"Оновлення" Верховного суду: у крісла збираються 80% старих суддів із сумнівною репутацією


За результатами конкурсу до складу нового Верховного суду потраплять 80% старих суддів із сумнівною репутацією.
Про це повідомляють Центр протидії корупції, рух "Чесно", Автомайдан, ініціативи "Фільтруй суд" і ProSud, пише "Українська правда".
27 липня Вища кваліфікаційна комісія суддів оприлюднила списки 120 переможців конкурсу на посади до нового Верховного суду.
"Більшість з них – майже 80 процентів або 93 кандидати – є або були суддями. І тільки 25 переможців зі 120 є кандидатами поза судової системи: науковці або адвокати. Таким чином новий Верховний Суд складатимуть переважно старі судові кадри" – йдеться у прес-релізі.
Зі 120 відібраних ВККС кандидатів до чотирьох касаційних судів у складі Верховного суду 30 мають негативний висновок Громадської ради доброчесності.
"Тобто кожен четвертий майбутній суддя Верховного суду, обраний ВККС, порушував права людини або ухвалював політично вмотивовані рішення, або не може пояснити власні статки", – обурюються активісти.
"Попри гучні заяви президента про оновлення Верховного суду України та голови ВККС Сергія Козьякова про безпрецедентну прозорість цього процесу, у проведеному комісією конкурсі перемагають старі судді, частина з яких мають сумнівну доброчесність або досвід політичних переслідувань на догоду владі", - заявляють у Центрі протидії корупції.
Тепер за всіх 120 кандидатів має проголосувати Вища рада правосуддя, після цього їх особистим підписом призначає президент Петро Порошенко.
Натомість у Вищій кваліфікаційній комісії заявляють, що серед переможців конкурсу - професори та викладачі вищих навчальних закладів, суддя-доброволець, який боронив Донецький аеропорт (Олександр Мамалуй. - ред.), правозахисники з досвідом роботи в Європейському суді з прав людини, адвокати, які отримали освіту в провідних міжнародних університетах.
"Зрада - це коли в Алли Лесько, завдяки якій суддя Майдану Віктор Кицюк залишився на посаді, за доброчесність і етику з 500 можливих балів щонайменше 352, а суддя-викривач Сергій Бондаренко, який пішов проти системи, в кінці рейтингового списку.
Зрада - це коли суддя В'ячеслав Наставний, який ухвалював політичне рішення у справі Луценка, в рейтингу на 2-му місці, а правозахисник Олег Левицький до прохідної частини рейтингу не потрапив.
Зрада - це коли суддя ВГСУ Лариса Рогач, яка допомагала олігархам отримувати в Києві гектари заповідних земель, тепер продовжуватиме це робити у Верховному суді.
Зрада - це коли антирекорд б'є саме адміністративна колегія ВККС, рекомендуючи 30 кандидатів, 9 з яких не є доброчесними за висновком ГРД. Так-так, дочекалися фінального рейтингу", - пише у Facebook представниця Громадської ради доброчесності Галина Чижик.
120 кандидатів за підсумками конкурсного відбору направлять до Вищої ради правосуддя. Йдеться про призначення суддів відповідних касаційних судів у складі Верховного суду - адміністративного, господарського, кримінального і цивільного, по 30 суддів у кожному із перерахованих судів.

Related

Політика 9045917684815814014

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item