Скандальні обшуки. Де СБУ шукає шпигунів Росії


В СБУ кажуть, що знайшли шпигунську програму російської ФСБ.

 
Служба безпеки України знову відзначилася. Цього разу спецслужба в пошуках російських агентів навідалася в іноземну інвестиційну компанію і одне держпідприємство.
 
У СБУ кажуть, що шукають програму, яку використовує ФСБ. Але політичні підґрунтя обшуків можуть бути й іншими.
 
Корреспондент.net зібрав інформацію про новий скандал.
 
Обшуки
 
СБУ провела обшуки в компанії Dragon Capital через нібито нелегальне використання програмного забезпечення.
 
На засіданні уряду прем'єр-міністр Володимир Гройсман доручив розібратися із ситуацією навколо обшуків.
 
Як з'ясувалося, програмне забезпечення, офіційно придбане Dragon Capital у 2015 році в українській компанії ТОВ «Стахановець» (правовласник), було в 2016 році визнано "спеціальним технічним засобом неофіційного отримання інформації» на підставі експертного висновку, зробленого в рамках кримінального провадження.
 
Dragon Capital планував використовувати програму як систему контролю робочого часу працівників.
 
 
За тією ж справою обшуки пройшли і в підприємстві "Укргазвидобування" та ще в семи компаніях.
 
Пояснення СБУ
 
Федеральна служба безпеки Росії могла отримувати дані з України завдяки програмному забезпеченню "Стахановець", що виявили у 8 компаніях, заявив начальник апарату голови Служби безпеки України Олександр Ткачук.
 
За його словами, відповідне програмне забезпечення містить засоби негласного контролю і зняття інформації, про що в компаніях могли й не знати.
 
"Ці обшуки не були пов'язані з основним напрямом діяльності цих компаній, а були пов'язані саме з тим, що Служба документувала використання спеціального програмного забезпечення, за допомогою якого здійснюється віддалений контроль та зняття інформації", – сказав Ткачук.
 
За даними СБУ, близько 300 компаній на території України на сьогоднішній день використовують таке програмне забезпечення, хоча в 2016 році його визнали спеціальним техзасобом і заборонили використовувати.
 
"В рамках кримінального провадження СБУ задокументовано, що компанія-розробник програмного продукту співпрацює з Федеральною службою безпеки Російської Федерації", – сказав Ткачук. 
 
Після обшуків у 8 компаніях виявлені докази того, що "більше тисячі ліцензій на цей програмний продукт використовувалися на комп'ютерах цих компаній", але СБУ не вилучала всі комп'ютери. 
 
У компанії "Укргазвидобування" вилучили 1 сервер і 5 клієнтських машин (з декількох сотень), а в "Dragon Capital" вилучили 1 сервер і 3 клієнтських комп'ютери. Цього достатньо, щоб призначити експертизи, сказав Ткачук.
 
 
"У чому найбільший ризик? В тому, що розробники цього продукту не повідомляють про всі функції, які є в цьому продукті. Насправді, він дозволяє без відома власника (техніки) – клієнта, який купив цей продукт, – віддалено контролювати все те, що обробляється на комп'ютері. Тобто всі документи, що вся інформація, яка використовується в такому комп'ютері, може бути отримана і завантажена на сервери, що знаходяться на території Російської Федерації", – пояснив він.
 
"Крім того, ця програма дозволяє віддалено включати мікрофони, відеокамери, які є у відповідних комп'ютерах, – та здійснювати без відома власника повний контроль у приміщенні, де знаходиться такий комп'ютер", – заявив Ткачук.
 
Інші мотиви
 
Генеральний директор інвестиційної компанії Dragon Capital Томаш Фіала не виключає, що обшуки СБУ можуть бути пов'язані з тиском у справі Skymall.
 
"Поки що не знаю, звідки ноги ростуть, але, можливо, хочуть відбити бажання боротися за виконання рішення Лондонського міжнародного арбітражного суду з Skymall", - сказав він.
 
Як відомо, Високий суд правосуддя підтвердив рішення Лондонського міжнародного арбітражного суду, що дозволяє компанії, яка належить Dragon Capital, викупити частку в проекті ТРК Sky Mall.
 
Конфлікт між партнерами Андрієм Адамовським і естонцем Хілларом Тедером триває з 2010 року, коли бізнесмени уклали угоду, за якою Stockman Адамовського виділила на добудову торгового центру $40 млн. Натомість вона отримала від Arricano 50%+1 акцію в кіпрському офшорі Assofit Holdings Limited, який володів ТРЦ через компанію Призма Бета
 
У документі було прописано, що у Arricano є опціон на зворотний викуп пакета за $51,4 млн. Але в листопаді 2010 року договір опціону був розірваний.
 
Сам Адамовський бізнес-партнер впливового нардепа від БПП Олександра Грановського.
 
Dragon Capital - одна з найбільших груп компаній, які працюють у сфері прямих інвестицій і фінансових послуг та надають повний спектр інвестиційно-банківських і брокерських послуг для корпоративних та приватних клієнтів. 
 
У 2007 - 2017 рр. міноритарним пакетом Dragon Capital володів Goldman Sachs, один із найбільших світових банків.
 
Також існує Dragon-Ukrainian Properties & Development plc (DUPD) – британський фонд, створений інвестиційною компанією Dragon Capital у лютому 2007 року з метою інвестування в український ринок житлової та комерційної нерухомості. Фонд вже інвестував понад $250 млн. у ряд проектів в Україні, серед яких житловий комплекс Obolon Residences, котеджне містечко Green Hills, клубне селище Riviera Villas, мережа гіпермаркетів "Нова Лінія" і Arricano, що інвестує в об'єкти торгової нерухомості: торгово-розважальні центри Skymall (Київ), Sun Gallery (Кривий Ріг), City Mall (Запоріжжя), Inter Mall (Сімферополь) та ін.

Related

Гаряча новина 1321923556805224980

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item