функціонуватимуть. Це коштуватиме і грошей, і втрати керованості. Для чого це роблять – невідомо".
29 березня, на засіданні, Кабінет Міністрів прийняв постанову "Про реформування територіальних органів Державної фіскальної служби". За нею реорганізують всі податкові та митні територіальні органи шляхом приєднання. Тобто відбудеться централізація влади в цих структурах.
Відстороненого голову Державної фіскальної служби України Романа Насірова підозрюють у зловживанні службовим становищем і розкраданні державних коштів в сумі понад 2 млрд грн. Слідство вважає, що Насіров, діючи в інтересах депутата Онищенко, в рамках "газової справи" безпідставно надавав деяким підприємствам можливість податкових зобов'язань в розстрочку.
Насіров вийшов з Лук'янівського СІЗО під заставу в 100 млн грн.

Related

Події в Україні 3170568871838778488

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item