Мораторію на землю в Україні не існує


В Україні не існує мораторію на продаж сільськогосподарських паїв де-юре. Конституція України дозволяє селянам вільно розпоряджатись своєю землею.
Про це заявив народний депутат Аркадій Корнацький, автор законопроекту №5535-1 "Про обіг земель сільськогосподарського призначення".
"Люди зомбовані терміном мораторій, як і земельним ринком. Де-юре мораторію не існує, - пояснює народний депутат. - Конституція України, яка має вищу юридичну силу, встановлює гарантію права власності. Зокрема і гарантію права власності господарів земельних паїв. Тобто жодним чином не може бути обмежене право селян не лише на володіння, а й на розпорядження своєю власністю".
Заборону на відчуження селянської землі встановлює Земельний кодекс.
"Земельний кодекс встановлює мораторій на обіг паїв всупереч Конституції та правових норм вищої юридичної сили, - каже Аркадій Корнацький. - То в Україні є Конституція і діє верховенство права чи ні? Якщо діє, як проголошено в статті 8 Конституції України, то жоден закон не може суперечити Основному. Конституція – закон прямої дії. Земельний кодекс не діє, якщо він суперечить Конституції. Бо не можуть одночасно працювати закони, які суперечать один одному і один з яких має вищу юридичну силу".
Однак мораторій існує де-факто, наголошує народний депутат.
"Весь державний апарат звик жити за антиконституційним законодавством, - каже Аркадій Корнацький. - На жаль, і суспільство звикло до умов правового сюрреалізму. Мораторію нема, але люди вважають, що є і підкоряються йому. Земля народна, але чиновник каже, що державна – і всі це мовчки ковтають".
Народний депутат переконує, що в Україні давно існує ринок землі.
"Навіть ринок сільськогосподарських земель, які перебувають під мораторієм, - каже Аркадій Корнацький. - З практик усіх юридичних систем світу відомо, що якщо є право власності на певні категорії товарів і є попит на ці товари, то існує ринок. І це не зупинить жоден нормативно-правовий акт. Тим паче, незаконний.
В Україні ніколи не припинявся обіг пайових земель. Цей ринок хоч і називається тіньовим, однак він цілком легітимний. Бо не суперечить Конституції і Цивільному кодексу України. Ринок забороняє лише Земельний кодекс. Але ми маємо жити згідно з Конституцією, а не Земельним кодексом, який прийняли корупціонери і який повністю суперечить Основному закону. Люди мають зробити вибір – вони з корупціонерами або з Конституцією".

Related

Економіка 2573179143335163905

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item