Жителі Рівного б'ють на сполох через аварійність АЕС


Відсутність політичної волі модернізувати галузь - одна з основних причин зростання аварійності на українських АЕС.
Рівне знаходиться між двома АЕС - Рівненської і Хмельницької. З кожним роком позапланових ремонтів на АЕС стає все більше. В якому стані знаходяться вони і вся ядерна галузь в Україні розповів доцент кафедри гідроенергетики, теплоенергетики та гідравлічних машин НУВГП Володимир Кочмарський.
"Якщо частота позапланових зупинок зросла - це значить, що надійність роботи обладнання різко пішла на спад. Зниження надійності станцій - це зниження кваліфікації персоналу. Дивним є те, що при цьому немає планової заміни відпрацьованих блоків на нові - нової конструкції, нового типу. Поки що ядерна енергетика - це дійна корова, яку тільки доять. Якщо ви корову доїте і не даєте ніякого їжі - вона падає з ніг, і це так і буде ", - зазначив Кочмарський.
Спеціаліст виділяє три основні ризики в ядерній галузі України. Перша - застарілість обладнання, адже його абсолютно не модернізують, а лише формально продовжують термін експлуатації. Фізично ж обладнання застаріло ще 10 років тому. Конструкції стають ненадійними і більш небезпечними.
Друга проблема - відсутність підготовки нових якісних кадрів, адже в Україні немає бази для навчання фахівців, а професіонали вже відходять від справ.
Третя ж причина - відсутність політичної волі здійснювати зміни. Володимир Кочмарський переконаний, що якщо ядерну галузь і далі "доїти" в Україні - за кілька десятків років вона перестане діяти, а аварійність буде тільки рости.
Жителі стурбовані безпекою АЕС і причини ризиків бачать саме в корупції: "Владі треба менше красти, тоді будуть гроші на ремонт енергоблоків, і грошей вистачить на ремонт і не будемо переживати".
"Грошей немає, кажуть. Я думаю, вони є, але йдуть не туди, куди треба. Розкрадають, як і всі у нас розкрадається. Корупція всюди. У мене два брата теж в Кузнецовську живуть, на атомці працюють. Один працював, зараз на пенсії. Там директора змінюються, і нічого не змінюється практично ", - розповідають жителі.

Related

Гаряча новина 7420897058465343529

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item