Для чого Путін підіслав до Трампа мафіозі


Ділок, близький до Таганського кримінального угруповання – це більш ніж оригінальна кандидатура на роль "посла доброї волі" Росії у США. Олександр Торшин на зустрічі з Трампом більше схожий на тривіальну "підставу".

Тінь Росії продовжує супроводжувати американського президента, залишаючи більш чи менш виразні плями на його репутації практично кожного тижня – а нерідко й частіше. Не встигло стихнути обговорення заяви Майка Флінна, який пообіцяв "розповісти все про зв'язки команди Трампа з росіянами" в обмін на імунітет від кримінальних наслідків цієї справи, і не встиг той самий Флінн публічно розповісти про отримані від Russia Today 45 тисяч доларів за промову на пропутінській прес-конференції, як сплила історія з російським банкіром.
За версією західних ЗМІ, якщо хтось пропустив саму історію, президент США Дональд Трамп чи то 1, чи 2 лютого (дані різних видань не сходяться) збирався зустрітися з російським політиком і банкіром Олександром Торшиним.
Політиком і банкіром вкрай непростим. По-перше – Торшин входить в "близьке коло" президента Росії Володимира Путіна. По-друге, за Торшиним вже четвертий рік полює європейська поліція. Його підозрюють в участі у відмиванні грошей, отриманих злочинним шляхом. При тому мова не йде про щось "нормальне" як для путінської Росії – "розпиляний" бюджет чи "відкати" від тендерів. Мова йде про гроші організованих злочинних угруповань, зокрема, Таганської "бригади". Близький знайомець Торшина, Олександр Романов, вже сидить за цю справу в тюрмі. А іспанська поліція, яку Торшин намагався переконати в тому, що Романова не знає ні сном, ні духом, має записи тридцяти з гаком телефонних розмов між ними. Додає експресії картині той факт, що під час обшуку у Романова знайшли два листи Торшина, в який той повідомляє, як забезпечував захист з боку російської прокуратури бійцям приватної охоронної компанії "Афганець", які "віджимали" чуже майно, але скаржились, що колишні власники майна погрожують їм розправою.
А довершує картину те, що Торшин, соратник Путіна і мафіозі, ордер на арешт якого виписано чотири роки тому, є ще й заступником голови російського Центробанку.
І от цього кришталево чистого фінансиста й хотіли підсунути Трампу в якості антуражу для фото "американський президент тисне руку російському мафіозі". Цілком ймовірно, що "втемну". І лиш в останній момент, схоже, нова команда Білого дому якимось чином довідалась, якого саме "посла доброї волі" їм пропонують, і від зустрічі рішуче відмовилась.
Правда, Торшин інформацію про заплановану зустріч ніби спростував. Хоча спростування вийшло достатньо розпливчастим – сам російський банкір з сумнівним минулим надіслав до газети El Pais листа, в якому було зазначено у третій особі: "Президент Трамп ніколи не виступав з пропозицією про зустріч з паном Торшиним".
Натомість помічниця Торшина з особливих доручень Марія Бутіна в електронному листі в Yahoo News підтвердила, що Торшин очікував зустрічі з Трампом на молитовному сніданку, проте напередодні його проведення їм "повідомили, що всі (заходи в форматі) "зустрітися і привітати" скасовані". В результаті ефект від спростування вийшов якийсь розпливчастий.
Винесемо за дужки дивний образ замголови Центробанку, за яким ганяється поліція за відмивання грошей. В українській політичній історії теж траплялося по-всякому.
Але що після цієї події повинні відчувати в штабі Трампа? І навіщо ця історія була взагалі організована?
Тим паче що формат "зустрічей за молитовним сніданком" не передбачає жодних реальних переговорів чи домовленостей, він зводиться до ввічливих фраз і посмішок перед фотокамерами.
Першим – і найпростішим поясненням може бути те, що у Кремлі настільки втратили зв'язок з реальністю, що кримінальний злочинець, якого намагається затримати європейська поліція, є цілком придатним претендентом на те, аби потиснути руку американському президентові, який і без того переживає непрості часи саме через свої контакти з Росією.
Але ймовірнішою видається гіпотеза, що Торшина "підсунули" свідомо, сподіваючись на те, що не надто досвідчена у міжнародній політиці нова команда Білого дому прочитає тільки те, що Торшин – банкір та економіст. А новина про іншу сторону його життя, скоріш за все, буде віднайдена пресою і голосно озвучена пізніше.
Такий сценарій натякає на наміри що подальшої ескалації стосунків зі США, оскільки подібна підстава однозначно розлютила би Дональда Трампа.
І хоча інцидент з Торшином замалий, щоб робити з нього всеосяжні висновки, останнім часом курс на "обложену фортецю" дедалі частіше проглядає із зовнішньополітичних ініціатив Росії. Невиправдані надії на скоре примирення із Заходом змінились у російського президента банальною ненавистю.

Related

Події у світі 4152052154098295147

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item