Отець Дмитро Луценко покинув Московський патріархат заради Київського



30-річний отець Дмитро Луценко переїхав із Луганщини в село Марківка Кобеляцького району на Полтавщині. Мешкає тут четвертий рік. Для цього перейшов із Московського в Київський Патріархат.
Отець переїхав зі своє матір'ю Людмилою. Він є настоятелем сільського храму Різдва Іоана Хрестителя. Сільрада виділила переселенцям будинок.
"Лишатися на Луганщині і служити з тими колегами стало неприйнятним. Я жив у світі, в якому церковники освячували блок-пости сепаратистів. Я вскочив в останній потяг до Києва. У Видубицькому монастирі познайомився із владикою Федором (Валентин Бубнюк, архієпископ Полтавський і Кременчуцький. -ред.). Він вирішив направити мене в Марківку", - каже священик.
Лишатися на Луганщині і служити з тими колегами стало неприйнятним. Я жив у світі, в якому церковники освячували блок-пости сепаратистів
Після переїзду Дмитро Луценко захопився історією церкви. Має дані майже на кожного священика, який правив в Марківці до нього з кінця XVIII століття.
"Сказали люди, що був на початку 1900-х якийсь священик Яков. В книзі Константина Васильвича Бобрищєва "Отчій Край" побачив його старезний знімок 1929 року. Фотографію для друку надав його внук Микола Іванович Шендрик. В нього я зняв копію фотографії його діда, заламінував, вставив у рамку і подарував чоловіку. Перед цим вияснив, що Яків Олексійович Тихоненко був репресований більшовиками у 1936 році, вивезений на Урал. На Великдень Микола Іванович прийшов до церкви із тією рамкою і тримав перед собою як ікону".
Боюся, що одного дня поїдуть з дитиною в Росію. Тоді не знайду її слідів. Тому не даю дозвіл на виїзд дитини за кордон
Дружина не хоче переїжджати на Полтавщину.
"Деякий час дружина із донькою були тут зі мною. Але дружина так і не влилася в нове життя. Вона до 25 років жила з батьками, їй важко самій приймати рішення. А ще на них впливає проросійська пропаганда. Боюся, що одного дня поїдуть з дитиною в Росію. Тоді не знайду її слідів. Тому не даю дозвіл на виїзд дитини за кордон. Сам на Луганщину повернутися не зможу. Тут відчуваю себе вільним".
Дмитро Луценко хоче видати книгу про історію церкви в Марківці.

Related

Суспільство 2921711855848276187

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item